Κοινωνικό μέρισμα: Ανοίγει η πλατφόρμα “παραπόνων”

Σήμερα ανοίγει η ειδική πλατφόρμα για υποβολή ενστάσεων για το κοινωνικό μέρισμα, για όσους πιστεύουν πως δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα και η αίτησή τους έχει απορριφθεί.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε για την διευκόλυνση των πολιτών, στην ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ http://www.idika.gr/ θα ανοίξει συμπληρωματική σελίδα, δίνοντας τη δυνατότητα υποβολής ενστάσεων σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα.

Όσοι πληρούν όλα τα κριτήρια που έχουν γίνει γνωστά για την χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος, αλλά για κάποιο λόγο δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν την αίτησή τους, στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου που τις τελευταίες ημέρες δημιουργείται, θα λάβουν το επίδομα το αργότερο στις αρχές του 2020.

Την ίδια ώρα, από το ΥΠΟΙΚ υπενθυμίζεται ακόμη ότι για την εξυπηρέτηση των πολιτών λειτουργούν ήδη δυο τηλεφωνικά κέντρα, της ΗΔΙΚΑ και της ΑΑΔΕ στα οποία οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται για ενημέρωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, το πρωί της Τετάρτης είχαν κάνει επιτυχημένα αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα 150.000 νοικοκυριά. Στην ίδια ανακοίνωση, το υπουργείο απαντά στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγορεί ότι ξόδεψε όλο τον δημοσιονομικό χώρο που υπήρχε με το «προεκλογικό επίδομα που ονόμασε 13η σύνταξη».

“Αποτέλεσμα ήταν να αφήσει, με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, δημοσιονομικό κενό ύψους 396 εκ. ευρώ το 2019 και 1.080 δισ. ευρώ το 2020. Η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, όχι μόνο κάλυψε το δημοσιονομικό κενό, αλλά μείωσε τον ΕΝΦΙΑ από φέτος για περίπου 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, βοήθησε περίπου 580.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέσω των 120 δόσεων και χορήγησε αυξημένο επίδομα θέρμανσης σε 600 χιλιάδες συμπολίτες μας”, αναφέρει ακόμη το υπουργείο Οικονομικών.

Αλαλούμ και προβλήματα

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για το κοινωνικό μέρισμα έφερε στην επιφάνεια περιπτώσεις νοικοκυριών που αν και πληρούν όλα τα κριτήρια της απόφασης (εισοδηματικά, όριο καταθέσεων, υποβολή φορολογικών δηλώσεων για επτά συνεχόμενα χρόνια κλπ) δεν είχαν ενσωματωθεί στους αρχικούς καταλόγους των δικαιούχων για διάφορους τεχνικούς λόγους.

Π.χ Γονείς με παιδί ΑμεΑ εμφανίζονταν να μην δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα επειδή δεν είχε αναγραφεί ο ΑΦΜ του παιδιού στο έντυπο Ε1 (σ.σ ΑΦΜ χορηγείται υποχρεωτικά στο ανήλικο ΑμεΑ επειδή αποκτά το δικαίωμα είσπραξης του επιδόματος από τον ΟΠΕΚΑ).

Σε άλλη περίπτωση, ζευγάρι ανέργων έχανε το κοινωνικό μέρισμα επειδή το παιδί τους γεννήθηκε μέσα στο 2019 και ως εκ τούτου δεν αναγραφόταν στη φορολογική δήλωση της φετινής χρονιάς που αποτυπώνει την κατάσταση του νοικοκυριού μέσα στο 2018.

Όλες αυτές τις περιπτώσεις απώλειας του μερίσματος το υπουργείο Οικονομικών θέλει να τις “διορθώσει”. Και αυτό αναμένεται να αυξήσει τον τελικό αριθμό των δικαιούχων. Αυτοί οι τουλάχιστον 20.000 επιπλέον δικαιούχοι, είναι πιθανό να μην πληρωθούν τώρα αλλά στις αρχές του επομένου έτους.

Όπως αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών: “Όσοι καλύπτονται από τα κριτήρια που έχουν ανακοινωθεί, αλλά για κάποιο λόγο δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν με επιτυχία την αίτησή τους, στα πλαίσια του δημοσιονομικού χώρου που τις τελευταίες ημέρες δημιουργείται, θα λάβουν το επίδομα αυτό το αργότερο στις αρχές του επόμενου έτους”.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή