«Καμπανάκι» των ειδικών για τη βόρεια Ελλάδα – Παπαευαγγέλου: «Πανδημία των ανεμβολίαστων»

7
«Πανδημία των ανεμβολίαστων» - «Καμπανάκι» για τη βόρεια Ελλάδα (LIVE)

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Καμπανάκι για τη Βόρεια Ελλάδα χτύπησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Οπως τόνισε, τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα σταθεροποιούνται, ωστόσο, παρατηρείται αυξητική τάση στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.

«Υπάρχει αυξητική τάση στη Βόρεια Ελλάδα που κυμαίνεται από 11 έως 36% ανάλογα με τον νομό», είπε. Η κα Γκάγκα έκρουσε το «καμπανάκι κινδύνου», επισημαίνοντας χαρακτηριστικά «ότι έτσι ξεκινήσαμε και πέρυσι».

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας έκανε ιδιαίτερη μνεία στη σημασία του εμβολιασμού, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερα χάρη σε αυτόν.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της, η πλειοψηφία όσων νοσηλεύονται σε απλές κλίνες είναι ανεμβολίαστοι, ενώ εκ των 59 ατόμων που βρίσκονται σε ΜΕΘ, 55 είναι ανεμβολίαστοι και 4 εμβολιασμένοι.

20.000 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού σε όλη τη χώρα

Παίρνοντας τον λόγο η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως ο μέσος όρος ημερήσιων διαγνώσεων είναι 2.224 νέα κρούσματα ανά ημέρα και η μέση ηλικία των ασθενών υπολογίζεται στα 34 έτη. Σήμερα, υπάρχουν 20.000 ενεργά κρούσματα του κορωνοϊού σε όλη την επικράτεια.

Η κα. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στην ανησυχητική εικόνα που παρατηρείται στη βόρεια Ελλάδα, τα κρούσματα στην Ξάνθη διπλασιάστηκαν, αυξήθηκαν κατά 60% στην Κοζάνη και κατά 40% σε Δράμα, Έβρο και Πιερία.

Όπως είπε, στη Θεσσαλονίκη εμφανίζεται ηπιότερη, αλλά σαφής αύξηση στη διάδοση του κορωνοϊού. Εντούτοις, η Θεσσαλονίκη καταγράφει υπερδιπλάσιο μέσο κυλιόμενο αριθμό νέων κρουσμάτων αναλογικά με τον πληθυσμό της, συγκριτικά με την Αττική.

Ενδοοικοεγενειακή κατά κύριο λόγο η μετάδοση

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, επικρατεί και πάλι σταθερά η ενδοοικογενειακή μετάδοση, ενώ αντίθετα μικρότερη διασπορά βλέπουμε στους εργασιακούς χώρους όπου υπάρχει δομημένος έλεγχος των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας, είπε.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε πως σε ημερήσια βάση την τελευταία εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν κατά μέσο όρο 192.000 τεστ ανά ημέρα και ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 1,16%.

Παράλληλα, παρατηρείται σταθερή αποκλιμάκωση του ΕΣΥ, με εξαίρεση τη βόρεια Ελλάδα, όπου οι εισαγωγές είναι περισσότερες από τα εξιτήρια. Συγκεκριμένα, καταγράφτηκαν 192 εισαγωγές ανά ημέρα σε νοσοκομεία την τελευταία εβδομάδα. Ωστόσο, φαίνεται πως πλέον, τουλάχιστον 1/3 των ασθενών που νοσηλεύονται είναι ηλικίας 45-65 ετών.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως μειώθηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων, ενώ ο αριθμός των θανάτων παραμένει σταθερός.

Χαμηλό ποσοστό νοσηλειών μεταξύ παιδιών και εφήβων

Αναφερόμενη στην εικόνα κορωνοϊού στα σχολεία, η κα. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως σταθερός παρέμενει ο αριθμός των θετικός self test στα σχολεία. Μάλιστα, φαίνεται πως δεν παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά με το άνοιγμα των σχολείων.

Επιπλέον, παρά την τάση αύξησης κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους, οι νοσηλείες αντιπροσωπεύουν μόλις το 1,5% των νοσηλειών στην ίδια ηλικιακή ομάδα.

Λειτουργεί το νέο σχήμα τέστινγκ στα σχολεία

Νέα μεγάλη μελέτη από τη Βρετανία, σε περιβάλλον επικράτησης της μετάλλαξης Δέλτα, έδειξε σύμφωνα με την καθηγήτρια πως η μετάδοση εντός των σχολείων ήταν σπάνια. Όπως είπε, με το τέστινγκ αντί της καραντίνας, μειώθηκαν σημαντικά μολύνσεις και απομονώθηκαν αποτελεσματικά οι στενές επαφές.

Η καθηγήτρια έκανε τις παραπάνω παρατηρήσεις προκειμένου να τονίσει πως αρκετές χώρες ακολουθούν την τακτική της επιτροπής ειδικών, που έχει τροποποιήσει τις προϋποθέσεις για κλείσιμο ενός τμήματος εξαιτίας εντοπισμού κρουσμάτων κορωνοϊού. «Στόχος μας είναι να παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη των κρουσμάτων στις σχολικές ηλικίες» είπε.

Αναφερόμενη δε στα δύο τμήματα από της Συκιές Θεσσαλονίκης που έκλεισαν, αφότου διαγνώστηκε θετικό στον κορωνοϊό άνω του 50% των μαθητών. «Η συγκεκριμένη περιοχή έχει ιδιαίτερα υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, με θετικότητα 5,4%, υπερδιπλάσια από τον μέσο όρο ανά την επικράτεια» είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ο εμβολιασμός των εφήβων προχωρά

«Ο εμβολιασμός των εφήβων προχωρά. Συνολικά το 24% των εφήβων ηλικίας κάτω των 18 ετών έχει ήδη λάβει μια δόση του εμβολίου. Όπως και στους ενήλικες, έτσι και στους εφήβους παρατηρείται σαφής διακύμανση της εμβολιαστικής κάλυψης, με τη νότια Ελλάδα να εμφανίζει υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού» είπε επιπλέον η καθηγήτρια.

Κλείνοντας την τοπουέτησή της, η κα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε σε έρευνα από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία φαίνεται πως τα περισσότερα παιδιά που νόσησαν, ήταν ανεμβολίαστα παιδιά, ανεμβολίαστων γονέων.