Η ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΑ του Μαξίμου καθιστά πλέον διακοσμητικό τον ρόλο κρίσιμων υπουργείων, μεταφέροντας όλες τις αρμοδιότητες για το Κοινοτικό Πακέτο Στήριξης και τα αναπτυξιακά προγράμματα σε πενταμελή επιτροπή, της οποίας θα ηγείται ο Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος στον επικείμενο ανασχηματισμό αναμένεται να αναβαθμιστεί σε υπερυπουργό παίρνοντας αρμοδιότητες από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Με πρόσχημα των ταχύτατη απορρόφηση του Κοινοτικού Πακέτου, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και τη μεταρρύθμιση της οικονομίας, ο πρωθυπουργός αναθέτει στην πενταμελή επιτροπή όλο το Κοινοτικό Πακέτο καθώς και υπερεξουσίες για να υπάρχει ευελιξία στη λήψη και εφαρμογή των αποφάσεων.
Στην επιτροπή εκτός από τον Θόδωρο Σκυλακάκη συμμετέχουν οι: Άκης Σκέρτσος, Δημήτρης Σκάλκος, Αλέξης Πατέλης και Μιχάλης Αργυρού.
Πρόκειται για ένα σύστημα παράλληλης διακυβέρνησης, το οποίο κάποια κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν υπερκυβέρνηση που αλλάζει ριζικά το μοντέλο διακυβέρνησης που είχαμε συνηθίσει στην περίοδο της μεταπολίτευσης.
Κρίσιμα υπουργεία όχι μόνο χάνουν αρμοδιότητες αλλά θα υπόκεινται και σε διαρκή έλεγχο από την πενταμελή επιτροπή.
Κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης με την απώλεια των αρμοδιοτήτων, καθίστανται διακοσμητικοί με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη, ενώ παράλληλα θα πρέπει να λογοδοτούν σε διαρκή βάση στο νέο όργανο το οποίο θα έχει τον απόλυτο έλεγχο της κοινοτικής βοήθειας των 32 δισεκατομμυρίων και των προγραμμάτων ΕΣΠΑ.
Το νέο όργανο θα αποφασίζει για τις προτεραιότητες στον τομέα της ανάπτυξης, των επενδύσεων καθώς και τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες απαιτούνται για την ταχύτατη επανεκκίνηση της οικονομίας.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες ότι θα συγκροτηθεί μια πενταμελής Εκτελεστική Επιτροπή στη Γραμματεία της Κυβέρνησης.
«Θα δημιουργηθούν πέντε ομάδες εργασίας για τις πέντε μεγάλες θεματικές ενότητες, οι οποίες είναι και απολύτως εναρμονισμένες με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Τα ζητήματα που αφορούν την «πράσινη» ανάπτυξη υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα ζητήματα που αφορούν την ψηφιακή πολιτική υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ζητήματα που αφορούν απασχόληση, δεξιότητες και κοινωνική συνοχή υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας, ζητήματα που αφορούν τις υποδομές υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, και ζητήματα που αφορούν τον παραγωγικό μετασχηματισμό και τις ιδιωτικές επενδύσεις υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Φυσικά το Υπουργείο Οικονομικών διαθέτει πάντα τη συνολική εποπτεία όλων των ροών χρηματοδότησης», εξήγησε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «οι κύκλοι αυτοί, οι οποίοι θα εντάξουν στη λειτουργία τους και τις δράσεις όλων των Υπουργείων, είναι απολύτως απαραίτητο να ξεκινήσουν να δουλεύουν άμεσα».
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι, «γι’ αυτό και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα αρχίσουν, ήδη, να συνεδριάζουν οι πρώτες επιτροπές. Έτσι ώστε μέχρι τα τέλη Αυγούστου να έχουμε συλλέξει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, ως τα τέλη Σεπτεμβρίου να έχει συνταχθεί το βασικό σχέδιο προς δημόσια διαβούλευση – γιατί έχω δεσμευτεί ότι το σχέδιο αυτό θα έρθει προς συζήτηση και στην Εθνική Αντιπροσωπεία – για να μπορεί να κατατεθεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης στις 15 Οκτωβρίου».