Καθυστερημένο… συγγνώμη από Σαρκοζί για το «άντε χάσου, ηλίθιε» σε αγρότη

Λέγοντας σε έναν αγρότη τη χυδαία φράση «άντε χάσου, ηλίθιε», σίγουρα δεν είναι η προσήκουσα συμπεριφορά για έναν γάλλο πρόεδρο. Ο Νικολά Σαρκοζί το παραδέχθηκε, κάπως…. αργά!
Στο νέο του βιβλίο που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα, ο τέως πρόεδρος της γαλλικής δημοκρατίας επιχειρεί να κάνει τον απολογισμό της θητείας του με απολογητική διάθεση σε αρκετά ζητήματα, έτσι ώστε να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων για να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία στις εκλογές του 2017.
Στο βιβλίο που τιτλοφορείται, «Η Γαλλία Για Μια Ζωή», ο Σαρκοζί αναγνωρίζει ένα μειονέκτημά του, ότι είναι ευέξαπτος και βγαίνει συχνά εκτός ελέγχου. Επί τούτου, κάνει αναδρομή σε ένα περιστατικό που κηλίδωσε την προεδρία του όταν μετρούσε μόλις λίγους μήνες στο Ελιζέ.
Τον Φεβρουάριο του 2008, ο Σαρκοζί πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψή του ως πρόεδρος στην ετήσια αγροτική έκθεση. Αν και αποτελεί μία εθιμοτυπική διαδικασία όπου οι γάλλοι πρόεδροι δράττονται της ευκαιρίας να δείξουν την υποστήριξή τους στους αγρότες και να ανεβάσουν τη δημοτικότητά τους, ο Σαρκοζί κατάφερε να τα «θαλασσώσει».
Ένας αγρότης αρνήθηκε να δώσει το χέρι του για χειραψία, λέγοντάς του «μην με αγγίζεις, θα με λερώσεις». Αδυνατώντας να δείξει αυτοσυγκράτηση ο Σαρκοζί του επιτέθηκε λεκτικά με τη φράση «άντε χάσου, ηλίθιε», την οποία κατέγραψαν όλες οι κάμερες και τα μικρόφωνα.
«Ήταν λάθος. Εκείνος είχε το δικαίωμα να μου πει οτιδήποτε ήθελε, αν και δεν έπρεπε να το εκφράσει με αυτόν τον τρόπο», γράφει ο Σαρκοζί, προσθέτοντας ότι το περιστατικό ήταν ταπεινωτικό για τον θεσμό της γαλλική προεδρίας.
Πάντως, αν και ο Σαρκοζί ονειρεύεται την επιστροφή του στο Ελιζέ, ο δρόμος δεν είναι διάπλατα ανοιχτός. Η ανάδειξή του εκ νέου στη προεδρία του Ρεπουμπλικάνων, δεν του εξασφαλίζει το προεδρικό χρίσμα. Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, ο «εκλεκτός» των ψηφοφόρων του δεξιού κόμματος για το προεδρικό χρίσμα, είναι ο μεγάλος ανταγωνιστής του Σαρκοζί, ο Αλέν Ζιπέ, πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας (1995-1997).
Σχετικά Άρθρα
22/07/2025 - 21:59
22/07/2025 - 21:51
Δείτε επίσης