ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΜΑΛΗ
O ιστορικός του μέλλοντος, δεν θα δυσκολευτεί να κατατάξει την 2α Απριλίου 2019 στις ημέρες που χάραξαν και διαμόρφωσαν το μέλλον των Βαλκανίων. Χθες, δύο μήνες μετά την ενεργοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και δέκα μήνες μετά την 17η Ιούνιου και την γεμάτη συμβολισμούς τελετή για την πρώτη υπογραφή της Συμφωνίας που θα επέλυε ένα ανοιχτό επί δεκαετίες θέμα στη Μεγάλη Πρέσπα που ενώνει Ελλάδα, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, πραγματοποιήθηκε το 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας υπό τους Πρωθυπουργούς των δύο χωρών.
Ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει την πρώτη επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στη βόρειο γείτονα από την ανεξαρτητοποίησή της στις αρχές του ’90 και σίγουρα θα κάνει λόγο για μια νέα αρχή στις διπλωματικές, οικονομικές, στρατιωτικές και ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών, με στόχο να καταστούν στρατηγικές. Σίγουρα θα αναφερθεί στην προσπάθεια που κατέβαλαν δύο προοδευτικές κυβερνήσεις να βάλουν τέλος στους εθνικισμούς που επί δεκαετίες πληγώνουν και συχνά ματώνουν τα Βαλκάνια.
Η Συμφωνία των Πρεσπών άλλωστε, δεν είχε μόνο ως αποτέλεσμα την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και το ξεκλείδωμα της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας. Εμπέδωσε ακόμη τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πλέον μέσω διμερούς συμφωνίας η Ελλάδα αναλαμβάνει την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας, κάτι το οποίο επιχειρούσε να εξασφαλίσει εδώ και χρόνια η Τουρκία. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει ήδη αρχίσει να παράγει αποτελέσματα και αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.
Η Συμφωνία αυτή όμως, είναι και μία ήττα της ακροδεξιάς, του εθνικισμού και της πατριδοκαπηλίας και από τις δύο πλευρές των συνόρων, προς όφελος της συνανάπτυξης, της αλληλεγγύης και της προόδου. Ήθελε θάρρος ο δύσκολος δρόμος που διάλεξαν οι δύο προοδευτικές κυβερνήσεις απέναντι στην συναισθηματική και υψηλών τόνων άρνηση μεγάλης μερίδας πολιτών που τρέφονταν από το δηλητήριο ενός μεγαλοϊδεατισμού εμπλουτισμένου με άγνοια.
Ο διεθνής Τύπος δεν μιλά για «προδοσία» ή «ξεπούλημα» αλλά για «ιστορική επίσκεψη». Το BBC και ο Guardian δεν φείδονται εγκωμίων. Στο ίδιο μήκος κύματος και το AFP και η Le Figaro αλλά και ο γερμανικός Τύπος. Η Washington Post επέλεξε ως τίτλο «Η ιστορική σέλφι των ηγετών της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας»… Ένα ακόμη σημείο των καιρών που σίγουρα θα αποτελέσει ντοκουμέντο όχι μόνο για την Συμφωνία αλλά και για την εποχή…