Ανάσα για τους συνταξιούχους και ολόκληρη την κοινωνία – Για πρώτη φορά προϋπολογισμός με παροχές και χωρίς καμία περικοπή!
ΚΕΡΔΙΣΕ ο Αλέξης Τσίπρας το μεγάλο στοίχημα με τις συντάξεις. Κόντρα σε όλες τις προβλέψεις των κατ’ επάγγελμα καταστροφολόγων στην Ελλάδα και τις πιέσεις του ΔΝΤ και των αντιδραστικών κύκλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατάφερε να επιβάλει τη δική του θέση διασώζοντας τα εισοδήματα των απόμαχων της κοινωνίας.
Πρόκειται για μία τεράστια πολιτική νίκη που δίνει ανάσα σε ολόκληρη την κοινωνία σηματοδοτώντας παράλληλα τη νέα εποχή για τη χώρα μετά από μία οκταετία εφιαλτικών μνημονίων.
Βέβαια η κυβέρνηση είναι φυσικό να κεφαλοποιήσει πολιτικά τη διάσωση των συντάξεων από το κούρεμα της προσωπικής διαφοράς που προέβλεπαν οι μνημονιακές υποχρεώσεις. Πρόκειται για μία βασική παράμετρο που αναμένεται να κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών.
Η αντιπολίτευση είχε προεξοφλήσει την περικοπή των συντάξεων θεωρώντας ότι ο πρωθυπουργός θα υποκύψει στις πιέσεις του ΔΝΤ και των Βρυξελλών. Τώρα βρίσκεται ενώπιον μιας νέας πραγματικότητας που δικαιώνει τον Αλέξη Τσίπρα και εκθέτει ανεπανόρθωτα όλους αυτούς που είχαν σπεκουλάρει στο ζήτημα των συντάξεων στην εναγώνια προσπάθειά τους να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν κέρδισε μόνο το στοίχημα των συντάξεων. Ο προϋπολογισμός δεν προβλέπει μία σειρά παροχών και μειώσεις φόρων που θα προκαλέσουν θετικό σοκ στην Οικονομία. Πρόκειται για τον πρώτο προϋπολογισμό μετά από οκτώ χρόνια που δεν είναι γραμμένος από τους γύπες του ΔΝΤ και από τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών.
Η Ελλάδα διεκδικεί πλέον αυτοδύναμη οικονομική ανάπτυξη και χάραξη αυτόνομης πολιτικής με βάση τις πραγματικές ανάγκες του λαού.
Ο νέος προϋπολογισμός συνιστά κόλαφο για τη Νέα Δημοκρατία που είχε επενδύσει τα ρέστα της στην περικοπή των συντάξεων και στην
καταστροφολογία. Γι’ αυτό επιχειρεί τώρα να μεταθέσει το πεδίο αντιπαράθεσης σε διαφορετικά θέματα ενώ ακόμα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης για λόγους προσχηματικούς εμφανίζεται ότι δήθεν στηρίζει την προστασία των συντάξεων.
Με όχημα τον προϋπολογισμό, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να σφυροκοπήσει άγρια τη Νέα Δημοκρατία.
Το σύνολο των καταστροφολογικών προβλέψεων του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Φώφης Γεννηματά έχουν διαψευστεί με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένοι απέναντι στην κοινωνία.
Η προστασία των συντάξεων και το πακέτο των παροχών αναμένεται να αλλάξει δραματικά το πολιτικό κλίμα δίνοντας την ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα να περάσει σε μία επίθεση διαρκείας με στόχο να κερδίσει τις εκλογές.
Διπλή η νίκη της Αθήνας
Μεγάλη νίκη της Ελλάδας και (πολιτικά) της κυβέρνησης, θα είναι η μη περικοπή των συντάξεων, όπως περιγράφεται στο κείμενο του Προϋπολογισμού 2019, που κατατέθηκε στις Βρυξέλλες. Όπως αναμενόταν, στο σενάριο βάσης που περιλαμβάνει τα συμφωνημένα μέτρα και θα αξιολογήσει η Κομισιόν, προβλέπεται ισχυρό πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης 4,2% του ΑΕΠ.
Το σχέδιο κατατέθηκε στο πλαίσιο της διαδικασίας για το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο». Βασίζεται σε διατήρηση των συντάξεων στα σημερινά επίπεδα, αλλά και σε εφαρμογή των αντιμέτρων που περιλάμβανε το Προσχέδιο της 1ης Οκτωβρίου. Σε ένα κείμενο 18 σελίδων, το οικονομικό επιτελείο αποφεύγει την σύγκρουση με τους θεσμούς, όμως, υπάρχει ειδική υποσημείωση στον πίνακα με τις παρεμβάσεις όπου επισημαίνεται ότι «η ποσοτικοποίηση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων θα οριστικοποιηθεί μετά από διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Αν προσμετρηθεί η μη μείωση των συντάξεων και τα αντίμετρα ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος σε όρους μνημονίου τίθεται στο 3,6% του ΑΕΠ το 2019, έναντι 3,56% του Προσχεδίου που είχε κατατεθεί στην Βουλή και διατηρεί την πρόβλεψη για ισχυρή ανάπτυξη 2,1% το 2018 που αυξάνεται στο 2,5% την επόμενη χρονιά. Σύμφωνα με το κείμενο, προωθείται ένα «νέο μείγμα πολιτικών εντός των ορίων του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου το 2019 και επομένως πλήρως συμβατό με τον δημοσιονομικό στόχο που καθορίστηκε στο Μεσοπρόθεσμο».
Το σενάριο βάσης έχει τις εκτιμήσεις για τα πλεονάσματα με βάση τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου του Μάιου και τις αλλαγές που σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση για το 2019. Τα εν λόγω μέτρα περιλαμβάνουν την μη περικοπή των συντάξεων και την εφαρμογή των «αντίμετρων» του 2019.
Η νίκη της Αθήνας είναι διπλή. Ακόμα και αν υπάρχει χώρος για διαπραγμάτευση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στο θέμα συντάξεων αντίμετρων και μόνο η διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για την Ελλάδα έχει ως πρώτο μεγάλο σταθμό την έκθεση/πόρισμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αναμένεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου όπως και για τα άλλα κράτη-μέλη.
Το επόμενο στάδιο, είναι με βάση την έκθεση θα πρέπει να υπάρξει πολιτική απόφαση στο Eurogroup και ενδεχομένως στα κοινοβούλια των κρατών-μελών. Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο είναι μία διαδικασία η οποία ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου κάθε έτους και ολοκληρώνεται ουσιαστικά τον Μάιο που ακολουθεί, με την ανακοίνωση των τελικών συστάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Βέβαια, η Ελλάδα εκτός από το Ευρωπαϊκό εξάμηνο, έχει και την ενισχυμένη παρακολούθηση της Οικονομίας από τους δανειστές, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup, για την έξοδο από το μνημόνιο. Αυτός είναι και ο λόγος, που η έκθεση που θα εκδώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πέρα από τα δημοσιονομικά, θα έχει και αναλυτικό απολογισμό της πορείας υλοποίησης των μεταμνημονιακών μεταρρυθμίσεων/δεσμεύσεων της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση, τα νέα είναι καλά καθώς θεωρείται βέβαιο ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρούσε στην κατάθεση αυτού του Προϋπολογισμού, αν πρώτα δεν είχε εξασφαλίσει στην συγκατάθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Προσχέδιο ΠΟΥ κατατέθηκε στην ελληνική Βουλή την 1η Οκτωβρίου, προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ το 2019 στο εναλλακτικό σενάριο , δηλαδή αν δεν περικοπούν οι συντάξεις και εφαρμοστούν οι παρεμβάσεις τις οποίες και κοστολογεί, ενώ στο βασικό του σενάριο που περιλαμβάνει τις περικοπές στις συντάξεις αλλά και τα αντίμετρα, προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 4,14% του ΑΕΠ το 2019.
Επίσης, το ίδιο Προσχέδιο, στο δεύτερο μοντέλο, υπολογίζει ότι η μη περικοπή των συντάξεων και η μη εφαρμογή των αντίμετρων θα κοστίσει συνολικά 335 εκατ. ευρώ, ενώ οι παροχές θα έχουν δημοσιονομικό κόστος 491 εκατ. ευρώ. Συνολικό δημοσιονομικό κόστος 1,1 δις ευρώ.