Κατρούγκαλος: Δεν θα μειωθούν οι καταβαλλόμενες συντάξεις – Πάμε σε Ενιαίο σύστημα με ίδιους κανόνες για όλους

«Για τους παλιούς συνταξιούχους εγγυόμαστε απολύτως ότι η σύνταξή τους θα μείνει στα παλιά επίπεδα», ένα νέο ενιαίο σύστημα με ενιαίους κανόνες για όλους, τόσο τους νέους όσο και τους παλιούς ασφαλισμένους, χαρακτήρισε τη νέα μεταρρύθμιση ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τις αλλαγές που έρχονται στο ασφαλιστικό, δίνοντας το στίγμα του κυβερνητικού σχεδίου και επισημαίνοντας την ανάγκη για μεταρρύθμιση καθώς, «Δεν έχουμε πλέον αποθεματικά στα Ταμεία. Το PSI ήταν η χαριστική βολή».

Μετά τη σειρά συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου όπου το ασφαλιστικό συζητήθηκε σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο και την συμφωνία κυβέρνησης και εργοδοτικών φορέων στην αύξηση των ασφαλιστικών  εισφορών, ώστε να γλυτώσουν το «ψαλίδι» οι κύριες συντάξεις, ο αρμόδιος υπουργός τοποθέτησε το πρόβλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο λέγοντας πως, τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα αποτελούν διακύβευμα για το κοινωνικό κράτος στην Ευρώπη.

Βασικό σημείο της ελληνικής πρότασης, είναι σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η προστασία των κύριων συντάξεων και αναφερόμενος σ αυτό ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως, υπάρχει παραπληροφόρηση  και ότι οι συντάξεις δεν μειώνονται αφού, «Την προσωπική διαφορά την εγγυόμαστε για πάντα. Η αναφορά που υπάρχει στο νόμο για το 2018 αναφέρεται στο αυτονόητο, ότι θα μειώνεται όσο θα ανεβαίνουν οι συντάξεις των νέων ασφαλισμένων. Μία προσπάθεια με στόχο την συγκράτηση της δημοσιονομικής δαπάνης,  «με μεροληπτικό, κοινωνικό» τρόπο και να ενσωματώσουμε τις μνημονιακές ρυθμίσεις στο νέο σύστημα που αλλάζει προσανατολισμό. «Για τους παλιούς συνταξιούχους εγγυόμαστε απολύτως ότι η σύνταξή τους θα μείνει στα παλιά επίπεδα»

Αντίθετα οι είναι οι τρεις μεγάλες προκλήσεις για τη μεταρρύθμιση, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι ο στρεβλός χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος, η κρίση και το Μνημόνιο.

Δύο είναι οι τομές του νέου συστήματος, η Εθνική Σύνταξη που θα την εισπράττουν όλοι και οι ίδιοι κανόνες για όλους σε ότι αφορά εισφορές  και παροχές. Συγκεκριμένα όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος, «Είναι προφανές πως στο πλαίσιο της ισονομίας, όλα τα επαγγέλματα θα έχουν την ίδια μεταχείριση»

Για το ΕΚΑΣ σημείωσε πως, «Αν δεν κάναμε τη μεταρρύθμιση θα έπρεπε να καταργήσουμε το ΕΚΑΣ. Τώρα προχωρούμε σε σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ.  «Πάμε για πρώτη φορά σε ένα ενιαίο σύστημα, με όρους διαγενειακής δικαιοσύνης, με ίδιους κανόνες για όλους και χωρίς διαχωρισμούς σε παλιούς και νέους ασφαλισμένους, φτάνοντας σε συνταξιούχους μιας ταχύτητας. Στο πλαίσιο της ισονομίας όλα τα επαγγέλματα θα έχουν την ίδια μεταχείριση εκτός από την ευνοϊκή μεταχείριση για τους αδύναμους όλων των επαγγελμάτων».

Όπως τόνισε ο υπουργός, «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το νέο ασφαλιστικό είναι να χαθεί η ελπίδα στο νέο εργαζόμενο ότι θα πάρει σύνταξη και στον συνταξιούχο ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει την σύνταξή του».

Για το φλέγον θέμα εισφορών στα μπλοκάκια και τους ελευθέρους επαγγελματίες, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ξεκαθάρισε πως οι εισφορές που θα δώσουν να είναι ίδιες με τους μισθωτούς και μεγάλο κομμάτι θα επωμιστεί ο εργοδότης. Οι εισφορές αναμένεται να μοιραστούν

6,5% στον εργαζόμενο και 13,5% στον εργοδότη. Θα πληρώνονται εισφορές με το εισόδημα και όχι με κλίμακες που ανά διαστήματα αυξάνουν ανεξάρτητα από το εισόδημα. Το 20% ισχύει για τους μισθωτούς και θα ισχύει και για τους επαγγελματίες.

«Θα παντρευτεί το ασφαλιστικό με το φορολογικό», ανέφερε ο υπουργός αποκαλύπτοντας πως θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, «για να δούμε πώς θα παντρευτούν ασφαλιστικό και φορολογικό, αφού από το 2017 θα ενοποιηθεί ο τρόπος είσπραξης φόρων και εισφορών».

Σημαντικό κομμάτι της εισαγωγικής ομιλίας του υπουργού ήταν η τοποθέτηση του προβλήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο ίδιος είπε ότι αυτό γίνεται γιατί το Ασφαλιστικό είναι εθνικό θέμα, αλλά και ευρωπαϊκό, θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει τα κοινωνικά της χαρακτηριστικά» και ζήτησε από την ειδική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου να τον καλέσει σε κατ’ αντιπαράσταση με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν στο  «κουαρτέτο» Ντέκλαν  Κοστέλο, ώστε να συζητήσουν δημόσια τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό.

Την εβδομάδα που έρχεται ο Γιώργος  Κατρούγκαλος αναμένεται να ενημερώσει αναλυτικά και την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για τις μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή