«Καταιγίδα» στο πολιτικό σκηνικό από τις μίζες στην υπόθεση Novartis

Σε 50 εκατ. ευρώ φαίνεται πως ανέρχονται οι μίζες που δόθηκαν σε 10 πολιτικά πρόσωπα για την υπόθεση της Νovartis, με τη ζημία σε βάρος του Δημοσίου να εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, οι αναφορές περί δωροδοκίας των πολιτικών προσώπων προέρχονται από τρεις προστατευόμενους μάρτυρες, που σύμφωνα με την εισαγγελία κρίνονται αξιόπιστοι. Στις καταθέσεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία αναφέρεται ότι 40 εκατομμύρια ευρω από το σύνολο της μίζας φέρονται να διακινήθηκαν πριν απο το 2010 σε τρία πολιτικά πρόσωπα για υπόθεση εμβολίων. Πλέον οι εισαγγελικές αρχές διερευνούν το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, προκειμένου να εντοπίσουν τα χρήματα που διακινήθηκαν. Συνολικά, 30 πρόσωπα φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση και να δωροδοκήθηκαν, μεταξύ των οποίων πρώην γενικοί γραμματείς, σύμβουλοι πολιτικών προσώπων και πρώην διοικητές δημοσίων οργανισμών. Τα χρήματα αυτά φέρεται να δόθηκαν από τη Νovartis σε μετρητά, προκειμένου να κυριαρχήσει στην ελληνική αγορά.

Τζανακόπουλος: Δεν θα στήσουμε λαϊκά δικαστήρια

Για τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis, μίλησε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.«Δεν μπορούμε να βγάζουμε συμπεράσματα παρά μόνο αφού λάβουμε αναλυτική γνώση της δικογραφίας και το μήνυμα που εκπέμπουμε είναι ότι με τη δέουσα σοβαρότητα θα διαχειριστούμε το συγκεκριμένο ζήτημα. Θα εξαντλήσουμε, βεβαίως, την πολιτική μας αυστηρότητα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να εξαπολύσουμε κυνήγι μαγισσών ή να στήσουμε λαϊκά δικαστήρια. Πρόκειται για μία πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση, την οποία θα διαχειριστούμε με τον τρόπο που της αρμόζει». Αυτά υπογράμμισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, όπου δήλωσε συγκλονισμένος από την υπόθεση Novartis, λέγοντας ότι πρόκειται για «διεθνές» σκάνδαλο και παρατήρησε πως η μόνη ενημέρωση που έχει είναι από τα σχετικά δημοσιεύματα. Ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι βρίσκεται σε «πανικό» και χαρακτήρισε «προφάσεις εν αμαρτίαις» όσα λέει εναντίον τής κυβέρνησης .«Η Νέα Δημοκρατία δείχνει στην πραγματικότητα έναν κάποιο πανικό, μία προσπάθεια να δημιουργήσει εντυπώσεις, που θα έλεγα ότι δεν προσβάλλουν την κυβέρνηση, αλλά στην πραγματικότητα προσβάλλουν την ελληνική δικαιοσύνη. Με λίγα λόγια, κατηγορούν εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς ότι δρουν στη βάση κυβερνητικών εντολών. Εκεί κάπου έχει αρχίσει να χάνεται ο έλεγχος από την πολιτική της ηγεσία, αλλά και από τους ανθρώπους, οι οποίοι φέρεται, με βάση πάντα τα δημοσιεύματα, ότι εμπλέκονται» επισήμανε.

Κοντονής: Μεγαλύτερο σκάνδαλο της Novartis από εκείνο της Siemens

Για «μέγα ζήτημα» έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, σε συνέντευξή στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο FM, αναφερόμενος στην υπόθεση της Novartis,  θυμίζοντας και την προ έτους εκτίμησή του ότι το σκάνδαλο θα αποδειχθεί μεγαλύτερο εκείνου της Siemens.

«Κάτι», πρόσθεσε, «που επιβεβαιώνεται σήμερα από το γεγονός ότι υπήρξε μεγαλύτερη απώλεια χρημάτων για το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και μεγαλύτερη ηθική απαξία». Ο υπουργός Δικαιοσύνης παρατήρησε ότι σε μια περίοδο που ο συμπολίτης μας δεν μπορεί να βρει φάρμακα, κάποιοι τα υπερκοστολογούσαν, μια υπερκοστολόγηση που είχε εν συνεχεία, επίπτωση στις τιμές των φαρμάκων σε άλλες 29 χώρες. Συνεπώς, η υπόθεση έχει ηθικές, οικονομικές και διεθνείς πλευρές, συμπλήρωσε. Ερωτηθείς για τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο κ. Κοντονής είπε χαρακτηριστικά: «Όλοι μας έχουμε μείνει εμβρόντητοι από την έκταση». Στο ερώτημα περί παραγραφής απάντησε πως, ναι, κάποια αδικήματα σίγουρα έχουν παραγραφεί, υπάρχουν όμως και άλλα, που χαρακτηρίζονται «διαρκή» και δεν έχουν παραγραφεί (δωροδοκία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος).Εξάλλου, εξέφρασε την άποψη ότι η επίμαχη δικογραφία για τη Novartis μπορεί να συσχετισθεί με το έργο της εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία, οι εργασίες της οποίας είναι σε εξέλιξη. Χαρακτήρισε «αστειότητες» τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας πως «όσοι μιλάνε, θα πρέπει να ξέρουν ότι φτάσαμε εδώ, μετά από εισαγγελική έρευνα ενός έτους». «Καμία πολιτική δίωξη», επεσήμανε. Ακόμη, υπογράμμισε ότι εκείνοι που υμνούσαν τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, τώρα θα πρέπει να αποδείξουν ότι σέβονται τις διαδικασίες. Αναφορικά με τις απειλές του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Άδωνι Γεωργιάδη ότι θα στείλει κόσμο στη φυλακή, ο κ. Κοντονής απάντησε: «Καμιά φορά μπορεί να συμβεί το αντίθετο» και πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς να προβαίνουν σε τέτοιου τύπου δηλώσεις οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση.

«Νόμιμη η ενημέρωση Τζανακόπουλου»

Σε άλλες δηλώσεις του, στην ΕΡΤ, ο κ. Κοντονής ανέφερε για την παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου τη Δευτέρα στον Άρειο Πάγο -που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης- ότι βρέθηκε εκεί «για να ενημερωθεί» και ότι η ενέργειά του ήταν νόμιμη. «Επί μια εβδομάδα βλέπαμε δημοσιεύματα ότι η διαδικασία ολοκληρώνεται, δεν είναι λογικό να ρωτήσεις –ως κυβερνητικός εκπρόσωπος και άτομο κοντά στον πρωθυπουργό – για το αν τελικά ολοκληρώνεται;», σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και συμπλήρωσε: «Δεν πρόκειται για καμία παρέμβαση σε κάτι, απλά ζητήθηκε ενημέρωση επί του θέματος, η οποία ήταν νόμιμη». Υπενθυμίζεται πάντως ότι η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη διέψευσε ότι είχε συνάντηση με τον κ. Τζανακόπουλο στον Άρειο Πάγο. «Ουδέποτε έλαβα μέρος η ίδια ή οι επίκουροι εισαγγελικοί λειτουργοί σε σύσκεψη με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στον Άρειο Πάγο», ανέφερε σε γραπτή της δήλωση. Με αφορμή τις αντικρουόμενες δηλώσεις της εισαγγελικής λειτουργού και του κ. Κοντονή ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης σχολίασε στο twitter: «Ο υπουργός Δικαιοσύνης λέει ότι ήταν νόμιμη η ενημέρωση του Δ. Τζανακόπουλου, αλλά η κ. Τουλουπάκη, η εισαγγελεύς διαψεύδει με δήλωσή της ότι έγινε καν τέτοια ενημέρωση…έχουν μπλέξει τα μπούτια τους». 

Γεωργιάδης: Παραιτούμαι του τραπεζικού μου απορρήτου

Στη σκιά της υπόθεσης Novartis συνεδριάζει η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας. Πρώτος κατέθεσε ο Άδωνις Γεωργιάδης για την υπόθεση των 23 προσλήψεων που φέρεται να έχει κάνει στο ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά να χρησιμοποιούσε τους 13 εργαζόμενους στο γραφείο του.Ο πρώην υπουργός Υγείας ξεκίνησε την εισήγησή του στην Επιτροπή λέγοντας ότι παραιτείται του τραπεζικού απορρήτου του και κατέθεσε στην επιτροπή την κίνηση των λογαρισμών του. «Επειδή η επιτροπή σας είχε ανοίξει αυτή την συζήτηση καταθέτω ολόκληρη την κίνηση των λογαριασμών μου από την 1η Ιουνίου του 2013 έως και σήμερα και παραιτούμαι του τραπεζικού απορρήτου», είπε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με την υπόθεση των 23 προσλήψεων στο ΚΕΕΛΠΝΟ ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε: «Όλη αυτή η υπόθεση είναι στημένη από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Πολάκη», καθώς «δεν υπάρχει καμία υπογραφή και δεν είναι τα δικά μου γράμματα στο συγκεκριμένο έγγραφο που ισχυρίζεται ο κ. Πολάκης».Για το ηχητικό ντοκουμέντο που αφορά την υπόθεση είπε ότι είναι προϊόν πλαστογραφίας την οποία «έχει κάνει ο κ. Πολάκης».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή