Την ώρα που οι δανειστές επιβάλουν σκληρά, φορολογικά μέτρα, ακραίας λιτότητας που γονατίζουν ολόκληρους λαούς, όπως γίνεται εδώ και πέντε χρόνια στην Ελλάδα, το Βέλγιο έκανε τα «στραβά μάτια» στην φορολογία 35 πολυεθνικών εταιριών.
Μπορεί για τις άλλες χώρες, να βάζουν ασφυκτικούς όρους επέμβασης στην φορολογία, που τις κάνουν όλο και λιγότερο ανταγωνιστικές και οι επιχειρήσεις να φεύγουν, όπως τα αποδημητικά πουλιά για «θερμότερα» κλίματα, όμως το Βέλγιο στο εσωτερικό του κάνει τα αδύνατα-δυνατά για να κρατήσει τις επιχειρήσεις και να διατηρήσει θέσεις εργασίας.
Μετά από έρευνα, η επιτροπή ανταγωνισμού της Κομισιόν έκρινε παράνομες τις φοροαπαλλαγές του Βελγίου προς όφελος των πολυεθνικών.
Με την νέα απόφασή της, ζητά από τη βελγική κυβέρνηση να ανακτήσει τα περίπου 760 εκατομμύρια ευρώ ανείσπρακτων φόρων. Ένα θέμα που έπεσε σαν «βόμβα» στην βελγική αγορά μετά από τις επίσημες ανακοινώσεις της επιτρόπου Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βέσταγκερ.
Σχετικά με τα φορολογικά «κόλπα» των Βρυξελλών, που έδιναν πλεονέκτημα μόνο σε λίγες και εκλεκτές εταιρείες η εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε πως «στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό θέτοντας τις μικρότερες εταιρείες που δεν είναι πολυεθνικές σε δυσχερέστερη θέση».
Αμέσως μετά την ανακοίνωση, σε τακτική ενημέρωση του Τύπου, έπεσαν «βροχή» οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την ταυτότητα των ευεργετούμενων εταιριών, όμως η επίτροπος της Κομισιόν περιορίστηκε να πει μόνο ότι οι «περισσότερες» από τις εμπλεκόμενες εταιρείες ήταν ευρωπαϊκές.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, η μεγάλη έρευνα της Κομισιόν για το «Belgiumgate», το μεγάλο βελγικό σκάνδαλο, είναι μία μόνο από το κύμα παρεμβάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αντιμετωπίσει τις διάφορες ειδικές συμφωνίες και προτιμησιακά καθεστώτα που έχουν διάφορα μέλη της Ένωσης με πολυεθνικές εταιρίες.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα, είναι χώρες όπως η Ολλανδία ή το Λουξεμβούργο, που έχουν κάνει τις κοινοτικές οδηγίες «λάστιχο» και εταιρείες όπως η Fiat ή τα Starbucks που σύμφωνα με το διεθνές μέσο επωφελούνται από τέτοιες συμφωνίες.