Τρίτη, 17 Μαΐου 2022
23
13
25

Κικίλιας: Ξεπεράσαμε το 1 εκατ. πλήρως εμβολιασμένων – Αρχές Ιουλίου εμβόλια για όλους τους ενήλικες

Μοιραστείτε το

«Παρόλο που υπάρχει βελτίωση στα στοιχεία, η πανδημία είναι ακόμα εδώ» διεμήνυσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, αναλύοντας την πορεία της νόσου Covid-19 στην Ελλάδα και την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα μας σε ένα 24ωρο πραγματοποίησε 100.000 εμβολιασμών, ενώ ξεπεράστηκε το όριο του ενός εκατομμυρίου πλήρως εμβολιασμένων πολιτών.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στο υπουργείο Υγείας, ο κ. Κικίλιας συνέστησε «μεγάλη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε τα βήματα ελευθερίας, που παρέχονται από την ελληνική Πολιτεία, ώστε να περιφρουρήσουμε την δημόσια Υγεία και να κάνουμε μόνιμα βήματα ελευθερίας».

Επίσης, επέστησε την προσοχή για το επόμενο διάστημα ειδικά στις παραγωγικές ηλικίες, τονίζοντας την σημασία του εμβολιασμού για το προσεχές χρονικό διάστημα.

«Είναι εμφανές ότι παρόλο που υπάρχει βελτίωση στα στοιχεία, η νόσος είναι ακόμα εδώ. Είμαι υποχρεωμένος να συστήσω μεγάλη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε τα βήματα ελευθερίας το ένα μετά το άλλο, ώστε να περιφρουρήσουμε τη δημόσια υγεία. Παρουσιάζεται μικρή πτώση στα κρούσματα, αλλά η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 ετών. Ο δείκτης θετικότητας είναι στο 4,6%. Προσπαθούμε να επιταχύνουμε το πρόγραμμα εμβολιασμού. Χρειάζεται μάσκες, αποστάσεις, υγιεινή των χεριών και αντισηπτικά. Πρέπει να προσέχουμε πολύ στους κλειστούς χώρους, στα μαγαζιά, στα σούπερ μάρκετ, στις δημόσιες υπηρεσίες, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Να διαφυλάξουμε την προσπάθεια που έχουμε κάνει όλοι. Πρέπει όλοι μαζί, στην εστίαση, στο λιανεμπόριο, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, να τηρούμε τα μέτρα» σημείωσε ο Βασίλης Κικίλιας.

1.000.000 εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, σήμερα θα φτάσουμε τους 100.000 εμβολιασμούς σε 24 ώρες αλλά και πως σήμερα θα ξεπεράσουμε το ένα εκατ. εμβολιασμένους και με τις δύο δόσεις με 1.500 -εν πλήρη λειτουργία- εμβολιαστικά κέντρα.

«Μέσα στον Μάιο θα κάνουμε 2,3 εκατ. εμβολιασμούς και θα έχουμε φτάσει συνολικά τα 5 εκατ. εμβολιασμούς. Αρχές Ιουλίου, εφόσον έρθουν τα προγραμματισμένα εμβόλια, να μπορούν όλοι οι ενήλικες να εμβολιαστούν» είπε ακόμα ο κ. Κικίλιας και κατέληξε:

«Συνιστώ σε όλους τους πολίτες, να μιλήσουμε με τις οικογένειες εκείνων που έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ, ή που έχασαν ανθρώπους τους. Αυτή η πανδημία έχει αφήσει σκληρό αποτύπωμα».

«Πρεμιέρα» για το εμβόλιο της Johnson & Johnson στην Ελλάδα 

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία χαρακτήρισε χαρμόσυνο το μήνυμα για τον εμβολιασμό από τους νέους, την Μεγάλη Εβδομάδα.

«Από σήμερα ξεκινάει η χορήγηση και του εμβολίου της Johnson & Johnson. Είναι εμβόλιο με ιικό φορέα, που αξιολογήθηκε με πολυκεντρική μελέτη στις ΗΠΑ, τη Νότια Αφρική και την Βραζιλία, ως προς την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του», είπε ακόμα.

«Στην μελέτη αυτή, δεν συμπεριλήφθησαν έγκυες γυναίκες. Το εμβόλιο συστήνεται σε άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 18 ετών. Μία δόση, εύκολη διατήρηση σε θερμοκρασία κοινού ψυγείου, συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν αυτό το εμβόλιο εύχρηστο και κατάλληλο για ευρεία χρήση. Είναι μεν μονοδοσικό, αλλά δεν θα πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε ότι και τα άλλα εμβόλια είναι αποτελεσματικά με μία δόση» υπογράμμισε. 

Πόσο διαρκεί η ανοσία

Όσο για την διάρκεια προστασίας με ανοσία μετά τον εμβολιασμό (που προσδιορίζεται σε κάποιους μήνες), η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε πως η ανοσία δεν περιορίζεται μόνο στον προσδιορισμό των αντισωμάτων, αλλά έχει και το σκέλος της κυτταρικής ανοσίας που δεν προσδιορίζονται από τα αντισώματα.

«Θα ήθελα να τελειώσω με συγχαρητήρια στη νέα γενιά που λειτούργησε με λιγότερο σκεπτικισμό και περισσότερη ωριμότητα από την μεγαλύτερη γενιά», είπε, ζητώντας από τους νέους να… πάρουν από το χέρι τους μεγαλύτερους και να τους οδηγήσουν σε ένα εμβολιαστικό κέντρο για να κάνουν το εμβόλιο.

Πόσοι έκαναν ήδη το εμβόλιο – Πόσες δόσεις περιμένουμε

Έπειτα, τον λόγο πήρε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος είπε πως σήμερα, μέχρι στιγμής, έχουν γίνει 90.000 εμβολιασμοί και αναμένεται η μέρα να κλείσει με περίπου 110.000 «τσιμπήματα», που θα είναι βέβαια και το απόλυτο ρεκόρ.

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.