«Καλπάζει» ο κορωνοϊός: Ανησυχία σε κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους

Οι αυξητικές τάσεις των ημερήσιων κρουσμάτων και η απότομη κορύφωση της καμπύλης στη χώρα μας οδήγησαν στη λήψη νέων μέτρων. Την ανάγκη τήρησης τους για την αποφυγή νέου κύματος πανδημίας τόνισε το μεσημέρι της Τρίτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Για μία ακόμα ημέρα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας σε ένα 24ωρο. Ωστόσο αυτό που χτύπησε «καμπανάκι είναι η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική, 82 στον αριθμό.

Παράλληλα, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι εκτός της Αττικής και της Θεσσαλονίκης (42 νέα κρούσματα), κρούσματα εντοπίστηκαν σε 21 ακόμη περιοχές της Ελλάδας!

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας επιβαρυντικός παράγοντας, είναι οι επιστροφές ταξιδιωτών κυρίως νεαρής ηλικίας από τα νησιά στην Αθήνα.

xartis11

exelixi11

Ραγδαία εξάπλωση των κρουσμάτων – Που εντοπίστηκαν

Η Αττική βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της έξαρσης της επιδημίας κορωνοϊού, καθώς στο λεκανοπέδιο καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο τα 82 από τα συνολικά 196 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ.

– 20 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
– 6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
– 82 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, 10 εκ των οποίων από γνωστή συρροή
– 42 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης,
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε Καρδίτσας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε Ιωαννίνων
– 2 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλονιάς
– 1 κρούσμα στην Π.Ε Κιλκίς
– 1 κρούσμα στην Π.Ε Κορίνθου
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε Ξάνθης
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας, τα οποία συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.
– 5 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

Από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 1503 (25.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2885 (48.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Δημόπουλος: Τα καταστήματα να μην μετακυλήσουν τα ωράρια για να ξεφύγουν από τα μέτρα

Είναι εμφανές ότι υπάρχει έξαρση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, επεσήμανε ο Καθηγητής Ιατρικής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.

Ο Θάνος Δημόπουλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ αναφέρθηκε στην αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην χώρα μας. «Χρειάζονται 7-14 μέρες για να έχουμε τα αποτελέσματα των μέτρων, αλλά από την άλλη μεριά είναι εμφανές ότι έχουμε έξαρση, έχουμε τριψήφια νούμερα κρουσμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως «αυξάνονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται, ανοίγουν συνεχώς νέες μονάδες ειδικών λοιμώξεων που νοσηλεύουν τα περιστατικά που χρήζουν νοσηλεία, έχουν διπλασιαστεί οι αριθμοί των ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη αναπνοής. Επομένως είναι εμφανές ότι είναι μια πραγματικότητα που είναι μπροστά μας και γνωρίζουμε πλέον τι πρέπει να κάνουμε και πως μπορούμε να περιορίσουμε την έξαρση».

Παράλληλα, ο κ. Δημόπουλος υπογράμμισε πως οι αρμόδιοι φορείς παίρνουν μέτρα τα οποία κλιμακώνονται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Σχετικά με το τι θα σταματήσει την εξάπλωση του ιού στην χώρα μας ο ίδιος τόνισε πως χρειάζεται συνειδητοποίηση και εφαρμογή μέτρων απ όλους μας και ιδιαίτερα από τους υπευθύνους των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης ότι δυστυχώς ότι δεν πρέπει να μετακυλήσουν τα ωράρια, να βρουν κάποια τρικ να ξεφύγουν προσχηματικά δεδομένου ότι τα μέτρα αυτά λαμβάνονται για την προστασία όλων μας.

Ο κ. Δημόπουλος συμπλήρωσε πως το να αποφασισθεί σε μία μέρα ένα καθολικό lockdown δεν θα απέδιδε, θα προκαλούσε μεγαλύτερες αντιδράσεις ενώ τα μέτρα αυτά δίνουν και ένα σημαντικό μήνυμα σε όλους μας ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος παγκοσμίως, κανένας δεν έχει προτείνει κάτι διαφορετικό για να αποτραπεί κάτι περαιτέρω

Αναφορικά με το εμβόλιο ανέφερε πως «Ανασκοπούμε την βιβλιογραφία σε διεθνή βάση και αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως οι μελέτες που είναι σε εξέλιξη στην ΕΕ και ΗΠΑ είναι καθόλα αξιόπιστες δεδομένου ότι έχουν πάρει εγκρίσεις από ειδικούς ρυθμιστικούς μηχανισμούς». 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή