Κ. Μητσοτάκης: Αναχωρεί για Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ

4
Κ. Μητσοτάκης: Αναχωρεί για Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί για τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, την επέκταση της οικονομικής συνεργασίας αλλά και μια σειρά από θέματα που αφορούν γεωπολιτικά ζητήματα.

Τον Κυριάκο Μητοστάκη θα συνοδεύσουν στην Αραβική Χερσόνησο, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στις συναντήσεις του, ο πρωθυπουργός, πρόκειται να ανακοινώσει την πρόθεσή του, να προχωρήσει με ταχύτητα η εξομάλυνση όλων των διαδικασιών, που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των δύο χωρών που θα επισκεφθεί.

Παράλληλα, στις συναντήσεις που θα έχει ο Κ. Μητσοτάκης, αναμένεται να συζητηθούν και τα γεωπολιτικά ζητήματα.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού:
Aναχωρεί το απόγευμα της Κυριακής για την Αραβική Χερσόνησο στο πλαίσιο επίσκεψης στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (2-4 Φεβρουαρίου).

Την Δευτέρα θα έχει επαφές και συναντήσεις στο Ριαντ της Σαουδικής Αραβίας. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας (και αναπληρωτή πρωθυπουργό του Βασιλείου), Mohammad bin Salman bin Abdulaziz Al Saud. Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση παρουσία αντιπροσωπειών των δύο χωρών με τον υπουργό Εμπορίου και Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας Dr. Majid bin Abdullah Al Qasabi και ακολούθως με τον διοικητή του Public Investment Fund (PIF) Yasir Al-Rumayyan.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, ο πρωθυπουργός θα παρακαθήσει σε γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του ο Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Salman bin Abdulaziz Al Saud και αμέσως μετά θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση παρουσία αντιπροσωπειών.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο Κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) όπου την Τρίτη το πρωί θα έχει συνάντηση με τον Διευθυντή του κρατικού επενδυτικού φορέα Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) Σεΐχη Hamed bin Zayed Al Nahyan. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον διάδοχο του θρόνου του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan.