Κωνσταντίνος Φλώρος: Βιασύνη

Σε καμιά Δημοκρατία δεν αρέσει η παρουσία των ένστολων σε πολιτικό ρόλο. Και όταν περνούν στην αποστρατεία, για να τον διεκδικήσουν, οφείλουν να βαπτιστούν στην κολυμβήθρα της κάλπης. Με άλλα λόγια: είναι ασύμβατο με τον κοινοβουλευτισμό, εν ενεργεία στρατιωτικός να φυτρώνει εκεί που δεν τον σπέρνουν. Ή να εμφανίζεται ως οιονεί πολιτικός παράγων- πόσο μάλλον, ερήμην του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Ένας ναύαρχος, προσπαθούσε να… καθοδηγήσει τον Σημίτη το βράδυ των Ιμίων. Παραβλέποντας ότι αν ο νόμιμος Πρωθυπουργός προκρίνει τον πόλεμο ή την ειρήνη, δεν θα δώσει λογαριασμό στο Πεντάγωνο. Ο αρχηγός Στρατού και ο αρχηγός της Αστυνομίας επί Τσίπρα, μετά της εκλογές βρέθηκαν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τους έβλεπε στον ύπνο του ή είχαν επαφή από πριν;

Ο σημερινός Πρωθυπουργός έχει μια ιδιότυπη αντίληψη για τη σχέση του με τους στρατηγούς. Δεν ξεχνιέται ότι κάλεσε στο γραφείο του την ηγεσία των Ένοπλων Δυνάμεων, χωρίς τον πολιτικό τους προϊστάμενο. Όσο ενοχλητικό ήταν τότε για τον υπουργό Άμυνας, άλλο τόσο είναι και σήμερα να εμφανίζεται ένας στρατηγός σε δημόσια τελετή, ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού. Δηλαδή ως εκπρόσωπος ενός πολιτικού.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος μας πληροφόρησε ότι «παρέστη ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Κυβέρνησης στην εξόδιο ακολουθία του Υποστρατήγου Επί Τιμή Ιακώβου Τσούνη». Από μόνο του είναι περίεργο. Ιδίως όταν στην ίδια τελετή ήταν παρών και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Δεν εκπροσωπεί τον Πρωθυπουργό μέλος του υπουργικού συμβουλίου, αλλά ένας στρατηγός;

Από ποιόν πήρε άδεια; Η αντιστρόφως: με ποια νομική και πολιτική βάση ο Πρωθυπουργός όρισε ως εκπρόσωπό του έναν εν ενεργεία αξιωματικό;

Στην καλύτερη περίπτωση η εξήγηση είναι ότι ο Μητσοτάκης θεωρεί – και – το στράτευμα τσιφλίκι. Η τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ οικείο ή ομοϊδεάτη του. Δεν θέλουμε να ξέρουμε ότι ισχύει. Ο στρατηγός Φλώρος διατηρεί οργανωμένο σύστημα δημοσίων σχέσεων και δεν λείπει από το προσκήνιο, ακόμη και με δηλώσεις που έχουν άρωμα πολιτικής. Στην επέτειο της 25η Μαρτίου φύτεψε στην εκδήλωση που έγινε στην Ακρόπολη μια κατά την κρίση του «παγκοσμίου φήμης σοπράνο» , που κακοποίησε τον εθνικό ύμνο.

Θεωρείται άρτιος αξιωματικός. Αλλά επειδή η Γ΄ Ελληνική Δημοκρατία χτίσθηκε στα ερείπια που άφησαν κάποιοι- επίορκοι-αξιωματικοί έχει περιγράψει επακριβώς το ρόλο που ανέθεσε στους νομιμόφρονες. Παρεκκλίσεις δεν επιτρέπονται. Οι πολιτικοί με τους πολιτικούς και οι κλαρούχοι με τις δάφνες τους. Από τη φύση της αυτή η Δημοκρατία έχει ανάγκη να εκπροσωπούν τους Πρωθυπουργούς της οι υπουργοί τους και όχι οι στρατηγοί τους. Το λάθος της συγκεκριμένης «εκπροσώπησης» βαρύνει προφανώς τον Μητσοτάκη- ελπίζουμε τουλάχιστο.

Κάποιος να του εξηγήσει ότι εν λευκώ άσκηση της Εκτελεστικής Εξουσίας δεν νοείται στον προεδρευόμενο Κοινοβουλευτισμό. Υπάρχουν θεσμικοί και συμβολικοί περιορισμοί.  Αν πάντως ο ΓΕΕΘΑ ενδιαφέρεται να μπει στην πολιτική όπως λέγεται, βιάζεται. Θα έχει καιρό να κάνει παρέα στον ένδοξο στρατηγό Φράγκο…

ΛΕΖΑΝΤΑ

Παρεκκλίσεις δεν επιτρέπονται. Οι πολιτικοί με τους πολιτικούς και οι κλαρούχοι με τις δάφνες τους. Από τη φύση της αυτή η Δημοκρατία έχει ανάγκη να εκπροσωπούν τους Πρωθυπουργούς της οι υπουργοί τους και όχι οι στρατηγοί τους

ΜΥΡΙΖΕΙ «ΜΠΑΡΟΥΤΙ»

Παιχνίδια πολέμου… στη Μαύρη Θάλασσα

 

Στο κόκκινο το θερμόμετρο στην περιοχή της Κριμαίας, ενώ το κλίμα είναι εκρηκτικό

Η Μόσχα προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην παίζουν με τη φωτιά στην υπόθεση της Ουκρανίας και ειδικά της Κριμαίας, η οποία έχει προσαρτηθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία από το 2014. Αφορμή αποτέλεσε το γεγονός ότι δύο αμερικανικά πολεμικά διέσχισαν τα Στενά του Βοσπόρου και κατευθύνονται στην «διακεκαυμένη ζώνη». Ηδη έγινε το επόμενο βήμα: Το πολεμικό ναυτικό της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ξεκινά μεγάλης έκτασης στρατιωτικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, που εκτός από τα πλοία του στόλου που εδρεύει στην Κριμαία, περιλαμβάνουν επίσης αεροσκάφη και ελικόπτερα, με πραγματικά πυρά εναντίον στόχων επιφανείας και αέρος. Κάτι ανάλογο συμβαίνει εδώ και ημέρες, όπως είναι γνωστό, στα σύνορα με την Ουκρανία, όπου συγκεντρώνονται ισχυρές ρωσικές δυνάμεις και πραγματοποιούν ασκήσεις πολεμικής ετοιμότητας. Την ίδια στιγμή δε, στην απέναντι πλευρά και στο Ντονμπάς, τα «θερμά επεισόδια» έχουν πολλαπλασιαστεί επικίνδυνα τις τελευταίες εβδομάδες. Η κατάσταση είναι προφανές ότι μυρίζει κυριολεκτικά «μπαρούτι», την ώρα που στις Βρυξέλλες συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή των Αμερικανών ομολόγων τους, Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν – στην ατζέντα των οποίων βρίσκεται σε περίοπτη θέση η Ουκρανία και οι σχέσεις με τη Ρωσία. Το κακό κλίμα αποτυπώνεται και στην υποδοχή της οποίας έτυχε η πρόταση Μπάιντεν για συνάντηση με τον Πούτιν. «Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να μιλήσουμε για μια τέτοια συνάντηση με ρεαλιστικούς όρους. Είναι μια νέα πρόταση, που πρέπει να μελετηθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ρίχνοντας ουσιαστικά «πάγο» στην υπόθεση της συνάντησης. Παράλληλα, ο σύμβουλος του Πούτιν για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Γιούρι Ουσακόφ, προειδοποίησε πως η Μόσχα θα απαντήσει αποφασιστικά στην περίπτωση που οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε «εχθρικές ενέργειες», όπως η επιβολή κυρώσεων. Προφανώς, εκτός των άλλων, ο Ρώσος πρόεδρος δεν ξεχνά το γεγονός ότι ο Αμερικανός ομόλογός του τον είχε πρόσφατα αποκαλέσει «δολοφόνο»… Την ίδια ώρα, η Μόσχα «δεν αναμένει παρά ένα βήμα (του Κιέβου) προς την κατεύθυνση του ΝΑΤΟ για να το χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα προκειμένου να δράσει περαιτέρω» – κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει ακόμη και την προσάρτηση της ανατολικής Ουκρανίας, κατά τα πρότυπα της Κριμαίας. Για την ώρα, πάντως, Γερμανία και ΕΕ μοιάζουν να προκρίνουν τον δρόμο της διπλωματίας, αποφεύγοντας τις απειλές – οι οποίες πολλαπλασιάζονται ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ, παρά την πρόσκληση που απηύθυνε ο Τζο Μπάιντεν προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν για συνάντηση κορυφής σε ουδέτερο έδαφος. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι η κατάσταση δεν θα γενικευθεί», υπογράμμισε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στις ασκήσεις που πραγματοποιεί η Ρωσία και έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και κινητοποίηση στο ΝΑΤΟ.

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή