Καραμανλής-Σαμαράς ένας ακήρυχτος, υπόγειος… πόλεμος που απειλεί τη ΝΔ

Τι καταλογίζουν ο ένας στον άλλο και ο ρόλος του «αμαρτωλού» γαλάζιου ταμείου

Του ΚΩΣΤΗ ΠΑΡΡΑ

Η πιο σοβαρή απειλή, που θέτει σε κίνδυνο την ενότητα της ΝΔ, είναι ο ακήρυχτος, υπόγειος …πόλεμος, που μένεται στο παρασκήνιο, ανάμεσα στους δύο μεγαλύτερους παίκτες του εσωκομματικού παιχνιδιού.

Ο πρώην Πρωθυπουργός και μακροβιότερος πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής και ο διάδοχός του στα σκήπτρα της παράταξης, τέως Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, για όσους γνωρίζουν καλά το παρασκήνιο, κοντράρονται με όλα τα μέσα.

Game of thrones της ΝΔ

Οι αιτίες της διαμάχης, η οποία τείνει να προσλάβει όλα τα χαρακτηριστικά βεντέτας, είναι ο έλεγχος του κόμματος, οι ευθύνες για τη «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά και τα πεπραγμένα της κυβερνητικής θητείας, των δύο πρώην Πρωθυπουργών.

Η εφ’ όλης της ύλης αδυσώπητη σύγκρουση Καραμανλή-Σαμαρά έχει παρελθόν, παρόν και απ’ ότι φαίνεται μέλλον, ενώ οι σχέσεις των δύο ανδρών έχουν περάσει από πολλά στάδια.

Τα δύο «στρατόπεδα» που έχουν σχηματιστεί στο εσωτερικό της παράταξης είναι στοιχημένα πίσω από τους δύο βασικούς υποψηφίους για την αρχηγία της Ν.Δ, με τους «Καραμανλικούς» να υποστηρίζουν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τους «Σαμαρικούς» να τοποθετούνται υπέρ του Απόστολου Τζιτζικώστα.

To game of thrones τηςΝΔέχειαπ’ όλα. Παρασκήνιο, ίντριγκα, περιβάλλοντα «βασιλικότερα των «Βασιλέων», «υπασπιστές», εσωκομματική καμαρίλα, κατηγορίες μέσω αιχμηρών και δηλητηριωδών διαρροών και φυσικά κομματικούς στρατούς.

Από σαράντα κύματα…

Όσοι γνωρίζουν τη σχέση των δύο ανδρών θυμούνται ότι Κώστας και Αντώνης είχαν αναπτύξει στενή φιλία, από τα Πανεπιστημιακά χρόνια και τους κοινούς αγώνες τους, στις τάξεις της ΟΝΝΕΔ. Θυμίζουν μάλιστα ότι ο Καραμανλής είναι αυτός που έφερε, με λεπτούς χειρισμούς, πίσω στην παράταξη τον Σαμαρά, φροντίζοντας να εξουδετερώσει τις ενστάσεις της οικογένειας Μητσοτάκη. Έβαλε τον Καλαματιανό πρώτα στο Ευρωψηφοδέλτιο, μετά στη λίστα των εκλογών και στη συνέχεια στην κυβέρνησή του. Και όταν παραιτήθηκε από την ηγεσία της ΝΔ φρόντισε να τον στηρίξει στην αναμέτρηση με την Ντόρα Μπακογιάννη για την αρχηγία του κόμματος.

Μέχρι εκεί η χημεία των δύο κορυφαίων υπήρξε εξαιρετική και η σχέση τους ανέφελη. Αλλά κάπου εκεί, επί των ημερών του Αντώνη Σαμαρά στην Προεδρία του κόμματος άρχισαν τα … όργανα. Ο τρόπος που διαχειρίστηκε την αρχηγία του, η «έφοδος» των στελεχών της Πολιτικής Άνοιξης στα στεγανά της παράταξης και ο παραγκωνισμός «Καραμανλικών» στελεχών. Η απαξίωση της κεντρογενούς φυσιογνωμίας, η μη επαρκής υπεράσπιση των πεπραγμένων της κυβέρνησης Καραμανλή, οι αλλαγές στα σύμβολα και στην έδρα του κόμματος, αλλά και η οικονομική διαχείριση του ταμείου αποτέλεσαν σημεία τριβής.

Παρ’ όλα αυτά οι δύο άνδρες συνέχισαν να έχουν επαφές και ο Αντώνης συμβουλευόταν τον Κώστα σε όλες τις δύσκολες στιγμές της πρωθυπουργικής του θητείας, ενώ και ο Καραμανλής έβαλε πλάτη όταν χρειάστηκε βοήθεια ο τότε πρωθυπουργός. «Καραμανλικά» στελέχη θυμίζουν ότι οσάκις ο Σαμαράς στριμώχτηκε ο Καραμανλής τον στήριξε και αναφέρουν ως χαρακτηριστική την περίπτωση της δημόσιας συνάντησης των δύο ανδρών, λίγο πριν από την προεδρική εκλογή, όταν η κυβέρνηση βρισκόταν σε αποδρομή.

Οι ήττες της ΝΔ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και στο δημοψήφισμα οδήγησαν στην παραίτηση του Α. Σαμαρά και άνοιξαν την κούρσα διαδοχής του. Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και τη νέα αποτυχία ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου αρχηγού με τέσσερις υποψηφίους.

Το διακύβευμα για τον έλγχο της παράταξης και το πρόσωπο που θα υπηρετήσει καλλίτερα τις επιδιώξεις των δύο πρώην Πρωθυπουργών τους οδήγησε να εκφράσουν παρασκηνιακά, ή μέσω εκπροσώπων προτιμήσεις, κάτι που μοιραία προκάλεσε ένταση στις σχέσεις τους.

Στελέχη που πρόσκεινται στα δύο στρατόπεδα επιδίδονται σε διαρροές, ή και δημόσιες τοποθετήσεις για ευθύνες που βαρύνουν στον Καραμανλή, ή τον Σαμαρά στήνοντας σκηνικό εμφυλίου που μαίνεται στο μαλακό υπογάστριο της παράταξης. Ερωτήματα όπως ποιος φταίει για τα χρέη της ΝΔ και την «τρύπα» στα οικονομικά του κόμματος και κατηγορίες για αλλοίωση της ιδεολογικής φυσιογνωμίας της παράταξης εκτοξεύονται εκατέρωθεν διαμορφώνοντας κινδύνους για την ενότητα.

Η «μαύρη τρύπα»

Η άθλια κατάσταση στα οικονομικά του κόμματος, με το τεράστιο χρέος, τους απλήρωτους επί 7 μήνες υπαλλήλους, τα εξώδικα εξώσεως από τα γραφεία και την αδυναμία να πληρωθούν βασικές υποχρεώσεις βάζει θέμα εθυνών.

Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για το ποιος φταίει και χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, όταν ανέλαβε το κόμμα, από τον Αντώνη Σαμαρά αρνήθηκε να υπογράψει το πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής, ενώ δεν θέλησε καν να ενημερωθεί ο ίδιος για τα οικονομικά παραπέμποντας σε συνεργάτες του. Την ίδια στάση κράτησε και πρόσφατα ο διάδοχός του, Γιάννης Πλακιωτάκης, αναλαμβάνοντας μεταβατικός πρόεδρος.

Οι «Καραμανλικοί» υποστηρίζουν, ότι επί των ημερών, του Αντώνη Σαμαρά το χρέος εκτοξεύτηκε και υπερέβη τα 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η πλευρά Σαμαρά αντιτείνει, ότι επί ηγεσίας Κώστα Καραμανλή υπήρξε υπερδανεισμός και ισχυρίζονται πως τα δικά τους δάνεια δεν ξεπέρασαν τα 10 εκατομμύρια ευρώ, που όπως λένε χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη των τόκων παλαιοτέρων δανείων.

Πάντως το συνολικό χρέος της ΝΔ, φέρεται να πλησιάζει σήμερα τα 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2013, είχε φτάσει στα 160 εκατομμύρια ευρώ.

Εκτός των οικονομικών τις δύο πλευρές χωρίζουν και άλλα, όπως η κατηγορία που εκτοξεύουν οι «Καραμανλικοί» ότι επί Σαμαρά το κόμμα μετακινήθηκε πιο δεξιά και πως υπήρξε «Σαμαροποίηση» της Ν.Δ. Το ίδιο στρατόπεδο υποστηρίζει πως ο Αντώνης Σαμαράς δεν υποστήριξε όσο θα έπρεπε το κυβερνητικό έργο Καραμανλή.

Από την άλλη μεριά οι υποστηρικτές του Μεσσήνιου πολιτικού αντιτάσσουν πως οι «Καραμανλικοί» βουλευτές λειτούργησαν αρκετές φορές υπονομευτικά στην ηγεσία Σαμαρά και πως λειτουργούν ως κόμμα μέσα στο κόμμα, έχοντας ιδιοκτησιακή αντίληψη. Υποστηρίζουν επίσης ότι οι «Καραμανλικοί» αρνούνται να υπερασπιστούν απέναντι στον Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ το έργο της Κυβέρνησης Σαμαρά.

Στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ υπό προϋποθέσεις, από γαλάζιους

Οι αλλαγές στην πολιτική σκηνή είναι ραγδαίες και δεν αποκλείεται να έχουμε και στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ υπό προϋποθέσεις από γαλάζιους βουλευτές και γαλάζια στελέχη. Η εκλογή του νέου προέδρου της ΝΔ θα δείξει τις διαθέσεις και τις τάσεις που θα ανασχηματισθούν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όμως είναι αρκετοί πλέον οι παράγοντες που βλέπουν με άλλο μάτι τις εξελίξεις. Αντιλαμβάνονται πως η συνεννόηση για τη χώρα είναι αναγκαία, ώστε να προχωρήσει η συμφωνία και να μπορέσουμε γρήγορα να βγούμε από τη μέγγενη των μνημονίων. Η στήριξη θα αφορά επιμέρους θέματα όπως π.χ. το ασφαλιστικό αλλά δεν πρέπει να αποκλείεται και μια μονιμότερη στήριξη και συνεργασία. Μετά την 25η Ιανουαρίου, τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά στη χώρα, και θα δούμε επιτέλους ακόμα περισσότερες αλλαγές στην πολιτική και στο πολιτικό προσωπικό.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή