ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΟΠΕΙ ΤΟ 4ο ΚΥΜΑ ΤΗΣ ΕΦΙΑΛΤΙΚΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
EΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΣΥΛΛΕΚΤΟΥΣ
ΕΣΤΩ και με μεγάλη καθυστέρηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να ανοίξει μέτωπο με τους ανεμβολίαστους, χωρίς όμως να τολμήσει να επιβάλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στα σώματα ασφαλείας και στο στρατό.
Περιόρισε αυστηρά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και τους οίκους ευγηρίας, για να αποφύγει το πολιτικό κόστος που συνεπάγονται η επιβολή σκληρών μέτρων σε επαγγελματικές κατηγορίες που έχουν προνομιακή σχέση με τη Δεξιά.
Άλλωστε η συντριπτική πλειοψηφία των αρνητών προέρχεται από τους κόλπους των παρεκκλησιαστικών οργανώσεων και των συνωμοσιολόγων της άκρας δεξιάς.
Ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να πάρει απόφαση για επιβολή καραντίνας διαρκείας σε ανεμβολίαστους οι οποίοι αποκλείονται από τους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης, από θέατρα, κινηματογράφους και γήπεδα.
Πρόκειται για ένα μέτρο που στοχεύει στην άσκηση πίεσης προκειμένου να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, γιατί ένα νέο lockdown θα ήταν καταστροφικό για την κοινωνία και την οικονομία.
Μάλιστα ζήτησε τη συστράτευση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να πειστούν οι πολίτες για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.
Βέβαια τα κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστερά έχουν ταχθεί καθαρά υπέρ των εμβολιασμών, σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς θύλακες της ακροδεξιάς και των παρεκκλησιαστικών οργανώσεων που επιμένουν να χαρακτηρίζουν το εμβόλιο ως μία διεθνή συνωμοσία που έχει στόχο την υποταγή.
Ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του επιχείρησε επίσης να δικαιολογήσει την αποτυχία του προγράμματος εμβολιασμών.
Οι αρμόδιες Υπηρεσίες άρχισαν να κινητοποιούνται όταν άρχισε η εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι μπορεί να φτάσουμε σε 15 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα.
Αναφέρθηκε επίσης στην πορεία του τουρισμού, εκτιμώντας ότι θα μας εκπλήξει θετικά, χωρίς ωστόσο να πει το παραμικρό για τις επιπτώσεις που θα έχει η άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων Βρετανών στην Ελλάδα στη μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα.
Το διάγγελμα του πρωθυπουργού δεν παρουσίασε κανένα ενδιαφέρον στοιχείο, γιατί το μόνο που έκανε ήταν να ανακοινώσει μέτρα που είχαν προαναγγείλει εδώ και δύο εβδομάδες οι αρμόδιοι υπουργοί.
Το ερώτημα είναι αν τα μέτρα αυτά είναι εφαρμόσιμα, γιατί οι ιδιοκτήτες καταστημάτων θα πρέπει να αναλάβουν οι ίδιοι… αστυνομικά καθήκοντα για τους ελέγχους των πελατών.
Σε διαφορετική περίπτωση, απειλούνται με λουκέτα και εξοντωτικά πρόστιμα.
Υποχρεωτικός εμβολιασμός για υγειονομικούς
Τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Επιπλέον επεσήμανε ότι λαμβάνεται ειδική πρόνοια για τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Επίσης, όπως είπε, μόνο με εμβολιασμένους θα λειτουργήσουν από την Παρασκευή 16 Ιουλίου όλοι οι κλειστοί χώροι διασκέδασης, όπως ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως είπε χαρακτηριστικά «από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών». Μάλιστα, αναφερόμενος στον τρόπο ελέγχου, τόνισε πως «θα λειτουργεί και η ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί». «Είναι μία πρακτική που ακολουθούν ήδη χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο» συμπλήρωσε.
Μόνο με καθήμενους
Παράλληλα, για όλο αυτό το διάστημα η ψυχαγωγία, είτε αφορά κλειστούς χώρους μόνο με εμβολιασμένους, είτε ανοιχτούς με εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους θα αφορά μόνο καθήμενους και όχι όρθιους. «Αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού η ψυχαγωγία, είτε σε ανοικτούς είτε σε κλειστούς χώρους, θα αφορά μόνο καθήμενους και όχι όρθιους, ώστε να μην ευνοείται η μετάδοση του ιού. Τα καταστήματα θα έχουν, πλέον, τη δυνατότητα περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων. Όμως και οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί» είπε χαρακτηριστικά. Όπως εξήγησε πρόκειται για τέσσερις επιλογές υπέρ της υγείας των ίδιων των εργαζομένων και των γύρω τους. «Ταυτόχρονα, όμως, και για αποφάσεις που αποδίδουν ελευθερίες σε εκείνους που τις δικαιούνται. Ενώ παράλληλα συνιστούν μία πράξη δικαιοσύνης προς την πλειονότητα των πολιτών που δρουν με κοινωνική ευθύνη και ευαισθησία. Και κάτι ακόμη: έχουν τόλμη αλλά και μετριοπαθή κλιμάκωση. Και είναι απλές και κατανοητές». «Είναι καιρός να συσπειρωθούμε όλοι γύρω από μία κοινή πραγματικότητα. Και τότε θα διαπιστώσουμε ότι οι κοινοί κανόνες δεν διχάζουν, αλλά ενώνουν. Αντίθετα, τη σύγχυση σπέρνουν μόνον η διγλωσσία και οι αντιφατικές συμπεριφορές. Ας μην επενδύουν, λοιπόν, κάποιοι στην άγνοια ή στην αγωνία. Πολύ περισσότερο όταν η οικονομία βάζει ξανά μπροστά τις μηχανές της. Και, όπως είπα και στην αρχή, φέτος ο τουρισμός μπορεί τελικά να μας εκπλήξει ευχάριστα» κατέληξε.