Της Ελένης Τσερεζόλε
Δεν πρόκειται για Συριζαίους ή για Αριστερούς ή για κάποιους που ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Κάθε άλλο. Οι κ.κ. Σουφλιάς, Φορτσάκης, Σπηλιωτόπουλος, Κύρτσος, ανήκουν ή ανήκαν κάποτε στη ΝΔ, με τους τρεις πρώτους να έχουν διατελέσει υπουργοί Παιδείας σε γαλάζιες κυβερνήσεις. Μάλιστα ο κ. Φορτσάκης την περίοδο που ήταν πρύτανης του ΕΚΠΑ, είχε επιδείξει αυταρχικά χαρακτηριστικά που συνέδασαν το όνομά του με την καταστολή των φοιτητών και των διοικητικών υπαλλήλων. Πλέον το κοινό σημείο είναι η αντίθεσή τους στις προθέσεις των υπουργών Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη για την αστυνομοκρατία στα πανεπιστήμια, στο πλαίσιο ενός συνολικά απαράδεκτου νομοσχεδίου που κατατέθηκε, κυριολεκτικά, νύχτα, Παρασκευή προς Σάββατο στη Βουλή!
Ο Γιώργος Σουφλιάς, υπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση πατρός Μητσοτάκη, είναι ο τελευταίος που τάχθηκε χθες ευθέως κατά της εγκαθίδρυσης αστυνομίας στα Πανεπιστήμια, λέγοντας ότι η δημιουργία πανεπιστημιακής Αστυνομίας του θυμίζει τη γνωστή παροιμία «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι», με το «κεφάλι» να είναι «η συνταγματική επιταγή για πλήρη αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων, με την οποία όλα τα θέματα και όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στο πανεπιστήμιο τα επιλύουν τα αρμόδια όργανα αυτού χωρίς τη συμμετοχή κανενός άλλου», όπως εξήγησε. Είχε προηγηθεί και ο έτερος υπουργός Παιδείας, επί κυβέρνησης Σαμαρά, ο κ. Φορτσάκης, που εκτός από την αντίθεσή του, μίλησε για «μία λύση που είναι επικοινωνιακού τύπου, μια λύση που κάνει κρότο και δεν θα είναι στην πραγματικότητα αποτελεσματική». Από τις 18 Ιανουαρίου εξάλλου και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος είχε ταχθεί κατά της απόφασης της κυβέρνησης, μιλώντας ανοικτά για «ιδεοληψία εκτός από την αποδοχή της ως μια ξεπερασμένη παλαιοπολιτική συνήθεια βολέματος κάποιων».
Ό,τι κι αν λένε πάντως οι πρώην υπουργοί Παιδείας, όλα δείχνουν ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί με μόνο τις κυβερνητικές ψήφους. Κάτι που ουδόλως απασχολεί την «άριστη» κυβέρνηση που προχωρά ακάθεκτη στην αυταρχική της τροχιά, με άλλοθι την πανδημία…