Κάτω τα χέρια από τις συντάξεις!

Κάτω τα χέρια από τις συντάξεις. Ο κόσμος έχει πληρώσει με αίμα τις εισφορές και δεν αντέχει περισσότερη φτώχεια πείνα και δυστυχία. Αυτό πρέπει να το κατανοήσουν καλά οι εκπρόσωποι των ξένων τοκογλύφων που βρίσκονται στην Ελλάδα με άγριες διαθέσεις απειλώντας να μας πάρουν και τα ρέστα. Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να χαράξει «κόκκινη» γραμμή γιατί σε διαφορετική περίπτωση οι συνέπειες στην κοινωνία και την Οικονομία θα είναι τεράστιες.  Ήδη ο κόσμος δεν μπορεί να καλύψει βασικές ανάγκες και οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση θα προκαλέσει κύμα οργής και ανεξέλεγκτο ξέσπασμα που μπορεί να συμπαρασύρει τα πάντα. Η διαπραγμάτευση πρέπει να είναι σκληρή και αν χρειαστεί η κυβέρνηση να φτάσει στα άκρα. Γιατί οι εκβιασμοί των τοκογλύφων δεν έχουν τέλος.

Το «μαχαίρι στο κόκκαλο» βάζουν οι δανειστές για το ασφαλιστικό, σε θέσεις «μάχης» οι συναρμόδιοι υπουργοί. Το «κουαρτέτο» επέστρεψε και ανάβει για μία ακόμη φορά το «καμίνι» της διαπραγμάτευσης. Από σήμερα το μεσημέρι στις δύο, ξεκινούν τα «ραντεβού» κυβέρνησης – δανειστών στο Χίλτον, με την «εισαγωγική» συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, με τους επικεφαλής διαπραγματευτές των δανειστών. Εκεί οι έλληνες υπουργοί, θα ανιχνεύσουν τις τελικές απαιτήσεις των δανειστών, στον τελικό κύκλο διαπραγμάτευσης, για το κλείσιμο της αξιολόγησης.  Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους, σε αυτή την πρώτη συνάντηση θα τεθεί το πλαίσιο των συσκέψεων που θα ακολουθήσουν. Σήμερα το πρωί, επιστρέφουν όλα τα μέλη του «κουαρτέτου» και το θεματικό πρόγραμμα των συναντήσεων, αναμένεται να ξεκινήσει με το Ασφαλιστικό σε συνάντηση των εκπροσώπων των Θεσμών με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο αύριο το μεσημέρι.

Επίθεση ΔΝΤ στην «προσωπική διαφορά» – Ήρθαν για να κόψουν συντάξεις εδώ και τώρα!

Εκεί θα πέσει στο τραπέζι και το «καυτό» θέμα της εξοικονόμησης πόρων από το ασφαλιστικό με πληροφορίες να θέλουν το ΔΝΤ να είναι έτοιμο για μία επίθεση στην «προσωπική διαφορά», κάτι που αν περνούσε θα έφερνε την περικοπή των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων με το που γίνει ο επανυπολογισμός τους με το νέο σύστημα. Η διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό αναμένεται ιδιαίτερα σκληρή, ειδικά με το ΔΝΤ και την Ντέλια Βελκουλέσκου, που σύμφωνα με πληροφορίες από την άλλη πλευρά της διαπραγμάτευσης έχει επιστρέψει για να ασκήσει ασφυκτικές πιέσεις, ξεκινώντας με θέση την περικοπή συντάξεων.

Η κόντρα κυβέρνησης και δανειστών στο ασφαλιστικό, δεν «έσβησε» και τώρα έχει επικεντρωθεί στο μέγα θέμα της  «προσωπικής διαφοράς». Αυτή είναι το κομμάτι του νέου σχεδίου του υπουργείου Εργασίας για το Ασφαλιστικό, που έχει στόχο την υπεράσπιση του ύψους των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων για τα επόμενα τρία χρόνια. Δηλαδή, όπως υποστηρίζουν από το υπουργείο μέχρι να επιστρέψει η Οικονομία στην ανάπτυξη και να «σωθούν» οι συντάξεις. Πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση επιμένουν ότι υπάρχει μία ελαστικότητα στην διατήρηση του ύψους των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων και κάθε μέρα που περνά έρχεται όλο και πιο κοντά το «κούρεμα» των υψηλών συντάξεων. Η αρχή αναμένεται με την πτώση του «πλαφόν» στις μεγάλες συντάξεις από τα 2.773 που είναι τώρα, στα 2.300 ευρώ και αν χρειαστεί υπάρχει παράθυρο για προσγείωση στις 2.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει μείωση συντάξεων αλλά στο βασικό σενάριο του υπουργείου προστατεύεται η πλειονότητα των συνταξιούχων που έχουν συντάξεις μικρότερες από 2.000 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά οι δανειστές επιμένουν σε περαιτέρω εξοικονόμηση δαπανών μέσα από το Ασφαλιστικό και θέλουν «κούρεμα» στις συντάξεις από 1.200 ευρώ και πάνω!

Απαιτούν άγριο «τσεκούρι» σε Επικουρικές, Εφάπαξ και Μερίσματα!

Μέσα στο  καυτό θέμα του ασφαλιστικού πληροφορίες, επιμένουν πως έχουν «κλειδώσει» οι περικοπές  σε επικουρικές και εφάπαξ. Μέσα στα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι περιλαμβάνονται,  μεσοσταθμική μείωση 6,6% των επικουρικών συντάξεων σε όσες είναι πάνω από τα 173 ευρώ η οποία προβλέπετε να γίνει κλιμακωτά και ενδέχεται να φτάσει μέχρι και το 20%!

Δυνατό σοκ προσαρμογής περιμένει τα μερίσματα του Δημοσίου μέχρι 32,5%, «κούρεμα» στα  εφάπαξ μέχρι 25% για τους νέους συνταξιούχους, αύξηση των εισφορών στο 20% για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, με παράλληλη αύξηση των εισφορών για την κάλυψη των αναγκών στα επικουρικά ταμεία, της τάξης του 1%.

Νέα μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης – δανειστών για τα «κόκκινα» δάνεια

Αν και η «μάχη» ξεκινά με το Ασφαλιστικό, στην διαπραγμάτευση παραμένουν ανοιχτοί όλοι μεγάλοι «φάκελοι». Δημοσιονομικό κενό,  φορολογία, Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ανεξάρτητη Γ.Γ.Δ.Ε. και «κόκκινα» δάνεια. Ειδικά για το τελευταίο αναμένεται να «πέσουν κορμιά»  μετά τις νέες απαιτήσεις του Ταμείου για ξεπούλημα όλων των δανείων, με πλήρη απελευθέρωση της νέας αγοράς. Από την μία οι απαιτήσεις των μετόχων των τραπεζών και από την άλλη αυτές των δανειστών, πάνε τα πράγματα στα άκρα και όλα δείχνουν μία νέα μετωπική σύγκρουση Κυβέρνησης – Θεσμών. Το ΔΝΤ βρίσκει, ανεπαρκή την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και θέλει πρόσθετη ανακεφαλαιοποίηση για να δώσει το πράσινο φώς στην αξιολόγηση. Αν και παραμένει το σενάριο για να «σπάσει» η αξιολόγηση και η διαπραγμάτευση για τα «κόκκινα» δάνεια να πάει για το καλοκαίρι, τραπεζικές πηγές δεν το βλέπουν ιδιαίτερα πιθανό. Την ίδια στιγμή αυξάνονται και οι πιέσεις των ξένων κεφαλαίων που θέλουν να μπουν δυνατά στην αγορά.

Το χρέος χρειάζεται διαγραφή όχι ρύθμιση!

Όλα αυτά για πρέπει να κλείσουν το γρηγορότερο δυνατό για υλοποιήσουν οι δανειστές την υπόσχεση του Eurogroup της Δευτέρας για άνοιγμα της συζήτησης για το χρέος μέσα στον Απρίλιο.  Την ώρα όμως που οι Ευρωπαίοι κάνουν σχέδια για «ελάφρυνση» του χρέους με ρύθμισή του και παράταση των πληρωμών, έρχεται το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής και ο συντονιστής του καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας, και ο καθηγητής Πάνος Καζάκος, μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Γραφείου, ξεκαθαρίζουν ότι «Το ελληνικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, είναι διπλάσιο από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Επίσης, όπως τονίζουν η ελάφρυνση του χρέους με επιμήκυνση, μορατόριουμ πληρωμών και ρύθμιση επιτοκίων δεν είναι αρκετή και απαιτείται μείωση της ονομαστικής του τιμής!

Συγκεκριμένα, ο Πάνος Καζάκος είπε ότι, «έχει επιχειρήματα η Ελλάδα για να διεκδικήσει ορισμένα πράγματα, αρκεί να τα ξεχωρίζει. Και σ’ αυτό είμαι πιο κοντά στο ΔΝΤ που μιλά για σοβαρή αναδιάρθρωση και όχι απλώς επιμήκυνση» Σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως επιχειρήματα, ότι χρέος τέτοιας κλίμακας αποθαρρύνει τις μακροχρόνιες επενδύσεις ή ότι η συνέχιση των μεταναστευτικών ροών μπορεί να προκαλέσει δημοσιονομικά προβλήματα. Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Λιαργκόβας είπε, ότι οι αρχικές συνθήκες του μνημονίου στην Ελλάδα, ήταν χειρότερες, το μέγεθος της λιτότητας που μας ζητήθηκε ήταν πολύ μεγάλο, το μείγμα των μέτρων στηρίχθηκε περισσότερο στη φορολογία, έγιναν λάθος εκτιμήσεις από τους θεσμούς είχαμε υστέρηση εισαγωγών, καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις, αδύναμους θεσμούς και πελατειακό κράτος.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή