«Αγώνας δρόμου» στο υπουργείο Εργασίας για συνολική μεταρρύθμιση στο ιδιαίτερα «ακανθώδες» θέμα του ασφαλιστικού, μέσα στο Φθινόπωρο, με την χρήση δημοσιονομικά ισοδύναμων μέτρων.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, το νέο σχέδιο πρόκειται να τεθεί προς έγκριση είτε σε κυβερνητική σύσκεψη είτε σε υπουργικό συμβούλιο, με στόχο να ψηφιστεί νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση μέσα στον μήνα του Οκτωβρίου.
Σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει θέσει τις μεταρρυθμίσεις του Ασφαλιστικού, ως προαπαιτούμενες για την μελλοντική συμμετοχή του στο νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής Οικονομίας.
Σχετικά με τη διαπραγμάτευση κυβέρνησης – Δανειστών για τα εργασιακά, ο υπουργός ξεκινά σύντομα νέα σειρά διμερών επαφών με Ευρωπαίους παράγοντες, για την παρουσία ση των ελληνικών προτάσεων. Στις 28 Αυγούστου, επισκέπτεται την χώρα μας ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), Γκάι Ράιντερ. Τα πιο δύσκολα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, παραμένουν τα ζητήματα των ομαδικών απολύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου.
Η κυβέρνηση φαίνεται πως αναζητεί νέους τρόπους, ώστε να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, που είναι απαραίτητες και άλλες που θα έβαζαν σε αδιέξοδο τους ασφαλισμένους, να αντικατασταθούν από ισοδύναμα.
Πρώτα όμως σύμφωνα με τον υπουργό, θα προηγηθεί «κοινωνικός διάλογος στον οποίο θα λάβει μέρος ομάδα εμπειρογνωμόνων, που θα ανακοινωθεί μέχρι τα τέλη της εβδομάδας».
Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως, «χρειαζόμαστε μία μεταρρύθμιση που θα διασφαλίζει βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, αξιοπρεπείς συντάξεις και ότι οι κατώτατες συντάξεις δεν θα μειωθούν».
Στην συνέχεια ο κ. Κατρουγκαλος, ενώ τόνισε πως, «δεν επιδιώκουμε επιστροφή στο παρελθόν, γιατί το σύστημα δεν ήταν δίκαιο ούτε πριν από την εποχή του μνημονίου».
Στο επίσης πολύπλοκο θέμα των εργασιακών, ο στόχος είναι να παρουσιαστεί στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το σχέδιο με τις ελληνικές προτάσεις.
Η ελληνική επιδίωξη παραμένει, «ο πλήρης εξευρωπαϊσμός του εργασιακού ζητήματος», όπως ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.
Στην συνέχεια ο υπουργός προσέθεσε πως, «η απορυθμισμένη Ελλάδα θα γίνει ο καθρέφτης της απορυθμισμένης Ευρώπης».