Ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να φύγει από την συζήτηση στη Βουλή για τον κορωνοϊό πολύ ικανοποιημένος: βλέπετε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είδε τους αρχηγούς των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να συμφωνούν μαζί του ως προς την ανάγκη αντιμετώπισης των «αρνητών μάσκας», των αντιεμβολιαστών και των εν γένει «ψεκασμένων», που αμφιβάλλουν για το κατά πόσον υπάρχει κορωνοϊός και, μη λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, αποτελούν κίνδυνο και «κινούμενες βόμβες» για όλους μας.
Ως προς αυτό, λοιπόν, ο πρωθυπουργός δε θα έπρεπε να είχε παράπονο: εξάλλου, πριν καν θίξει το θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν ο Αλέξης Τσίπρας που είχε υπογραμμίσει, από βήματος Βουλής, την ανάγκη συγκρότησης κοινού μετώπου κατά των αρνητών μάσκας και των «ψεκασμένων». Στην ίδια γραμμή κινήθηκε, στη δική της ομιλία, και η Φώφη Γεννηματά.
Κι όμως, ακόμη και στο σημείο αυτό, παρά την διαπιστωμένη συναίνεση και σύμπτωση απόψεων, ο πρωθυπουργός έκανε ό,τι μπορούσε για να ρηγματώσει αυτό το αυτονόητο κοινό μέτωπο κατά όσων θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τη δική τους, των παιδιών τους, αλλά και όλων μας: βλέπετε, μη ανεχόμενος την κριτική για τις προσλήψεις στο ΕΣΥ που δεν έγιναν, για τον ελλιπή και αναποτελεσματικό, όπως αποδείχθηκε, τρόπο επανεκκίνησης του τουρισμού, για τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας στα δημόσια σχολεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταύτισε αυτή την κριτική με τις «ψεκασμένες» θεωρίες. «Όποιος διαφωνεί με την κυβερνητική πολιτική, είναι με τους συνωμοσιολόγους», ήταν, πάνω-κάτω, το νόημα της παρέμβασης Μητσοτάκη. Ωστόσο, αυτή η λογική, εκτός από αντιδημοκρατική, είναι και επικίνδυνη, αφού ακυρώνει στην πράξη το μέτωπο που έχει σχηματιστεί κατά των «ψεκασμένων» θεωριών και ταυτίζει την όποια κριτική στην κυβέρνηση με εκείνους που αρνούνται να φορέσουν μάσκα στα παιδιά τους ή που θεωρούν ότι ο κορωνοϊός είναι… ψέμα. Ίσως τα αποτελέσματα της «λίστας Πέτσα» και η εν πολλοίς μονοφωνία κεντρικών ΜΜΕ να «καλόμαθε» τον πρωθυπουργό στην ανοχή, όμως η κυβέρνηση ως τώρα έχει αποτύχει να ανοίξει τον τουρισμό, δεν ανοίγει με ασφάλεια τα σχολεία και, ενόσω οι ειδικοί προβλέπουν ότι τα χειρότερα έρχονται, η (ενίοτε και σφοδρή) κριτική από την αντπολίτευση είναι απαραίτητη. Ακόμη και ο Μωυσής πολλές φορές είχε αμφισβητηθεί από τους Ισραηλίτες.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ