Καζακστάν: Αιχμές του προέδρου κατά Ναζαρμπάγεφ για δημιουργία “κάστας πλουσίων”

8
Καζακστάν: Αιχμές του προέδρου κατά Ναζαρμπάγεφ για δημιουργία

Ο πρόεδρος του Καζακστάν κατηγόρησε σήμερα τον ισχυρό μέντορα και προκάτοχό του, τον Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, ότι ευνόησε την ανάδυση μιας «κάστας πλουσίων» η οποία κυριαρχεί σ’ αυτή την πλούσια σε υδρογονάνθρακες χώρα και στον πληθυσμό της, μια εβδομάδα μετά τις αιματηρές ταραχές με φόντο την οργή των πολιτών.

«Εξαιτίας του πρώτου Προέδρου, του Ελμπασί (σ.σ.: Αρχηγός του Έθνους), μια κάστα πολύ επικερδών εταιρειών, πολύ πλούσιων ανθρώπων, ακόμη και με διεθνή κριτήρια, εμφανίσθηκε στη χώρα. Πιστεύω πως ήρθε ο καιρός να πληρώσουν αυτά που οφείλουν στο λαό του Καζακστάν», δήλωσε ο Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ, ενώ οι κόρες, γαμπροί, εγγόνια και άλλοι συγγενείς του Ναζαρμπάγεφ ελέγχουν πολύ σημαντικές θέσεις και οικονομικά συμφέροντα σ’ αυτή τη χώρα της κεντρικής Ασίας.

“Θα αρχίσουν να αποσύρονται τα στρατεύματα”

Ο Τοκάγεφ δήλωσε επίσης σήμερα, μιλώντας μέσω βιντεοδιάσκεψης στο κοινοβούλιο της χώρας, πως οι στρατιώτες του υπό τη Ρωσία στρατιωτικού συνασπισμού θα αρχίσουν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το Καζακστάν μέσα σε δύο ημέρες.

Ο ίδιος δήλωσε στο κοινοβούλιο πως διορίζει τον βετεράνο δημόσιο λειτουργό Αλιχάν Σμαΐλοφ στη θέση του πρωθυπουργού και έκανε λόγο για πρωτοβουλίες για τη μείωση του χάσματος μεταξύ πλούσιων και φτωχών, την αύξηση των φόρων στο μεταλλευτικό τομέα και την εξάλειψη των παρατυπιών στις κρατικές προμήθειες.

Ο 68χρονος Τοκάγεφ την περασμένη εβδομάδα ζήτησε από τον υπό τη Μόσχα Οργανισμό του Συμφώνου Συλλογικής Ασφαλείας να στείλει στρατεύματα κατά την κορύφωση αυτού για το οποίο αργότερα είπε πως ήταν απόπειρα πραξικοπήματος.

Μια ημέρα νωρίτερα είχε δηλώσει πως η αποστολή των στρατευμάτων του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφαλείας αριθμούσε 2.030 στρατιώτες και 250 κομμάτια στρατιωτικού εξοπλισμού.

«Η κύρια αποστολή των ειρηνευτικών δυνάμεων του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφαλείας ολοκληρώθηκε με επιτυχία», δήλωσε ο Τοκάγεφ απευθυνόμενος στους βουλευτές μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Σε δύο ημέρες θα αρχίσει μια σταδιακή αποχώρηση του ενωμένου ειρηνευτικού αποσπάσματος του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφαλείας. Η διαδικασία της αποχώρησης του αποσπάσματος δεν θα διαρκέσει περισσότερο από 10 ημέρες», δήλωσε ο πρόεδρος του Καζακστάν.

Στις 5 Ιανουαρίου, ο Τοκάγεφ απέλυσε τον Καρίμ Μασίμοφ, τότε επικεφαλής της ισχυρής Επιτροπής Εθνικής Ασφαλείας. Στη συνέχεια ο Μασίμοφ συνελήφθη ως ύποπτος για προδοσία.

Μιλώντας σήμερα στο κοινοβούλιο, ο Τοκάγεφ δήλωσε πως η Επιτροπή Εθνικής Ασφαλείας, όχι μόνο δεν αντελήφθη την υποβόσκουσα απειλή, αλλά και δεν έδρασε όπως θα έπρεπε στη διάρκεια των ταραχών.

«Σε μερικές πόλεις, επικεφαλής τμημάτων της Επιτροπής Εθνικής Ασφαλείας, παρά το γεγονός ότι είχαν επαρκή οπλοστάσια μάχης, εγκατέλειψαν (τα κτίριά τους) και άφησαν πίσω τους πυροβόλα όπλα και απόρρητα έγγραφα», δήλωσε.

Ο Τοκάγεφ δεν κατονόμαστε νέους υπόπτους για τις ταραχές, όμως δήλωσε πως το υπόβαθρο των διαμαρτυριών δημιουργήθηκε από την αποτυχία του κράτους να καταπολεμήσει τη φτώχεια και να εξασφαλίσει δίκαιη κατανομή του εισοδήματος.

Η Τουρκία καλωσορίζει το νέο πρωθυπουργό

Στο μεταξύ, η Τουρκία καλωσόρισε το διορισμό του νέου πρωθυπουργού στο Καζακστάν, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απευθυνόμενος σε σύνοδο των τουρκόφωνων κρατών.

Μιλώντας σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Οργανισμού Τουρκόφωνων Κρατών, ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως τα τουρκόφωνα έθνη θα σταθούν στο πλευρό του Καζακστάν με όλους τους πόρους τους και θα παράσχουν πλήρη υποστήριξη.

Στον Οργανισμό Τουρκόφωνων Κρατών συμμετέχουν η Τουρκία, το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Ουζμπεκιστάν, το Κιργιστάν, ενώ συμπράττουν το Τουρκμενιστάν και η Ουγγαρία.