Καμία προστασία του εργαζομένου για το απόρρητο της αλληλογραφίας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Σύμφωνα με την Απόφαση του ΕΔΑΑ (ΕΔΔΑ 12.1.2016, Bărbulescu v. Romania) οι εργοδότες νομιμοποιούνται να ελέγχουν και να διαβάζουν τα προσωπικά μηνύματα του εργαζομένου μέσω των υπηρεσιών chat και λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποστέλλονται εν ώρα εργασίας.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι ο εργαζόμενος παραβίασε την εταιρική πολιτική που απαγορεύει στους υπαλλήλους να χρησιμοποιούν τους υπολογιστές της εταιρίας για προσωπική τους χρήση και ο εργοδότης δικαιούταν να ελέγξει τη συνέπεια του εργαζομένου στην εργασία του. Σίγουρα, αξιολόγησαν και αντιστάθμισαν το δικαίωμα σεβασμού του ιδιωτικού βίου και της αλληλογραφίας του εργαζόμενου από τη μία και των επαγγελματικών συμφερόντων του εργοδότη του από την άλλη.

Οι δικαστές με την απόφασή τους απέρριψαν την προσφυγή του εργαζομένου με την αιτιολογία ότι η εταιρία ήλεγξε τον εταιρικό λογαριασμό και δεν είναι αδικαιολόγητο ένας εργοδότης να θέλει να επαληθεύσει ότι οι εργαζόμενοί της εκπληρώνουν τα επαγγελματικά τους καθήκοντα εν ώρα εργασίας.

“Ο εργοδότης ενήργησε στο πλαίσιο της πειθαρχικής εξουσίας, δεδομένου ότι, όπως διαπιστώθηκε από το εθνικό δικαστήριο, είχε αποκτήσει πρόσβαση στο λογαριασμό Yahoo Messenger υποθέτοντας ότι οι εν λόγω πληροφορίες σχετίζονταν με επαγγελματικές δραστηριότητες και ότι η πρόσβαση αυτή επομένως ήταν νόμιμη”.

Κατόπιν αυτής της απόφασης, ο εργαζόμενος πρέπει να προσέχει με τι «άλλο» ασχολείται κατά την διάρκεια της εργασίας του, εάν δεν ασχολείται με αυτή και «απλά» διαβάζει τα mail του, καθώς δεν προβλέπεται καμία παραβίαση του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ σχετικά με το δικαίωμα σεβασμού του ιδιωτικού βίου και αλληλογραφίας. Παράλληλα, όμως θα πρέπει και ο κάθε εργοδότης να καταρτίζει και να κάνει γνωστή στον εργαζόμενο τη σχετική εταιρική πολιτική βάσει της οποίας θα καθορίζεται σε τι είδους αλληλογραφία που μπορεί να έχει πρόσβαση ένας εργοδότης.

Της Κατερίνας Ζαγγανάς

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή