Κεραυνοί από την ύφεση και την ανεργία και η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς πυξίδα

Του Θανάση Λυρτσογιάννη από την Κυριακάτικη Kontranews

Ήταν η πιο άσχημη είδηση για την οικονομία την εβδομάδα που πέρασε. Η ύφεση το δεύτερο τρίμηνο ήταν 15,2%. Πρόκειται για επίδοση που δείχνει πως η οικονομία βρίσκεται στα χειρότερά της. Και λογικά θα περίμενε κανείς από μία σοβαρή κυβέρνηση να σκεφτεί σοβαρά και να ανακοινώσει πρόγραμμα και σχέδιο για την αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού προβλήματος.

Όμως, τί ακούσαμε από τον πρωθυπουργό; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι έχουμε εφεδρείες για ένα δύσκολο χειμώνα και υποσχέθηκε ότι στις 12 Σεπτεμβρίου από τη Θεσσαλονίκη θα ανακοινώσει νέο πακέτο μέτρων.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα είναι ούτε του μεγέθους, ούτε της λογικής των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί ως τώρα. Γιατί το 15,2% το δεύτερο τρίμηνο ήταν απόρροια της απουσίας δυναμικής και εμπροσθοβαρούς αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, που προκάλεσε ο κορωνοϊός. Ήταν αποτέλεσμα της απουσίας στρατηγικής και σχεδίου και συνέπεια του δόγματος “βλέποντας και κάνοντας”, που κυριάρχησε.

Δυσοίωνες προβλέψεις

Το πιο άσχημο δυστυχώς δεν ήρθε ακόμα. Οι αφίξεις και τα έσοδα από τον τουρισμό δείχνουν πως η ύφεση το τρίτο τρίμηνο (Ιούλιος-Σεπτέμβριος) θα είναι μεγαλύτερη από το 15,2% του δεύτερου τριμήνου. Γιατί; Οχι μόνο γιατί δεν ήρθαν τουρίστες, αλλά και γιατί τα μέτρα στήριξης ήταν μικρά και λίγα. Απόδειξη το πρωτοσέλιδο της προηγούμενης Κυριακής στην Κυριακάτικη Kontranews, σύμφωνα με το οποίο επτά στα δέκα νοικοκυριά στην Ελλάδα έγιναν φτωχότερα, ποσοστό που είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη. Αν η κυβερνητική παρέμβαση ήταν ανάλογη με εκείνη των άλλων χωρών της Ευρώπης δεν θα υπήρχε ούτε αυτό το τρομακτικό ποσοστό ύφεσης 15,2%.

Τί σημαίνει αυτό το 15,2%; Σημαίνει λουκέτα σε επιχειρήσεις, απολύσεις και ανεργία. Απόδειξη τα τελευταία στοιχεία της Εurostat σύμφωνα με τα οποία το Μάιο του 2020 το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα ήταν 17% από 15,7% τον Απρίλιο. Δηλαδή αυξήθηκε 1,3% σε ένα μήνα.

Και όλα τα προαναφερόμενα είναι αποτέλεσμα της ανυπαρξίας στρατηγικής και σχεδίου. Μία ακόμα απόδειξη αυτού είναι το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Η Ελλάδα ζήτησε και πήρε μόνο 2,7 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Ξέρετε πόσα πήρε το Βέλγιο που έχει παραπλήσιο πληθυσμό με την Ελλάδα; Πήρε 8 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου. Θα μπορούσε και η Ελλάδα να πάρει περισσότερα χρήματα, αρκεί να τα ζητούσε με μία πρόταση καλά δομημένη. Γιατί δεν το έκανε η κυβέρνηση; Ισως γιατί κινήθηκε χωρίς σχέδιο και με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις που αρχικά έκαναν λόγο για ύφεση 2%, ύστερα 4%, άλλη μία απόδειξη της αδυναμίας του επιτελικού κράτους των αρίστων.Ας ελπίσουμε να κάνει στροφή και στις 12 Σεπτεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ανακοινώσει από τη Θεσσαλονίκη ένα τελείως διαφορετικό πακέτο μέτρων, το οποίο θα υπακούει στη λογική ενός προγράμματος και μίας στρατηγικής.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή