Κατά παραγγελιά των Κολομβιανών καρτέλ οι κλοπές ιατρικών μηχανημάτων

Από ληστρική συμμορία που έχει ρημάξει τα νοσοκομεία όλης της Ευρώπης
Άκρως αναπάντεχη τροπή παίρνει το μυστήριο με το μπαράζ κλοπών σε νοσοκομεία της χώρας τον περασμένο μήνα, αφού όπως διαπιστώθηκε, πίσω από τις περίεργες διαρρήξεις δεν βρίσκεται κάποια εγχώρια ληστρική συμμορία αλλά απεσταλμένοι των Κολομβιανών καρτέλ ναρκωτικών.
Για την πρωτοφανή υπόθεση έχουν ταυτοποιηθεί ως δράστες τρεις υπήκοοι Κολομβίας, ηλικίας 20, 37 και 50 ετών, οι οποίοι – με τη βοήθεια ενός ακόμη άγνωστου συνεργού τους – μέσα σε μόλις μια εβδομάδα κατάφεραν να τρυπώσουν σε τέσσερα νοσηλευτικά ιδρύματα και να αρπάξουν πανάκριβα ιατρικά μηχανήματα χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από κανέναν.
Συγκεκριμένα στις 15 Μαΐου αφαίρεσαν από το ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», ιατρικό εξοπλισμό, συνολικής αξίας άνω των 500.000 ευρώ, ενώ διάστημα από 19 έως 22 Μαΐου αφαίρεσαν από το Νοσοκομεία της Λαμίας, του Βόλου και της Λάρισας γαστροσκόπια και άλλα ιατρικά εργαλεία.
Τα άτομα αυτά εισήλθαν το Μάιο στη χώρα μας μέσω της Τουρκίας. Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα Πορτογαλικών αρχών νοίκιασαν διαμέρισμα στην Αθήνα και τις αμέσως επόμενες ημέρες άρχισαν κατοπτεύσεις σε διάφορα νοσοκομεία της Αττικής, προκειμένου να εντοπίσουν κλινικές με τον εξοπλισμό που τους ενδιέφερε.
Στις 20 Μαΐου ταξίδεψαν με νοικιασμένο αυτοκίνητο στη Λαμία και στη Λάρισα, όπου πιθανολογείται ότι εκείνη την ημέρα διέπραξαν και τις δύο κλοπές στα Νοσοκομεία Λαμίας και Λάρισας και την αμέσως επόμενη μετέβησαν στο Βόλο, όπου συνέχισαν ακάθεκτοι τη δράση τους.
Ακολούθως απέστειλαν τα κλοπιμαία στη Κολομβία με δυο δέματα, που έφεραν τον ίδιο αποστολέα και παραλήπτη, μέσω εταιρίας διεθνών μεταφορών εμπορευμάτων, ενώ οι ίδιοι αναχώρησαν στις 25 Μαΐου αεροπορικώς και πάλι με την χρήση πλαστών εγγράφων, μέσω Ισπανίας για χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται μετά τον εντοπισμό ενός εκ των δύο πακέτων στην Μπογκοτά της Κολομβίας από τις τοπικές Αρχές.
Στο συγκεκριμένο δέμα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο από τα ενδοσκόπια και ένα συνδετικό καλώδιο που είχαν αφαιρεθεί από τον «Άγιο Σάββα» και άλλα δύο κλεμμένα ενδοσκόπια από το νοσοκομείο της Λάρισας.
Από την Αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση διεθνικού χαρακτήρα, τα μέλη της οποίας έχουν ειδικεύονται στις κλοπές ιατρικού εξοπλισμού από νοσοκομεία ευρωπαϊκών χωρών.
Κατά την τελευταία τετραετία η ίδια συμμορία έχει «χτυπήσει» στη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Τσεχία, τη Πολωνία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Γαλλία και την Κροατία.
Σε κάθε χώρα, μάλιστα, διαπράττουν περισσότερες από μία κλοπές και στη συνέχεια εξαφανίζονται μεταβαίνοντας σε άλλες χώρες.
Η εν λόγω σπείρα δρα κατ’ εντολή κολομβιανών εμπόρων ναρκωτικών, που θέλουν αυτά τα ιατρικά μηχανήματα όχι για να τα πουλήσουν αλλά για να τα χρησιμοποιούν ώστε να εξάγουν ναρκωτικά που μεταφέρουν δια κατάποσης οι «συνεργάτες» και τα «βαποράκια» τους.
Οι έρευνες των Αρχών της Ελλάδας και της Κολομβίας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για την ταυτοποίηση επιπλέον δραστών καθώς και για τον εντοπισμό των υπολοίπων αφαιρεθέντων αντικειμένων.
Σχετικά Άρθρα
21/07/2025 - 19:22
21/07/2025 - 19:10
Δείτε επίσης