ΟΜΟΛΟΓΙΑ απόλυτης αποτυχίας στη διαχείριση της εφιαλτικής πανδημίας, συνιστά η απόφαση για γενικευμένο lockdown σε ολόκληρη τη χώρα.
Μέχρι τώρα η κυβέρνηση πειραματίζονταν με διάφορα ημίμετρα που οδήγησαν σε επικίνδυνες καταστάσεις.
Ο έλεγχος χάθηκε, τα κρούσματα παρουσίασαν εκρηκτική άνοδο οι αντοχές του Εθνικού Συστήματος δοκιμάζονται και η κοινωνία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με μια καραντίνα διαρκείας.
Η εφιαλτική πανδημία άρχισε να καλπάζει σε περιοχές που εμφάνιζαν σχεδόν μηδενικά κρούσματα.
Η βιασύνη της κυβέρνησης να ανοίξει τα πανεπιστήμια προκάλεσαν έκρηξη πανδημίας στη Θεσσαλονίκη.
Μέσα σε ένα μήνα τα κρούσματα πολλαπλασιάστηκαν φτάνοντας σε σημείο να είναι διπλάσια από αυτά της Αθήνας.
Το ίδιο συνέβη σε όλες τις μεγάλες πόλεις μετά το άνοιγμα των πανεπιστημίων.
Η κυβέρνηση λειτουργώντας με γνώμονα τον πολιτικό κόσμο άφησε ανοιχτά τα δικαστήρια που καθημερινά συνωστίζονται δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι.
Όταν οι δικαστές προειδοποίησαν για τις συνέπειες αυτού του συγχρωτισμού η κυβέρνηση αδιαφόρησε γιατί τα δικαστήρια παράγουν χρήμα για τα δημόσια ταμεία και δουλειά για δεκάδες χιλιάδες δικηγόρους.
Αυτή η επικίνδυνη ολιγωρία και η εμμονή σε ημίμετρα οδήγησαν σε εκρηκτική άνοδο των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μόνο στην Αττική κυκλοφορούν εξήντα χιλιάδες ενεργά κρούσματα με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.
Αφού η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο στο Μαξίμου αναγκάστηκαν εκ των υστέρων να επιβάλλουν γενικό lockdown σε ολόκληρη την επικράτεια σε μια απέλπιδα προσπάθεια να περιορίσουν την εφιαλτική πανδημία.
Στις 12 το μεσημέρι Μητσοτάκης και Τσιόδρας θα ενημερώσουν τον ελληνικό λαό για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και για τα μέτρα τα οποία έχουν αποφασιστεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα ισχύσουν τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί στο προηγούμενο lockdown.
Πρόκειται για κλείσιμο όλων των καταστημάτων με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ.
Απαγόρευση κυκλοφορίας ανάμεσα σε νομούς.
Περιορισμός των μετακινήσεων στις απολύτως αναγκαίες και τηλεργασία για την πλειονότητα των εργαζομένων.
Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει μια σειρά μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρηματιών.
Στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους πολίτες να ανταποκριθούν στις δύσκολες καταστάσεις που διαμορφώνονται για να είναι αποτελεσματική η διαχείριση της πανδημίας και να είναι πιο γρήγορη η άρση των περιοριστικών μέτρων.
Ομολογία αποτυχίας
Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζαν τα νέα μέτρα ως ομολογία ολοκληρωτικής αποτυχίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αλλάζουν άποψη ανά δεύτερη μέρα. Ανά μία ημέρα αναιρούνται τα ίδια τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού από τα νέα μέτρα που αναγκάζεται να φέρνει άρον άρον. Ο Τσίπρας την Παρασκευή προειδοποιούσε πως το δήθεν «σχέδιο ενός μήνα» που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης θα αναθεωρηθεί πολύ σύντομα. Πέρασαν μόλις τέσσερις μέρες. Αντί να λειτουργήσει προληπτικά η κυβέρνηση και αφού έχει οδηγήσει την κατάσταση εκτός ελέγχου, με την αρχή να γίνεται από το αλλοπρόσαλλο άνοιγμα του τουρισμού και εν συνεχεία τα ελλιπή μέτρα προστασίας σε ΜΜΜ, σχολεία και μαζικούς χώρους εργασίας, ξαναβάζουν λουκέτο στη χώρα με περιοριστικά μέτρα και lockdown – χωρίς την αυτονόητη οικονομική στήριξη σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις – γιατί στάθηκαν ανίκανοι να δράσουν προληπτικά και να προετοιμάσουν επί 8 μήνες το ΕΣΥ, το οποίο ήδη βρίσκεται σε οριακή κατάσταση και σε πολλές περιοχές στο κόκκινο από την αρχή του δεύτερου κύματος (για τα θέματα ΕΣΥ δες χθεσινή δήλωση Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη – καταγγελίες γιατρών και εργαζομένων πως έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία επιλογής ασθενών που θα μπαίνουν σε ΜΕΘ – καταστάσεις Μπέργκαμο).
Τόσους μήνες η κυβέρνηση υλοποιεί πολιτικές αποφάσεις, αγνοώντας τις εισηγήσεις της αρμόδιας Επιτροπής των υγειονομικών, με αποτέλεσμα να φθάσουμε πάλι στο σημείο μηδέν. Για αυτό το λόγο και δεν δίνει στη δημοσιότητα τα πρακτικά συνεδριάσεων της Επιτροπής, διότι θα επιβεβαιωθεί πως τόσο καιρό λαμβάνονται αποφάσεις με αμιγώς πολιτικό κριτήριο.
Οι αντιφάσεις στις κυβερνητικές αποφάσεις, οι καθυστερήσεις στη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας, η επιμονή στη μη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων και οι νέες αποφάσεις για περιοριστικά μέτρα οδηγούν την κοινωνία σε διπλό αδιέξοδο, τόσο στο υγειονομικό όσο και στο οικονομικό επίπεδο με αποκλειστική ευθύνη του κ. Μητσοτάκη. Οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, συμπυκνώνονται στο δίλημμα προς τους πολίτες να επιλέξουν «λοιμό ή λιμό», ενώ την ίδια ώρα φέρνουν εν μέσω πανδημίας τα πιο αντικοινωνικά και ακραία νεοφιλελεύθερα νομοθετήματα, όπως την κατάργηση προστασίας της πρώτης κατοικίας και τον νέο εργασιακό Μεσαίωνα που ετοιμάζει ο κ. Βρούτσης με καθιέρωση δεκάωρης εργασίας και απλήρωτων υπερωριών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να πιέζει για την προστασία της κοινωνίας και της ανθρώπινης ζωής με προτάσεις και άμεσα μέτρα (δες απόφαση Πολιτικού Συμβουλίου για 13 παρεμβάσεις), στηλιτεύοντας και αναδεικνύοντας παράλληλα όλες τις πρωτοφανείς αντιφάσεις και παλινωδίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη που μας οδηγούν στο υγειονομικό και οικονομικό χάος.
Τι είπε ο Πέτσας
«Στην Αττική βλέπουμε επίσης μια αύξηση κρουσμάτων, η οποία δεν είναι εκθετική, όπως ήταν στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες» είπε συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο Open, ενώ, ερωτηθείς εάν το Λεκανοπέδιο βρίσκεται κοντά σε lockdown, απάντησε «όχι». «Αυτό που πρέπει να δούμε, είναι πώς θα αποδώσουν τα μέτρα. Οι πολίτες να τηρούν τα μέτρα, για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Εάν χρειαστεί, ένα από τα μέτρα που θα πάρουμε να είναι η απαγόρευση διαπεριφερειακών μετακινήσεων, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε, αν οι ειδικοί μας το εισηγηθούν» είπε χαρακτηριστικά. «Τα μέτρα που έχουμε πάρει και από την προηγούμενη βδομάδα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και τα μέτρα του τοπικού lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες παίρνονται ακριβώς για να μπορέσουμε τον Νοέμβριο να τιθασεύουμε το δεύτερο μεγάλο κύμα του κορωνοϊού, ώστε να είναι πιο αισιόδοξος ο Δεκέμβριος, δεδομένου ότι θέλουμε να κινηθεί και η αγορά, προκειμένου να μην έχουμε μία καθίζηση οικονομική» είπε μεταξύ άλλων, για να καταλήξει: «Αυτή είναι η μάχη που θα δώσουμε την επόμενη εβδομάδα».
Βατόπουλος: 15 ημέρες το lockdown, αν γίνει
Στην ανάγκη να ληφθούν γρήγορα αποφάσεις για ενδεχόμενο lockdown αναφέρθηκε χθες ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Όπως είπε ο κ. Βατόπουλος κριτήριο για μια τέτοια απόφαση δεν αποτελεί το αν έχουμε πολλές ΜΕΘ.
«Δεν ξέρω αν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Η επιτροπή των ειδικών προτείνει πιο αυστηρά πράγματα από αυτά που υιοθετούνται» υποστήριξε ο κ. Βατόπουλος.
Κατά τον κ. Βατόπουλο η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό ήταν μέσα στις εισηγήσεις των ειδικών, ωστόσο εν μέρει καλύπτεται από το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 12 π.μ.
Όσον αφορά, τέλος, στην περίπτωση ενός γενικευμένου lockdown, ο κ. Βατόπουλος είπε ότι θα έχει διάρκεια 15 μέρες.
Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι οι λοιμωξιολόγοι θα περιμένουν μερικές ακόμη ημέρες, προκειμένου να δουν την πορεία των κρουσμάτων στην Αθήνα. Πολλά θα κριθούν από το αν θα αποδώσουν τα νέα μέτρα, καθώς, αν τα κρούσματα δεν σταθεροποιηθούν ή ακόμα και δεν πέσουν, αλλά ακολουθήσουν ανοδική πορεία, πιέζοντας και τις ΜΕΘ, τότε το γενικό κλείσιμο της Αττικής δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Από τις τοποθετήσεις των ειδικών φαίνεται είναι ότι τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ στο λεκανοπέδιο αποτελούν το τελευταίο «ανάχωμα» αποφυγής του γενικού λουκέτου.
Στην Αττική οι ειδικοί επισημαίνουν πως καταγράφεται γρήγορη αυξητική και όχι εκθετική τάση. Ωστόσο, η εξέλιξη που είχε η επιδημία στη Θεσσαλονίκη, η οποία την 1η Οκτωβρίου μετρούσε 7 κρούσματα και έναν μήνα αργότερα κατέγραψε πάνω από 800 κρούσματα και μπήκε σε ολική καραντίνα, λειτουργεί ως πυξίδα για τους ειδικούς, με σκοπό να αποτραπεί με κάθε τρόπο ένα τέτοιο αρνητικό ενδεχόμενο για την Αττική.
Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι το λεκανοπέδιο παρουσιάζει αύξηση κατά 30% συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα στις ημερήσιες διαγνώσεις κορωνοϊού, αλλά επισήμανε ότι το ποσοστό αυτό δεν είναι μεγάλο, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά πως «εάν συνεχίσει έτσι, θα είμαστε καλά».
Αν η Αττική δεν συνεχίσει έτσι αλλά αντιθέτως μετράει περισσότερα κρούσματα την άλλη εβδομάδα, οι επιστημονικές εισηγήσεις θα περιέχουν προτάσεις για νέα μέτρα, περιοριστικά που θα παραπέμπουν σε lockdown. Μπορεί στο πλαίσιο αυτό να ενεργοποιηθούν περιορισμοί μετακίνησής από και προς την Αττική, παρά μόνον αν συντρέχουν συγκεκριμένοι και σοβαροί λόγοι. Ή ακόμη και να απαγορευθεί νωρίτερα από τις 12 που ισχύει σήμερα η βραδινή κυκλοφορία.
2.646 κρούσματα
Σοκ προκαλεί η νέα εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας καθώς χθες ανακοινώθηκαν 2.646 νέα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Επίσης, οι ασθενείς σε ΜΕΘ ανέρχονται σε 179, ενώ οι θάνατοι που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο ανέρχονται σε 18, αριθμός ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας. Την Τρίτη είχε καταγραφεί νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων με 2.166.
Διαβάστε τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ: Σήμερα ανακοινώνουμε 2646 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 42 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 46892, εκ των οποίων το 54.6% άνδρες. 4271 (9.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 14427 (30.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 179 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 42 (23.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 305 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 18 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 673 θανάτους συνολικά στη χώρα. 259 (38.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
«Βουλιάζουν» οι ΜΕΘ
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.013 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, 698 είναι κατειλημμένες και 315 κενές (ποσοστό 31%).
Οι ΜΕΘ γενικής χρήσης (non COVID) είναι σήμερα 665, οι 478 είναι κατειλημμένες και οι 187 κενές (ποσοστό 28%).
Στην Αττική λειτουργούν 323 ΜΕΘ-non COVID. Από αυτές, 258 είναι κατειλημμένες και 65 κενές (ποσοστό 20%).
Στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν 81 ΜΕΘ-non COVID. Από αυτές, 41 είναι κατειλημμένες και 40 κενές (ποσοστό 50%).
Οι ΜΕΘ αποκλειστικά για κορωνοϊό είναι σήμερα 348. Από αυτές, 220 είναι κατειλημμένες και 128 κενές (ποσοστό 37%).
Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης είναι σήμερα 102.
Από αυτές, 71 είναι κατειλημμένες και 31 κενές (ποσοστό 30%).
Στα Νοσοκομεία της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 144.
Από αυτές, 104 είναι κατειλημμένες και 40 κενές (ποσοστό 28%).
Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 3.972. Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 1.503 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες)
Αναλυτικά ανά Υγειονομική Περιφέρεια
1η ΥΠΕ (Αττικής): 425
2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 152
3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 270
4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 345
5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 122
6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 129
7η ΥΠΕ (Κρήτης): 13
Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 47
Συναγερμός στη Λάρισα
Συναγερμός έχει σημάνει στη Λάρισα μετά τα 195 νέα κρούσματα που διαγνώστηκαν, σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Από τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από τις δειγματοληψίες των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ, καθώς και από δημόσια και ιδιωτικά εργαστήρια στα οποία πραγματοποιούνται οι σχετικοί έλεγχοι, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν συνολικά και στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας 275 κρούσματα, εκ των οποίων τα 195 στη Λάρισα.
Ειδικότερα, στην περιοχή της Λάρισας καταγράφηκαν 195 νέα κρούσματα Covid -19. Σαράντα επτά (47) κρούσματα προέρχονται από συρροές κρουσμάτων σε ιδιωτικές κλινικές της Λάρισας, ενώ 32 κρούσματα αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Τέλος 116 κρούσματα εξετάστηκαν κατόπιν συμπτωματολογίας, 26 στο Γ.Ν. Λάρισας, 43 στο Π.Γ.Ν. Λάρισας και 47 σε ιδιωτικά εργαστήρια.
Στην περιοχή των Τρικάλων καταγράφηκαν 28 νέα κρούσματα Covid -19. Οχτώ (8) κρούσματα προέρχονται από συρροή κρουσμάτων σε εμπορικό κατάστημα, ενώ 3 ακόμη προέρχονται από συρροή κρουσμάτων επαγγελματιών υγείας. Επιπρόσθετα 5 κρούσματα αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ενώ 12 κρούσματα εξετάστηκαν κατόπιν συμπτωμάτων, έξι σε ιδιωτικά εργαστήρια και έξι στο Γ.Ν. Τρικάλων.
Στην περιοχή της Καρδίτσας καταγράφηκαν 18 νέα κρούσματα Covid -19. Δεκατέσσερα (14) κρούσματα εξετάστηκαν κατόπιν συμπτωματολογίας, δύο στο Κ.Υ. Σοφάδων, έντεκα στο Γ.Ν. Καρδίτσας και ένα στο Π.Γ.Ν. Λάρισας, ενώ τέσσερα ακόμη κρούσματα αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Στην περιοχή της Μαγνησίας καταγράφηκαν 34 νέα κρούσματα Covid -19. Δέκα κρούσματα προέρχονται από συρροή κρουσμάτων σε ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης, ενώ 2 ακόμη κρούσματα αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και εξετάστηκαν σε ιδιωτικά εργαστήρια. Τέλος 22 κρούσματα εξετάστηκαν κατόπιν συμπτωμάτων, τρία στο Κ.Υ. Βόλου, δύο στο Γ.Ν Βόλου και δεκαεπτά σε ιδιωτικά εργαστήρια.
Βροχή από πρόστιμα για μη τήρηση των μέτρων
Την πρώτη ημέρα των νέων περιοριστικών μέτρων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού, η ΕΛΑΣ προχώρησε σε 3 συλλήψεις, ενώ βεβαίωσε συνολικά 37 παραβάσεις λειτουργίας καταστημάτων, 417 για μετακίνηση σε απαγορευμένες ώρες και 1.741 για μη χρήση μάσκας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ, την Τρίτη πραγματοποιήθηκαν 45.617 έλεγχοι, κατά τη διάρκεια των οποίων συνελήφθησαν 3 άτομα και βεβαιώθηκαν 26 παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων. Παράλληλα, βεβαιώθηκαν 11 παραβάσεις καταστημάτων για λειτουργία μετά τις 24:00, με επιβολή προστίμου και αναστολής λειτουργίας, από τα οποία 6 στη Δυτική Ελλάδα, 3 στην Ήπειρο και από 1 στην Κρήτη και το Βόρειο Αιγαίο. Για μετακίνηση σε απαγορευμένες ώρες βεβαιώθηκαν 417 παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 150 ευρώ. Ειδικότερα, 146 στην Αττική, 108 στη Θεσσαλονίκη, 36 στην Κεντρική Μακεδονία, 20 στη Δυτική Μακεδονία, 18 στην Πελοπόννησο, 18 στη Δυτική Ελλάδα, 17 στην Κρήτη, 15 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 15 στα Ιόνια Νησιά, 11 στη Στερεά Ελλάδα, 6 στη Θεσσαλία, 4 στο Βόρειο Αιγαίο, 2 στο Νότιο Αιγαίο και 1 στην Ήπειρο. Επίσης, σε 1.741 ανήλθαν οι παραβάσεις για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 150 ευρώ. Συγκεκριμένα, 479 στην Αττική, 213 στη Δυτική Ελλάδα, 208 στο Βόρειο Αιγαίο, 171 στη Στερεά Ελλάδα, 113 στην Κεντρική Μακεδονία, 92 στην Πελοπόννησο, 84 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 82 στα Ιόνια Νησιά, 73 στη Θεσσαλονίκη, 63 στην Κρήτη, 61 στη Θεσσαλία, 39 στη Δυτική Μακεδονία, 35 στο Νότιο Αιγαίο και 28 στην Ήπειρο. Ακόμη, βεβαιώθηκαν 3 παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας Passenger Locator Form από ταξιδιώτη. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Μικρή η πιθανότητα να είναι έτοιμο το εμβόλιο της Οξφόρδης πριν τα Χριστούγεννα
Ο επικεφαλής ερευνητής της ομάδας δοκιμών εμβολίων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Άντριου Πόλαρντ, ανέφερε στην Επιτροπή Επιλογής Επιστήμης και Τεχνολογίας της Βρετανίας, ότι είναι «αισιόδοξος», πως οι δοκιμές που πραγματοποιεί το Πανεπιστήμιο θα μπορούσαν να παρουσιάσουν αναφορές για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου με την ολοκλήρωση του τελικού σταδίου πριν από το τέλος του έτους.
Ερωτηθείς εάν το εμβόλιο θα είναι έτοιμο μέχρι τα Χριστούγεννα, είπε: «Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να είναι εφικτό, αλλά δεν μπορώ να ξέρω με ακρίβεια». «Οι δοκιμές μας είναι μόνο ένα μέρος από τις πολλές που διεξάγονται σε όλο τον κόσμο, ορισμένες από τις οποίες ενδέχεται να αναφέρουν τα αποτελέσματά τους πριν από το τέλος του έτους» πρόσθεσε.
Ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό δεν έχει εγκριθεί ακόμη και θα πρέπει να περάσει από τους ρυθμιστικούς φορείς για να επιβεβαιωθεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό προτού μπορεί να προσφερθεί στο κοινό.
Υπάρχουν δύο πρωτοπόροι που επί του παρόντος βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές τελευταίου σταδίου και θα μπορούσαν να στείλουν κλινικά δεδομένα σε ρυθμιστικούς φορείς εντός των επόμενων εβδομάδων.
Αυτά είναι τα εμβόλια που έχουν αναπτύξει η γερμανική εταιρεία BioNtech σε συνεργασία με την αμερικανική φαρμακευτική Pfizer, και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μαζί με την AstraZeneca.