Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ στη Λευκάδα: Δύο γυναίκες νεκρές. Τι λένε οι σεισμολόγοι (Βίντεο & Φωτογραφίες)

Ισχυρός σεισμός 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, έγινε αισθητή λίγα λεπτά μετά τις 9 το πρωί της Τρίτης στη Δυτική Ελλάδα.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο στο νοτιοδυτικό ακρωτήριο της Λευκάδας. Το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 5 χιλιόμετρα.

O κόσμος στο νοσοκομείο της Λευκάδας βγήκε στο δρόμο, καθώς έπεσαν διάφορα αντικείμενα. Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός στο νησί.

Σύμφωνα με αναγνώστες του kontranews.gr η σεισμική δόνηση έσγινε ιδιαίτερα αισθητή και στην Κεφαλονιά.

Ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε ότι η σεισμική δόνηση εντάσσεται στο πλαίσιο των «αναμενόμενων» σεισμών που δίνει η περιοχή και πως δεν θεωρείται τόσο ισχυρός, ώστε να προκαλέσει σοβαρές ζημιές.

Δύο τα θύματα από το σεισμό

Μία 64χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της όταν καταπλακώθηκε από τοίχο που έπεσε μετά το σεισμό 6,1 Ρίχτερ στη Λευκάδα. Η άτυχη γυναίκα έμενε στον Άγιο Πέτρο και έχασε τη ζωή της όταν ένας μεγάλος βράχος αποκολλήθηκε από το βουνό και με δύναμη προσέκρουσε στο τοίχο του σπιτιού της, τον διαπέρασε και την τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι.

Λίγο αργότερα ο αντιπεριφερειάρχης της Λευκάδας Διονύσης Χαλικιάς, επιβεβαίωσε και δεύτερη νεκρή στο χωριό Αθάνι, που καταπλακώθηκε μέσα στο σπίτι της. Π΄ροκειται για μία γυναίκα 84ετών η οποία ανασύρθηκε νεκρή από άνδρες της πυροσβεστικής.

Διαψεύδει την πληροφορία για τρίτο νεκρό ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

Την είδηση για τρίτο νεκρό από τον ισχυρό σεισμό στη Λευκάδα διαψεύδει ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, Βαγγέλης Ανδρεάτος.

«Πρόκειται για κάποιον που ήταν εγκλωβισμένος, αλλά έχει ήδη απεγκλωβιστεί», είπε ο Βαγγέλης Ανδρεάτος και συνιστά ψυχραιμία.

Την ίδια ώρα, όπως ανέφερε ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, έχει κάνει έκκληση στο ΓΕΕΘΑ να αποσταλούν στο νησί σκηνές και υπνόσακοι.

Ο Βαγγέλης Ανδρεάτος θα βρίσκεται σε λίγη ώρα στη Λευκάδα, ενώ στην Κεφαλονιά, όπου βρισκόταν μέχρι τώρα, διαπίστωσε ότι πολλά κτίρια έχουν υποστεί ζημιές από τον ισχυρό σεισμό.

«Οι ζημιές είναι μόνο υλικές στην Κεφαλονιά, αλλά πολλά κτίρια έχουν καταπονηθεί», πρόσθεσε ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Κολώνα της ΔΕΗ τραυμάτισε γυναίκα

Σε άλλο σημείο του νησιού έπεσε μια κολώνα της ΔΕΗ πάνω σε μια γυναίκα και την τραυμάτισε. Επίσης υπάρχει πτώση βράχων σε ορεινό σημείο του νησιού.

Στο νοσοκομεία Λευκάδας τέσσερις τραυματίες

Τέσσερις τραυματίες, θύματα του σεισμού των 6,1 ρίχτερ, έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο Λευκάδας.

Ειδικότερα, στο νοσοκομείο του νησιού έχουν μεταφερθεί: ένα αγόρι 12 ετών από το χωριό Βασιλική, μια γυναίκα 88 ετών από το χωριό Πινακοχώρι, ένα αγόρι 10 ετών από την περιοχή της Λυγιάς και ένας άνδρας 45 ετών από τη Λευκάδα.

Ισχυροί μετασεισμοί στη Λευκάδα

Συνεχίζεται η έντονη μετασεισμική ακολουθία στη Λευκάδα.

Πριν από λίγη ώρα νέος μετασεισμός «ταρακούνησε» το νησί.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο νέος μετασεισμός είχε μέγεθος 4,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο μετασεισμός ήταν εντάσεως 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Στις 21:39 σημειώθηκε νέος μετασεισμός 4,3 Ρίχτερ, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.
Το επίκεντρο εντοπίζεται 13 χιλιόμετρα δυτικά της Λευκάδας και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 5 χιλιόμετρα.

Ο μεγαλύτερος μετασεισμός που έχει σημειωθεί στην περιοχή ήταν εντάσεως 5.2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Σε ανάρτησή του στο facebook ο γνωστός σεισμολόγος Άκης Τσελέντης έγραψε: «Ενεργοποιήθηκε το ΒΒΑ τμήμα του ρήγματος που έδωσε τους σεισμούς στο Ληξούρι. Είναι ένα πολυ μεγάλο ρήγμα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Επειδη οι περιοχές εκει εχουν απότομα πρανή μπορει να εχουμε κατολισθητικά φαινόμενα. Ας αποφεύγουμε τα σπίτια που ειναι πολύ παλιά η εχουν εμφανή σημάδια αστοχίας. Να κατεβάσουμε ολα τα βαριά αντικείμενα και να μην αφήνουμε τα παιδια ασυνόδευτα η να παιζουν κοντά σε πέτρινες μάντρες (λιθιές οπως λεμε στο Ιονιο), και κυρίως απαιτείται ψυχραιμία».

Αντιθέτως, ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος είπε ότι ένας σεισμός 6,1 -6,3 Ρίχτερ, όπως αυτός, είναι ένας τυπικός σεισμός για το ρήγμα της Λευκάδας και όπως τόνισε θα ακολουθήσουν σίγουρα αρκετοί μετασεισμοί. Σημείωσε, πάντως, ότι οι κάτοικοι της Λευκάδας και των νησιών του Ιονίου, ξέρουν να προστατευθούν από σεισμούς.

«Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε ότι ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην Λευκάδα, ήταν ο κύριος σεισμός» ανέφερε  ο επίκουρος καθηγητής Γεωλογίας του πανεπιστημίου Πατρών Ευθύμιος Σώκος. «Θα χρειαστούν να περάσουν αρκετές ώρες, ακόμα και ημέρες, για να είμαστε σίγουροι πως η σημερινή δόνηση ήταν η κύρια δόνηση» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ευθύμιο Σώκο, ο σεισμός προέρχεται από το ρήγμα που ξεκινάει από την βορειοδυτική περιοχή της Λευκάδας και καταλήγει νοτιοδυτικά της Κεφαλονιάς και δίνει ισχυρούς σεισμούς, όπως αυτόν που σημειώθηκε το 2003.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε «πρόκειται για ένα οριζόντιο ρήγμα και θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι συνηθισμένο να δίνει ανάλογους σεισμούς με τον σημερινό» για να συμπληρώσει ότι το φαινόμενο είναι υπό παρακολούθηση.

 

Μεγάλες καταστροφές

Σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικές είναι οι ζημιές στο χωριό Αθάνι της Λευκάδας, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, όπου κάτοικοι αναφέρουν σπίτια που έχουν καταρρεύσει, ενώ φαίνεται πως τουλάχιστον μία γυναίκα είναι καταπλακωμένη μέσα στο σπίτι της. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως έχει υποστεί σοβαρές ζημιές η εκκλησία του χωριού. Σοκαριστικές είναι οι πληροφορίες πως αυτή τη στιγμή σε ολόκληρο το νησί υπάρχει μόνο ένα ασθενοφόρο, το οποίο κατευθύνεται από την πόλη προς το χωριό (απόσταση περίπου μιας ώρας).

lefq4.jpg

Ζημιές έχουν επίσης καταγραφεί στο λιμάνι αλλά και το γυμνάσιο της Βασιλικής, στο νότιο ακρωτήριο της Λευκάδας, χωρίς όμως να υπάρχει προς το παρόν εικόνα για την έκταση των προβλημάτων. Αναφορές στην Βασιλική αναφέρουν επίσης πως μια γυναίκα τραυματίστηκε όταν έπεσε πάνω της τμήμα τοίχου.
Ο κόσμος στο νοσοκομείο της Λευκάδας βγήκε στο δρόμο, καθώς έπεσαν διάφορα αντικείμενα. Όπως αναφέρουν κάτοικοι του χωριού Καρυά, που βρίσκεται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, το ρεύμα στο χωριό και το τηλέφωνο έχει διακοπεί, όμως προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε κτήρια και η πυροσβεστική δεν έχει δεχθεί κλήσεις για βοήθεια. «Προσπαθούσαμε να κρατηθούμε όρθιοι» λέει ο Θανάσης Κατοπώδης και τονίζει πως η δόνηση ξύπνησε στους κατοίκους μνήμες από τον καταστροφικό σεισμό του 2003.

Άνδρες της ΕΜΑΚ μεταβαίνουν στην Λευκάδα

Στη Λευκάδα μεταβαίνει ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Νικόλαος Νικολακόπουλος.

Την ίδια ώρα, αναμένονται και άνδρες της ΕΜΑΚ από την Πάτρα και τα Ιωάννινα.

Στο νησί έχει σημάνει συναγερμός, ενώ ο ισχυρός μετασεισμός, των 5,2 Ρίχτερ, που σημειώθηκε πριν από λίγο έχει κινητοποιήσει όλες τις αρχές.

Το νοσοκομείο Λευκάδας εξυπηρετεί αυτή την ώρα μόνο έκτακτα περιστατικά.

Ακόμα, γιατροί του νοσοκομείου έχουν ξεκινήσει για το Κέντρο Υγείας Βασιλικής προκειμένου να το ενισχύσουν.

Κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει στη Λευκάδα

Σύσκεψη στο γραφείο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Βουλή, πραγματοποιήθηκε νωρίτερα για τον σεισμό που σημειώθηκε στην Λευκάδα.

Σύμφωνα με τη δημοσία τηλεόραση, αυτή την ώρα κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει στη Λευκάδα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τον ισχυρό σεισμό.

Καταγραφή ζημιών στη Λευκάδα μετά το φονικό χτύπημα του εγκέλαδου

Αυτοψίες στη Λευκάδα πραγματοποιούν κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ), μετά τον ισχυρό σεισμό, που άφησε πίσω του δύο θύματα και ζημιές σε κτίρια και οδικό δίκτυο.

Στόχος των τεχνικών κλιμακίων είναι να εκτιμήσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα το εύρος και το είδος των βλαβών.

Παράλληλα, το τεχνικό κλιμάκιο του ΟΑΣΠ τοποθετεί όργανα στο νησί, προκειμένου να παρακολουθηθεί εντατικά την εξέλιξη της σεισμικότητας στην περιοχή.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, δήλωσε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η λήψη άμεσων μέτρων προστασίας για τους κατοίκους και η άμεση καταγραφή των ζημιών με στόχο την ταχύτατη αποκατάσταση των πληγέντων.

Από την αυτοψία του κλιμακίου επιστημόνων από την Περιφερειακή Μονάδα Πρεβέζης του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), προκύπτει ότι οι κυριότερες επιπτώσεις εντοπίζονται στο οδικό δίκτυο του νότιου και δυτικού τμήματος του νησιού και προέρχονται από καταπτώσεις βράχων και υποχωρήσεις εδαφικών μαζών.

Καταστροφές και κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο της Λευκάδας

Αρκετά είναι τα προβλήματα που έχουν προκληθεί στο οδικό δίκτυο της Λευκάδας από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που χτύπησε το πρωί το νησί των Επτανήσων.

Στο βίντεο που ακολουθεί από το karyalefkadas καταγράφονται αρκετές κατολισθήσεις, καθώς και κομμάτια ασφάλτου που έχουν καταρρεύσει.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή