Καμπανάκι για τις περιοχές που βρίσκονται στο “κόκκινο” – «Συστήνουμε να αναβάλλουν τον εμβολιασμό όσοι είχαν ήδη νοσήσει»

Κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας και τους εμβολιασμούς, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Αττική ενώ δεν παρέλειψε να «χτυπήσει και το καμπανάκι» στους πολίτες λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου το οποίο παρατηρείται στην συγκεκριμένη περιφερειακή ενότητα.

Ο κ. Κικίλιας είπε ότι με βάση τα στοιχεία που του παρέσχε η η επιτροπή και ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο μέσος όρος κρουσμάτων είναι τα 657 ανά 24ωρο. Πρόσθεσε ακόμη ότι παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων στις ηλικιακές ομάδες 35-44 ετών αλλά και ότι η «πίεση στις ΜΕΘ μειώνεται, αργά αλλά μειώνεται».

Ο υπ. Υγείας επεσήμανε επίσης ότι αυξημένα είναι τα κρούσματα σε Δυτική Αττική, Ροδόπη, Λέσβο, Κάλυμνο, Αργολίδα (η οποία μπήκε σήμερα μαζί με τη Σπάρτη σε καθεστώς ολικού lockdown), Χαλκιδική και Βοιωτία.

Κορωνοϊός: Σε αυτές τις περιοχές ανιχνεύτηκαν τα νέα κρούσματα – Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή

«Η μέση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι τα 46 έτη και αυτό δείχνει τον τρόπο με τον οποίο μεταδίδεται η νόσος. Αυτά είναι στοιχεία που μας προβληματίζουν» τόνισε ο κ. Κικίλιας και στη συνέχεια τόνισε την αναγκαιότητα της τήρησης των μέτρων προστασίας.

Υψηλό επιδημιολογικό φορτίο έχει παρατηρηθεί, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Κικίλιας στις εξής περιοχές: Δυτική Αττική, Βοιωτία, Λέσβος, Κάλυμνος, Ροδόπη, Αργολίδα και Χαλκιδική. «Με την προσοχή μας να είναι στραμμένη στην Αττική» τόνισε ο υπουργός.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην κάλυψη των ΜΕΘ ανέφερε μεταξύ άλλων: «Βλέπουμε η κάλυψη στις ΜΕΘ να μειώνεται και ότι η χώρα μας κάνει πολλή μεγάλη προσπάθεια να επανέλθει σε μια μερική κανονικότητα. Σε αυτήν την προσπάθεια είμαστε υπερήφανοι για τους υγειονομικούς μας».

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Τσολιά. Όπως είπε το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωρά ικανοποιητικά.

Όπως επανέλαβε, από τις 16 Ιανουαρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί από 16 Ιανουαρίου, για τους άνω των 85 ετών. «Έχουν γίνει περίπου 65.000 εμβολιασμοί και η διαδικασία είναι άριστη» σημείωσε η κα Τσολιά. Πρόσθεσε πως «είναι φυσιολογικό να είναι κάποιος διστακτικός για ένα νέο εμβόλιο. Ωστόσο είναι ένα τεράστιο επίτευγμα της παγκόσμιας κοινότητας».

«Συχνά δεχόμαστε ερωτήματα για το αν πρέπει να εμβολιαστούν άτομα που έχουν προσβληθεί. Η έρευνα έδειξε ότι το εμβόλιο δεν προκαλεί πρόβλημα, άρα μπορούν να εμβολιαστούν. Έχει αποδειχθεί ότι όσοι έχουν νοσήσει, η ανοσία διαρκεί τουλάχιστον τρεις μήνες. Γι’ αυτό συστήνεται αυτά τα άτομα, να αναβάλουν τον εμβολιασμό τους για τρεις μήνες.

Όσον αφορά στις έγκυες, στις έρευνες για το εμβόλιο δεν συμμετείχαν έγκυες, αλλά μετά έγινε γνωστό ότι ήταν έγκυες και δεν υπέστησαν καμία επιπλοκή. Η τεχνολογία mRΝΑ δεν έχει επίδραση στο έμβρυο, διότι δεν εισχωρεί.

Μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες ενέργειες. Σε αρκετές περιπτώσεις κάποια συμπτώματα οφείλονται σε άγχος κατά την ώρα του εμβολιασμού, ενώ εξαιρετικά σπάνιες είναι και οι αλλεργικές αντιδράσεις σύμφωνα με τις μελέτες» όπως εξήγησε. Διευκρίνισε επίσης ότι αλλεργίες σε τρόφιμα, έντομα και κατοικίδια δεν συνιστούν αντένδειξη.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή