Κατέρρευσε το Χ.Α. -16,23% στα «Τάρταρα» οι τραπεζικοί τίτλοι

«Μαύρη Δευτέρα»  στο χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από 37 ημέρες αργίας 

 «Κατέρρευσε» ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά από 37 ημέρες αργίας,  χάνοντας το 16,23 της αξίας του και 129,46 μονάδες, κλείνοντας τελικά, στο χαμηλό των 668,06 μονάδων.  Μία αγορά γεμάτη πωλητές  και χωρίς αγοραστές ήταν αναμενόμενο πως θα σημειώσει μεγάλες απώλειες, αλλά οι δραματικές στιγμές που εξελίχθηκαν στην Λεωφόρο Αθηνών, ήταν βγαλμένες από την μεγάλη καταστροφή του 1987, όπου το χρηματιστήριο σε συνέπεια του αμερικανικού κραχ έχασε 20 μονάδες μέσα σε τρείς ημέρες.

Με το άνοιγμα της αγοράς οι επενδυτές κλήθηκαν να κάνουν μία αποτίμηση της νέας πραγματικότητας  με την πλειονότητα τους να τρέχουν προς την έξοδο προσπαθώντας να πουλήσουν έστω και στο limit down.

Τεράστιες οι απώλειες στην κεφαλαιοποίηση κοντά στα 10 δισ. ευρώ με τον τζίρο να παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά στα 66,57 εκατ.  ευρώ.

Από το πρωί η απαγόρευση στο short selling

Σε πρωινή της ανακοίνωση, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, έδωσε το «οκ» για την επαναλειτουργία του Χ.Α. και παράλληλα ανέφερε πως αποφασίστηκε η απαγόρευση της δημιουργίας ή αύξησης των αρνητικών θέσεων όπως και η απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων επί των μετοχών εισηγμένων στην αγορά αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών και στην Εναλλακτική Αγορά (ΕΝΑ).

Απογοητευτική η κατάσταση στις τραπεζικές μετοχές

Κλειδωμένες στο κατώτατο όριο διακύμανσης του -30% βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές με υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο πωλήσεων. Δραματική εικόνα στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, που έπεσε με το άνοιγμα σε  limit down. Εθνική – 30%, Πειραιώς -30%, Alpha Bank -29,81και Eurobank-29,86.

Το ενδιαφέρον κινήθηκε γύρω από λιγοστές μετοχές, που σύμφωνα με τις απαιτήσεις των δανειστών θα βρεθούν γρήγορα στον πρώτο γύρο των αποκρατικοποιήσεων. Παράδειγμα ήταν η περίπτωση του ΟΛΠ, που έκλεισε στα 12,4 με απώλειες -6,84.

Ξύπνησαν μνήμες της «Μαύρης Δευτέρας»   του 1987

Το ”κραχ” της Μαύρης Δευτέρας, στις 19-10-1987, ξεκίνησε από την απότομη  κατάρρευση του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, που είχε ως άμεσο αποτέλεσμα να παρασύρει στον πάτο μαζί τους και  τα χρηματιστήρια όλου του κόσμου και φυσικά το ελληνικό. Το 1987 ήταν η χρονιά που μετά από τρία συνεχόμενα ανοδικά έτη κορυφώνεται μια φρενήρης ανοδική φάση στην μικρή αθηναϊκή χρηματιστηριακή αγορά. Τα εκπληκτικά κέρδη έχουν τους τελευταίους 10 μήνες ξεπεράσει τα 400%.

Οι επενδυτές που πιάστηκαν στον ύπνο από την ραγδαία μεταστροφή του κλίματος έχασαν σε 5 ημέρες ολόκληρες περιουσίες. Εκείνη την πρώτη ημέρα (19-10-87) η κατάσταση είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο και λόγο της προέλευσης της κρίσης ακούστηκε η φράση, «φτερνίζεται η Αμερική και κρυολογεί η Ευρώπη».  Το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρέμεινε κλειστό για τις 4 επόμενες ημέρες. Όταν άνοιξε, παρά την περίοδο αποφόρτισης, δεν απέφυγε την κατάρρευση. Οι απώλειες την πρώτη μέρα 26-10-87 έφτασαν το 12,6%. Την δεύτερη μέρα 27-10-1987 η πτώση ήταν 6% και την τρίτη 29-10-1987 ο γενικός δείκτης έχασε ακόμα 3,2% της αξίας του. Οι συνολικές απώλειες του Χ.Α. μέσα σε τρεις ημέρες έφτασαν το 20,6%.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή