Της Ελένης Τσερεζόλε
Ως κίνηση ματ, που αλλάζει το κοινοβουλευτικό τοπίο και όχι μόνο, μπορεί να χαρακτηριστεί η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με αφορμή την παραίτηση Κουρτς στην Αυστρία, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που θα βάλει στο μικροσκόπιο τις περιπτώσεις χρηματοδότησης ΜΜΕ της Λίστας Πέτσα με 42 εκατομμύρια ευρώ και το ζήτημα των εταιρειών δημοσκοπήσεων που χρηματοδοτούνται από τον δημόσιο κορβανά. Η πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης βρήκε ανταπόκριση από όλο το φάσμα της αντιπολίτευσης (ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25, αλλά και Ελληνική Λύση), ξεπερνώντας τις απαιτούμενες 120 ψήφους –συγκεντρώνονται 141.
Τα δύο ζητήματα (χρηματοδοτήσεις ΜΜΕ λίστας Πέτσα και λειτουργία εταιρειών δημοσκοπήσεων) είναι θέματα που συστηματικά θέτει η Αξιωματική Αντιπολίτευση στην κυβέρνηση δίχως, μέχρι σήμερα, να λάβει απαντήσεις, πλην ύβρεων και ειρωνικών σχολίων. Δεν είναι τυχαίο ότι και τώρα, η κυβερνητική πλευρά, η οποία βρίσκεται στριμωγμένη απέναντι σε όλη την Αντιπολίτευση, επιχειρεί να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα, μιλώντας, δια στόματος Κυβερνητικού Εκπροσώπου, για… «βοσκοτόπια, εξωχώριες εταιρείες, περίεργες διαδρομές εκατομμυρίων ευρώ και φυσικά δημοσκοπήσεις που όχι μόνο χαμήλωναν τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ψήλωναν και τη Χρυσή Αυγή». Ενώ στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχουν σκέψεις η έρευνα να πάει και πριν το 2019 –λες κι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαν δοθεί εκατομμύρια σε ΜΜΕ. Ενώ συνέβη ακριβώς το αντίθετο: για πρώτη φορά υποχρεώθηκαν οι καναλάρχες να πληρώσουν για το δημόσιο αγαθό των συχνοτήτων, κάτι που ο τότε υπουργός και νυν τομέαρχης Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νίκος Παππάς πληρώνει ακόμη, καθώς στοχοποιείται συστηματικά.
Οπως και να είναι, ίσως είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται σε εύγλωττη αμηχανία που αποτυπώνεται στις αντιδράσεις βουλευτών και στελεχών της. Και είμαστε ακόμη στην αρχή εξελίξεων που δύσκολα θα κουκουλωθούν από τα ωφελημένα ΜΜΕ.