ΚΡΑΥΓΗ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ 5ΧΡΟΝΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Σε απόγνωση βρίσκεται ένας οικογενειάρχης βιοπαλαιστής στη Θεσσαλονίκη, από τον οποίο ο δήμος Θερμαϊκού κατέσχεσε τον πενιχρό μισθό του λόγω χρέους από παλιά κλήση για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Ο Παναγιώτης Κ. είναι πατέρας ενός 5χρονου παιδιού, με σύζυγο άνεργη και μισθό μόλις 567 ευρώ το μήνα, με τα οποία με τα βίας καταφέρνει να συντηρεί την οικογένειά του.
Όπως καταγγέλλει, η δημοτική αρχή προχώρησε με συνοπτικές διαδικασίες στην κατάσχεση του μοναδικού του εισοδήματος λόγω χρέους του από παλαιότερο πρόστιμο ύψους 350 ευρώ, το οποίο με τις προσαυξήσεις έφτασε, πλέον, τα 647 ευρώ.
Ο απελπισμένος άνδρας απευθύνθηκε στον Δήμαρχο της πόλης, στο πρόσωπο του οποίου βρήκε – πρόσκαιρα και αναποτελεσματικά όπως προκύπτει από την τελική έκβαση της υπόθεσης – συμπαράσταση, με τον Δήμαρχο να δεσμεύεται ότι, θα αποδεσμευτεί το ποσό οφειλής από τον τραπεζικό του λογαριασμό.
Μάλιστα, ο Δήμαρχος με άμεσες ενέργειες προχώρησε σε διακανονισμό του χρέους, ώστε αυτό να αποπληρωθεί σε μηνιαίες δόσεις.
Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια καταγγελία, η Τράπεζα ενημέρωσε τον οικογενειάρχη πως, ουδέποτε υπήρξε επικοινωνία με τον Δήμαρχο, προκειμένου να εξεταστεί η αποδέσμευση του ποσού οφειλής. Επίσης, ενημερώθηκε από Δημοτικό Υπάλληλο, στη συνέχεια, πως «τελικά δε γίνεται…».
Έτσι, αποφάσισε να καταφύγει στην έσχατη λύση που του απέμεινε, στέλνοντας επιστολή προς τον Συντονισμό Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης, στην οποία περιγράφει τον Γολγοθά που ανεβαίνει και ταυτόχρονα απευθύνει έκκληση για βοήθεια.
«Βρίσκομαι σε απόγνωση. Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω…» αναφέρει σε δραματικούς τόνους.
Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:
«Λέγομαι Παναγιώτης Κ. και είμαι πατέρας ενός παιδιού 5 χρονών. Με δεδομένο ότι η σύζυγός μου είναι άνεργη, οι μόνοι πόροι για να ζήσει η οικογένεια μου είναι ο μισθός των 567 ευρώ το μήνα που παίρνω εγώ από την εργασία μου.
Και όμως πριν λίγες μέρες ο Δήμος Θερμαϊκού προχώρησε σε κατάσχεση αυτών των 567 ευρώ της μισθοδοσίας μου, του μοναδικού, όπως είπα, πόρου ζωής της οικογένειάς μου, λόγω χρέους από ένα παλιό πρόστιμο 350 ευρώ για παράβαση του Κ.Ο.Κ., το οποίο με τις προσαυξήσεις έφτασε στα 647 ευρώ. Χωρίς καμιά προειδοποίηση ο Δήμος προχώρησε σε διαδικασία κατάσχεσης και δέσμευσε τα χρήματα από τον τραπεζικό λογαριασμό της μισθοδοσίας μου.
Στη διαμαρτυρία μου και σε προσωπική επαφή που είχα με το Δήμαρχο Θερμαϊκού κ. Μαυρομάτη, ο ίδιος δήλωσε ότι κατανοεί το δίκαιο παράπονό μου και δεσμεύτηκε ότι με προσωπική του ευθύνη θα αποδεσμευτεί ο τραπεζικός μου λογαριασμός. Προχωρήσαμε μάλιστα σε διακανονισμό του χρέους μου ώστε να το αποπληρώσω σε μηνιαίες δόσεις.
Κάτι τέτοιο όμως ποτέ δεν έγινε. Όπως ενημερώθηκα από την τράπεζα για την επανενεργοποίηση του λογαριασμού μου είναι αναγκαία προσωπική εντολή του δημάρχου, η οποία ποτέ δεν δόθηκε.
Σε τηλεφωνική μάλιστα επικοινωνία με την αρμόδια υπάλληλο του Δήμου, μου ανέφερε ότι
“Τελικά δεν γίνεται…”! Κι έτσι έμεινα με τα λόγια συμπαράστασης του Δημάρχου κι ούτε ένα ευρώ στην τσέπη για να ζήσει η οικογένειά μου. Βρίσκομαι σε απόγνωση. Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω…».