Παρασκευή, 4 Ιουλίου 2025

Κάλπικα τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού

Το κείμενο της Εισηγητικής Έκθεσης του ΓΚΠ οικονομικού έτους 2016 βρίθει ανακριβειών και περιέχει πλήθος πλασματικών δημοσιονομικών στοιχείων. Μελετώντας με ιδιαίτερη προσοχή τους στατιστικούς πίνακες, αρκετές φορές διερωτήθηκα αν οι συντάκτες του ΓΚΠ, όντως  πιστεύουν στην έξοδο της χώρας από την παρατεταμένη δημοσιονομική κρίση ή απλώς έφεραν προς ψήφιση στη Βουλή ένα κείμενο από αγγαρεία και θεσμική υποχρέωση.
Ο κρατικός προϋπολογισμός της οποιασδήποτε χώρας του κόσμου, βασίζεται σε ορισμένα κομβικής σημασίας δημοσιονομικούς δείκτες, όπως είναι οι κρατικές δαπάνες και τα έσοδα, το πρωτογενές αποτέλεσμα, το ισοζύγιο του προϋπολογισμού και το μέγεθος του δημοσίου χρέους. Με τον όρο “ισοζύγιο” υποδηλώνεται αν ο ΓΚΠ είναι ισοσκελισμένος, ελλειμματικός ή πλεονασματικός. Στην περίπτωση του ΓΚΠ οικονομικού έτους 2016, είτε ακούσια, είτε εκούσια από την πλευρά του υφιστάμενου κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, οι κύριοι δημοσιονομικοί δείκτες είναι χαλκευμένοι και με πολύ μεγάλη δυσκολία μπορεί να προσδιοριστεί η πραγματική κατάσταση των Δημοσίων Οικονομικών. Μας πετσοκόβουν μισθούς και συντάξεις, μας χαρατσώνουν, μπαίνουν στο σπιτικό μας και το λεηλατούν, και άνευ ντροπής μας παραπλανούν αναφορικά με την πραγματική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Όπως θα διαπιστωθεί στη συνέχεια, οι δαπάνες, τα έσοδα και το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης είναι χαλκευμένα και στόχος μας είναι να τα αποκρυπτογραφήσουμε.
Από το συνδυασμό των πινάκων 3.2, 3.10, 3.11, 3.22, 3.25, 3.30 και 3.32 της Εισηγητικής Έκθεσης, προκύπτει ότι το 2015 οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης συμπεριλαμβανομένων των τόκων για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, εκτιμώνται σε 84,3 και τα έσοδα σε 78,7 δις €, με αποτέλεσμα το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης να υπολογίζεται σε -5,6 δις €. Ο αρχικός στόχος ήταν το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το 2015 να διαμορφωθεί σε -0,46 δις, που σημαίνει ότι η απόκλιση εκτιμάται σε -5,14 δις €. Ωστόσο, το έλλειμμα των -5,6 δις είναι εικονικό, γιατί οι εκτιμήσεις των δαπανών και των εσόδων είναι ανυπόστατες. Από τα στοιχεία του πίνακα 2.3 της Εισηγητικής Έκθεσης, διαπιστούται ότι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης 6 δις € προς τρίτους (επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα, κ.ά.), δεν συνυπολογίζονται στο σύνολο των κρατικών δαπανών. Αυτό σημαίνει ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ουσιαστικά είναι -11,6 δις και όχι -5,6 δις € που αναγράφεται στον προϋπολογισμό.
Επίσης, εικονική είναι και η καταγραφή των κρατικών εσόδων. Δοθέντος ότι την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2015/2014, η απόκλιση στα κρατικά έσοδα ήταν -4% και υποθέτοντας ότι η απόκλιση αυτή θα συνεχιστεί στο σύνολο του δωδεκαμήνου, τότε τα έσοδα της γενικής κυβέρνησης το 2015 θα διαμορφωθούν σε 75 και όχι σε 78,7 δις € που προκύπτει από τα στοιχεία της Εισηγητικής Έκθεσης. Στην προκειμένη περίπτωση και λαμβάνοντας υπόψη τις αποκλίσεις στο σκέλος των δαπανών και των εσόδων, συνάγεται ότι το 2015 το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα κυμανθεί γύρω στα -15 δις και όχι σε -5,6 δις € που υποστηρίζει το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο. Όπως θα διαπιστωθεί στην αυριανή μας ανάλυση, η κυβέρνηση με όπλο τα “πιστωτικά έσοδα” προβαίνει στο απροκάλυπτο μαγείρεμα των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών. Εντούτοις, με χαλκευμένα και παραποιημένα δημοσιονομικά στοιχεία δεν μπορεί να ασκηθεί αποτελεσματική οικονομική πολιτική.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή