Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2025

Κοινωνική οργή για το αντεργατικό έκτρωμα που ευνοεί ΣΕΒ και τράπεζες

ΠΟΛΕΜΟ στον κόσμο της εργασίας ανοίγει η κυβέρνηση θέτοντας σήμερα σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Σε θέσεις μάχης οι εργαζόμενοι με τον υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη να δέχεται πυρά από συνδικάτα και κόμματα, αλλά ακόμη και εσωκομματική κριτική.

Κοινωνική έκρηξη προκαλούν οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Ο υπουργός Εργασίας έχει προγραμματίσει να το θέσει σήμερα σε διαβούλευση προκειμένου να ψηφιστεί μέσα στον Ιούνιο. Ο υπουργός δέχεται βολές και μέσα από το κόμμα του, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το περιεχόμενο του νομοσχεδίου είναι γνωστό σε παράγοντες των Βρυξελλών αλλά όχι στην Ελλάδα!

Νομικοί και εργατολόγοι προειδοποιούν ότι το νομοσχέδιο Χατζηδάκη βρίθει διατάξεων που αντίκεινται στο Σύνταγμα, που σημαίνει ότι, ακόμα και αν ψηφιστεί από την πλειοψηφία της ΝΔ στη Βουλή, θα κληθεί η Δικαιοσύνη να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Υπογραμμίζεται ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν εκφράσει την κατηγορηματική διαφωνία τους, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έχει χαρακτηρίσει «μητέρα των μαχών» την πολιτική αναμέτρηση για την προστασία της εργασίας.

Τέσσερις είναι οι ρυθμίσεις που έχουν προκαλέσει την κοινωνική οργή για τις οποίες τίθεται ζήτημα παραβίασης του Συντάγματος:

1) Απλήρωτη εργασία και απλήρωτη υπερωρία: Το 8ωρο διατηρείται τυπικά, αλλά πλέον ο εργαζόμενος δεν θα πληρώνεται για τις υπερωρίες που θα εργάζεται, αλλά θα τις ανταλλάσσει με λιγότερες ώρες εργασίας μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Ουσιαστικά δημιουργείται ένας μηχανισμός μείωσης του μισθού. Έτσι θεσμοθετείται για πρώτη φορά η εθελοντική παραίτηση εργαζομένου από αμοιβή. Επειδή η απλήρωτη εργασία απαγορεύεται, η κυβέρνηση βάζει τον εργαζόμενο να διαπραγματευτεί ατομικά με τον εργοδότη παραιτούμενος από το δικαίωμά του.

2) Παράνομες απολύσεις και επαναπρόσληψη εργαζόμενου πουν δικαιώθηκε στα δικαστήρια: Ο εργοδότης, εφόσον κριθεί δικαστικά παράνομη η απόλυση, δεν είναι υποχρεωμένος ούτε να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο ούτε να τον αποζημιώσει αν «δεν έχει την οικονομική δυνατότητα».

3) «Απελευθέρωση» των υπερωριών: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει στους εργοδότες τη δυνατότητα εκατομμυρίων υπερωριών χωρίς να πληρώνουν. Η απορρύθμιση της εργασίας μέσω ελαστικών μορφών εργασίας θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της εργασίας και αύξηση της ανεργίας.

4) Τηλεργασία: Στην αναγκαία ρύθμιση των νέων μορφών εργασίας προβλέπεται ακόμη και η μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση με τηλεργασία.

Δείτε επίσης