Παρά την αξιοσημείωτη πρόοδο στις επιστήμες της Ιατρικής της Βιοτεχνολογίας σε φάρμακα και θεραπείες τα τελευταία χρόνια, η υγιεινή διατροφή, η φυσική άσκηση και η αποφυγή του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ παραμένουν οι αποτελεσματικότεροι τρόποι πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Τι, όμως, πρέπει να περιλαμβάνει το διαιτολόγιό μας για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της καρδιάς και η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης μας, στα φυσιολογικά για τον οργανισμό μας επίπεδα; Τα λιπαρά ψάρια, τα λαχανικά, τα φρούτα και το κόκκινο ρύζι είναι κάποιες από τις τροφές, που χαρακτηρίζονται ως «σύμμαχοι» της καλής λειτουργίας του καρδιαγγειακού μας συστήματος.
Λιπαρά ψάρια
Ο γαύρος, οι σαρδέλες, οι ρέγγες, οι πέστροφες και πολλά ακόμα λιπαρά ψάρια έχει αποδειχθεί ότι διαθέτουν συστατικά με αντιφλεγμονώδη δράση και συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και των τριγλυκεριδίων. Ανάμεσα σε αυτά που είναι τα Ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, οι πρωτεΐνες και οι βιταμίνες Β6 και Β12. Η βιταμίνη Β12, σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Β6 και το φολικό οξύ συμβάλλουν στη προστασία της καρδιάς και στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, μέσω της μείωσης της ομοκυστεΐνης, και της μετατροπής της σε μεθειονίνη, ενός αμινοξέου που βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού.
Λαχανικά και Φρούτα
Σημαντικός παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου είναι υψηλή συγκέντρωση ομοκυστεΐνης στο αίμα. Για τη διατήρησή της σε χαμηλά επίπεδα συνιστάται η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, πλούσιων σε φυλλικό οξύ και βιταμίνες Β6 και Β12. Πορτοκάλι, φράουλες, αβοκάντο, ακτινίδια, γκρέιπφρουτ, ανανά, μανταρίνι, μπανάνα, μάνγκο, βερίκοκο, καρπούζι, πεπόνι και δαμάσκηνα, όπως και σπανάκι, μαρούλι, σπαράγγια, μπρόκολο, κουνουπίδι, μπάμιες, μαϊντανό, λάχανο, αγκινάρες, σέλερι και σέλινο είναι ορισμένα μόνο από τα «πράσινα» είδη που είναι πλούσια στα παραπάνω συστατικά και συμβάλλουν στον φυσιολογικό μεταβολισμό της ομοκυστεΐνης, προστατεύοντας το καρδιαγγειακό σύστημα.
Κόκκινο Ρύζι
Διάφορες κλινικές μελέτες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια, έχουν φανερώσει ότι τα συμπληρώματα διατροφής με μονακολίνη K από τη μαγιά του κόκκινου ρυζιού έχουν ευεργετικές και ασφαλείς επιδράσεις σε μεταβολές των λιπιδίων, καθώς δεν συμβάλλουν μόνο στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης LDL, της ολικής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, αλλά και στην αύξηση της «καλής» χοληστερόλης HDL.