Κατρούγκαλος: Οι 100 δόσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν τελειώσει

Κατηγορηματικός ότι «για τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν τελειώσει οι 100 δόσεις» εμφανίστηκε ο υπουργός εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, διευκρινίζοντας εκ μέρους της κυβέρνησης ότι «θέλουμε όλος ο κόσμος να μπορεί να πάρει σύνταξη και να ενισχύσουμε την οικονομική δυνατότητα των ταμείων να πληρώνουν τις συντάξεις αυτές».

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο υπουργός εργασίας τόνισε ότι η κυβέρνηση ήταν απόλυτα συνεπής στη δέσμευσή της για την προστασία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων καθώς «οι κύριες συντάξεις δεν μειώθηκαν ποτέ». Αναφερόμενος ειδικότερα στο ΕΚΑΣ δήλωσε ότι είχε καταργηθεί από το 2015 με τις ψήφους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ κάτι που επιβεβαιώνονταν και στο mail Χαρδούβελη, ενώ για τις επικουρικές συντάξεις εξήγησε ότι αντί για τις οριζόντιες περικοπές που επέβαλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έγινε επαναϋπολογισμός. «Το 80% των συνταξιούχων δεν έχει επηρεαστεί από τις αλλαγές. Αν δεν επεμβαίναμε οι σημερινοί εργαζόμενοι δεν θα έπαιρναν ποτέ σύνταξη» είπ,  χαρακτηριστικά επιρρίπτοντας ευθύνες στο πελατειακό σύστημα που υπήρχε στο ασφαλιστικό και είχε φτάσει σε ελλείμματα της τάξης του 9,5% του ΑΕΠ.Αντίθετα στόχος της κυβέρνησης υποστήριξε ήταν η αντιστοίχηση παροχών – εισφορών στο επίπεδο ανάπτυξης της οικονομίας και η ισονομία, να ισχύουν, δηλαδή, ίδιοι κανόνες για όλους.

«Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΔΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ»

Επιπλέον, αναφέρθηκε στους λόγους που η «εθνική σύνταξη είναι πολύ καλύτερη από το ΕΚΑΣ». Το ΕΚΑΣ ήταν ένα προνοιακό επίδομα, ενώ η εθνική σύνταξη δίνεται σε όλους και ορίζεται στο όριο της φτώχειας της Ε.Ε. Απαντώντας στην κριτική που δέχεται τόνισε ότι με την σύνδεση των συντάξεων με την ανάπτυξη, θα ακολουθήσουν και αυτές την άνοδο της οικονομίας.  Σημείωσε επίσης ότι «κανείς δεν πρόκειται να πάρει μόνο 384 ευρώ». Τα 384 ευρώ τα δίνει το κράτος από τη φορολογία ως βάση πάνω στο οποίο χτίζεται η σύνταξη. Σε αυτά θα προστεθεί και το κομμάτι που αντιστοιχεί στις εισφορές. Τέλος υπενθύμισε ότι το 2010 με το νόμο Λοβέρδου η βασική σύνταξη είχε οριστεί στα 360 ευρώ παρόλο που τότε είχαμε 25% μεγαλύτερο ΑΕΠ από σήμερα.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή