Με την πέμπτη προαναγγελία για σύσταση νέας εξεταστικής επιτροπής τα δύο τελευταία χρόνια και την ένατη τα τελευταία 36 χρόνια συνεχίζεται στη χώρα μας η σύγκρουση μεταξύ εκάστοτε κυβέρνησης και εκάστοτε αξιωματικής αντιπολίτευσης και μάλιστα σε περιόδους που η χώρα μας δοκιμαζόταν σκληρά από εθνικές, οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές κρίσεις.
Πρόκειται για ένα πολιτικό – κομματικό μορμολύκειο που, κατά κανόνα, απλώς παρουσιάζεται είτε για αποπροσανατολισμό από την καυτή επικαιρότητα είτε ως αντεκδίκηση είτε για το «θεαθήναι», αφοί στις περισσότερες περιπτώσεις οι προαναγγελίες αυτές ξεχνιούνταν σε κάποιο συρτάρι. Ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Ενωσης Κεντρώων κ. Βασίλη Λεβέντη, αντικείμενο της οποίας ήταν η κατάσταση στο χώρο της Υγείας, προανήγγειλε την ένατη τα τελευταία τριάντα χρόνια Εξεταστική Επιτροπή για τα «σκάνδαλα στην υγεία», αυτή τη φορά.
Το χρονικό όλων των προηγούμενων προαναγγελιών για Εξεταστικές Επιτροπές έχει ως εξής:
-Στις 10 Μαρτίου του 2017, κατατέθηκε από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή μετά τη διαβίβαση στη Βουλή έξι ποινικών δικογραφιών, που αποδίδουν στον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννο Παπαντωνίου πράξεις απιστίας.
-Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε τον Σεπτέμβριο του 2016 Εξεταστική Επιτροπή για τις τράπεζες
-Τον Νοέμβριο του 2015 ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε στους δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις ευθύνες Τσίπρα –Βαρουφάκη για τις τράπεζες. Σε σχετική ερώτηση για τον αφελληνισμό των τραπεζών ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι υπάρχουν τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και ότι θα πρέπει να ζητηθούν απαντήσεις από εξεταστική επιτροπή .
-Ο κ. Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός στις 9 Φεβρουαρίου 2015 κατά την πρώτη ομιλία του κατά τη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, τόνισε, μεταξύ πολλών άλλων, ότι «η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια για να εξεταστεί ψύχραιμα το κατά πόσον υπάρχουν ευθύνες για την πορεία της χώρας και όχι για λόγους πολιτικής αντεκδίκησης».
Αυτές οι πέντε προαναγγελίες, που έγιναν τα δύο τελευταία χρόνια, συμπληρώνονται από άλλες τέσσερις που έγιναν μετά το 1981 και που είναι οι εξής:
-Ο νέος τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου κατά τις προγραμματικές δηλώσεις του στη Βουλή στις 22 Νοεμβρίου του 1981 ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα αναλάβει πρωτοβουλία για τη σύσταση Εξεταστικής των Πραγμάτων Επιτροπής, η οποία θα διερευνούσε πού διοχετεύθηκαν τα τραπεζικά δάνεια για παραγωγικές επενδύσεις, η οποία δεν συγκροτήθηκε.
-Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής είχε εξαγγείλει και η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση το 2004, με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή, για τις κυβερνήσεις Κώστα Σημίτη.
-Επίσης, το ΠΑΣΟΚ, με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου, είχε ανακοινώσει παρόμοια εξεταστική επιτροπή για την οικονομία.
-Στη συνέχεια η κυβέρνηση Σαμαρά εξήγγειλε εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, η οποία συγκροτήθηκε, αλλά…