Ιστορικά διδάγματα από τις Αποστασίες του 1965 και του 2015

Η Αποστασία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει ένα νέο μελανό κεφάλαιο στη νεώτερη πολιτική ιστορία της χώρας. Ένα κεφάλαιο που αναπόφευκτα θα συγκρίνεται με το αντίστοιχο ζοφερό κεφάλαιο της Αποστασίας του 1965. Αν και η αποστασία του 1965 εξυφάνθηκε από τη σφηκοφωλιά των Ανακτόρων, με την ενεργή συμμετοχή του αγγλικού και του αμερικανικού παράγοντα, βέβαιο είναι ότι ως πολιτικό γεγονός δεν θα ελάμβανε τόσο τεράστιες διαστάσεις, αν δεν γινόταν η δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967 και η χώρα δεν κυβερνιόταν για επτά και πλέον χρόνια από το σκληρό στρατιωτικό καθεστώς των συνταγματαρχών.


 
Παρατηρήσεις: Πηγή των στοιχείων είναι η Τράπεζα της Ελλάδας (Μακροχρόνιες Στατιστικές Σειρές της Ελληνικής Οικονομίας, Αθήνα 1992). ΑΕΠ είναι το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν σε σταθερές τιμές και ως έτος βάσης έχει ληφθεί το 1970. Οι τραπεζικές καταθέσεις περιλαμβάνουν τις καταθέσεις νοικοκυριών (ιδιωτών) και επιχειρήσεων. Τα στοιχεία του ΑΕΠ και των τραπεζικών καταθέσεων απεικονίζονται σε δραχμές (δρχ). Το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης αντικατοπτρίζει το δημόσιο χρέος της Ελλάδας.  
Στις μέρες μας η χώρα δεν κινδυνεύει από την επιβολή στρατιωτικού δικτατορικού καθεστώτος. Ωστόσο, η Ελλάδα του σήμερα συγκρινόμενη με την Ελλάδα του 1965, βρίσκεται σε πολύ χειρότερη οικονομική και κοινωνική κατάσταση. Η Ελλάδα του αποτυχημένου και διεφθαρμένου μεταπολιτευτικού δικομματικού κατεστημένου εξουσίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, απειλείται με αλλοίωση των φυλετικών της χαρακτηριστικών, με την αμφισβήτηση της εθνικής της ανεξαρτησίας και με αλυσιδωτές χρεοκοπίες σε συνθήκες παρατεταμένης κρίσης του κοινωνικοοικονομικού μας συστήματος. Τα στατιστικά στοιχεία του πίνακα είναι λίαν διδακτικά και θα πρέπει ιδιαίτερα να προσεχθούν από το νεοσύστατο κόμμα της Λαϊκής Ενότητας. Η περίοδος 1960-1970 εντός της οποίας συντελέστηκαν τα αποτρόπαια ιστορικά γεγονότα της Αποστασίας και της χούντας των συνταγματαρχών, υπήρξε η  δεκαετία που η Ελλάδα σημείωσε τον αναπτυξιακό ρυθμό ρεκόρ του 7,7%. Τον υψηλότερο αναπτυξιακό ρυθμό στη σύγχρονη οικονομική της ιστορία, δηλαδή από το 1830 που ιδρύθηκε το νεώτερο ελληνικό κράτος.
Κατά την περίοδο 1960-1970 και σε συνθήκες δυναμικών αναπτυξιακών ρυθμών της ελληνικής οικονομίας, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν) κυμαινόταν κάτω από το 21%, καταδεικνύοντας ότι η χώρα αναπτυσσόταν ταχύτατα σε συνθήκες δημοσιονομικής σταθερότητας. Απεναντίας, κατά την μεσαιωνική περίοδο της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης 2008-2015, το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας εκτιμάται ότι συρρικνώθηκε -31% σε συνθήκες ανεξέλεγκτης ανοδικής τάσης του δημοσίου χρέους. Μια άλλη αξιοσημείωτη παρατήρηση είναι ότι κατά την περίοδο 1960-1970, οι τραπεζικές καταθέσεις από 16,4 ανήλθαν σε 99,5 δις δραχμές, πραγματοποιώντας έτσι μέση ετήσια ποσοστιαία αύξηση 19,8%. Κατ’ αυτό τον τρόπο, οι τράπεζες είχαν τους απαιτούμενους χρηματικούς πόρους για να χρηματοδοτούν εγχώρια επενδυτικά προγράμματα και να δανείζουν το ελληνικό δημόσιο για την κάλυψη διαφόρων χρηματοδοτικών του αναγκών. Αντίθετα, την περίοδο 2009-2015, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα από 270 έπεσαν σε 120 δις ευρώ, πιστοποιώντας έτσι την χρεοκοπία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και το πελώριο μέγεθος της ύφεσης που διέρχεται η ελληνική οικονομία. Αναμφίβολα, η σημερινή κατάσταση της εθνικής μας οικονομίας είναι αθλιοτάτη σε σύγκριση με την περίοδο 1960-1970, που η οικονομία του τόπου αναπτυσσόταν με τους υψηλότερους ρυθμούς στον κόσμο και τα Δημόσια Οικονομικά ήταν σε άριστη κατάσταση. Το μεσοπρόθεσμο μέλλον της χώρας είναι ζοφερό και εξαιρετικά αβέβαιο. Οι ανωτέρω αδιάσειστες στατιστικές παρατηρήσεις, συγκλίνουν στο κεφαλαιώδες συμπέρασμα ότι με το διάβα του χρόνου, η Αποστασία του 1965 θα αποδειχτεί πταίσμα μπροστά στην αριστερόστροφη αποστασία του 2015.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή