Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontra News
Κινδυνεύουν με πτώχευση οι μισές αεροπορικές εταιρείες – Συνεχίζεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας
Σε 2,1 τρισ. δολάρια υπολογίζει το κόστος του κορωνοϊού στην παγκόσμια ταξιδιωτική-τουριστική βιομηχανία, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού και Ταξιδιών (WTTC), το οποίο υποστηρίζει πως κινδυνεύουν 75 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Η πρόεδρος του WTTC προειδοποιεί ότι εάν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα εντός των επόμενων ημερών, ο τομέας του τουρισμού βρίσκεται αντιμέτωπος με την οικονομική κατάρρευση.
Στη χώρα μας, το υπουργείο Τουρισμού ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων, όπως και αλλαγή των όρων των συμβάσεων που έχουν γίνει, όμως ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης τονίζει πως «δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη για τη φετινή χρονιά».
Από τη μεριά του, ο καθηγητής Οικονομικών Κώστας Μελάς μιλώντας στο tvxs δηλώνει ότι η κρίση του κορονωϊού είναι χειρότερη από εκείνη του 2008, καθώς τότε μπορούσε να αντιμετωπιστεί η κρίση του τραπεζικού συστήματος. «Εδώ όμως δεν πρόκειται περί ελλείψεως ρευστότητας, καθώς όσο χρήμα και να ρίξεις δεν μπορείς να ανοίξεις τις επιχειρήσεις που εσύ ως κράτος κλείνεις προκειμένου να περιορίσεις τον ιό» λέει και επικεντρώνεται στον τουρισμό, τονίζοντας πως σήμερα με την κρίση που βιώνουμε έχουν πληγεί οι υπηρεσίες: «Όταν λέμε υπηρεσίες εννοούμε οτιδήποτε υπάρχει στον τουρισμό, στην εστίαση, στο λιανεμπόριο, στις αερομεταφορές, στα καταλύματα, και στη συνέχεια “σπάει” και η αλυσίδα παραγωγής στις βιομηχανίες, βάση των μέτρων που παίρνουν οι κυβερνήσεις και τις κλείνουν. Επομένως πλήττεται η Ελλάδα, επειδή είναι μια χώρα, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό και όλες τις συναφείς υπηρεσίες. Και μόνο αν σκεφτεί κανείς ότι μόνο τα αυτόνομα ταξιδιωτικά έσοδα το 2019 ήταν 18,2 δισ. ευρώ αντιλαμβάνεται για ποια πραγματικότητα μιλάμε»…
Την ίδια ώρα, αεροπορικές εταιρίες σε όλο τον κόσμο κρατούν καθηλωμένο το μεγαλύτερο μέρος των στόλων τους. Η εκτίμηση είναι πως το 2020 θα χαθούν πάνω από 250 δισ. δολάρια. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κρίση που έχει βιώσει ποτέ ο κλάδος μας», δήλωσε ο Αλεξάντρ ντε Ζουνιάκ, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA).
Τα ξένα δίκτυα αναφέρουν πως οι μισές αεροπορικές εταιρείες βρίσκονται αντιμέτωπες με πιθανή χρεοκοπία με την ΙΑΤΑ να ζητά απεγνωσμένα βοήθεια από τις κυβερνήσεις.
Πομπέο: Η Κίνα μας κρύβει πληροφορίες
Η πανδημία εκτός από παγκόσμιο οικονομικό σοκ έχει προκαλέσει και την περαιτέρω επιδείνωση των αμερικανοκινεζικών σχέσεων. Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ αποκαλεί συνεχώς τον κορωνοϊό ως «κινεζικό ιό» ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο υποστήριξε πως η κυβέρνηση της Κίνας αποκρύπτει από τον κόσμο σημαντικές πληροφορίες.
«Η Κίνα δεν ανταλλάσσει πληροφορίες για την πανδημία στον βαθμό που οφείλει, υιοθετώντας μια στάση που θέτει χιλιάδες ζωές σε κίνδυνο. Η ανησυχία μου είναι πως αυτή η συγκάλυψη, αυτή η παραπληροφόρηση στην οποία επιδίδεται το κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, στερεί από τον κόσμο την ενημέρωση που χρειάζεται για να αποτραπούν περαιτέρω κρούσματα ή να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο», σχολίασε ο Πομπέο, που κατηγόρησε και το Ιράν και τη Ρωσία ότι διεξάγουν «εκστρατεία παραπληροφόρησης» για την πανδημία. Πάντως, στη συγκεκριμένη συνέντευξη, ο Πομπέο απέφυγε να επαναλάβει τους όρους «κινεζικός ιός» ή «ιός της Ουχάν», εκφράσεις που προκαλούν οργή στην κινεζική ηγεσία…
Όλα αυτά πάντως, μόνο τυχαία δεν είναι καθώς φαίνεται πως παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει ο εμπορικός πόλεμος Κίνας – ΗΠΑ δεν έχει εκτονωθεί. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν εδώ και καιρό μεγαλύτερη πρόσβαση στη χαοτική κινεζική αγορά και μεγαλύτερα περιθώρια δράσης για τις εκεί αμερικανικές επιχειρήσεις. Παρά τα μικρά βήματα που έχουν γίνει από το τέλος του 2019, οι οικονομικοί αναλυτές θεωρούν πως η διαμάχη μπορεί να κρατήσει χρόνια. Και φαίνεται πως ο κορωνοϊός αποτελεί όπλο στην αμερικανική φαρέτρα αυτή τη στιγμή.
Μόσιαλος: Μη αλληλέγγυα η συμπεριφορά της Γαλλίας και Γερμανίας
Σχετικά με το κλείσιμο των αγορών από τη Γαλλία και τη Γερμανία, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος μέσω του ΣΚΑΙ, έκανε λόγο για μη αλληλέγγυα συμπεριφορά των δύο χωρών προς τους υπόλοιπους Ευρωπαίους που μαστίζονταν από τον ιό.«Εκεί είναι οι πυλώνες της βιομηχανίας και έκλεισαν τις αγορές», είπε χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα οι Ιταλοί να απευθυνθούν στην Κίνα για βοήθεια. Ο κ. Μόσιαλος σημείωσε ότι ο κορωνοϊός δεν θα είναι ή μόνη πανδημία που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια και επεσήμανε ότι χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις στο σύστημα υγείας της χώρας μας ώστε να αποφευχθεί η πίεση, καθώς και καταστάσεις τύπου Ιταλίας.
Χανταϊός: Νέα απειλή για την παγκόσµια Υγεία;
Σαν να µην έφτανε ο κορωνοϊός, ένας ακόµη ιός από την Κίνα έρχεται για να προκαλέσει επιπλέον ανησυχία… Ο λόγος για τον χανταϊό, ο οποίος παρότι είναι γνωστός στους επιστήµονες εδώ και δεκαετίες, ήρθε ξανά στην επικαιρότητα όταν ένας επιβάτης πέθανε σε ένα λεωφορείο στην επαρχία Γουχάν στην Κίνα. Ο άτυχος άνδρας βρέθηκε θετικός µετά θανάτον στον χανταϊό, ενώ στο συγκεκριµένο όχηµα επέβαιναν άλλα 32 άτοµα…
Ο χανταϊός εµφανίστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1950 και µεταδίδεται από µολυσµένα ποντίκια. Αν και η µετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι πολύ σπάνια, το ποσοστό θνησιµότητας αγγίζει το 40%. Δεν υπάρχει εµβόλιο ή ειδική θεραπεία, ενώ τα συµπτώµατα µοιάζουν µε αυτά του κορωνοϊού.