ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο αποσύρει στρατεύματα από Αφγανιστάν και Ιράκ

27
Πεντάγωνο

Ενστάσεις των Ρεπουμπλικανών για την απόφαση

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα μειώσει τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν από 4.500 σε 2.500 έως τις 15 Ιανουαρίου 2021.

Η ολοκλήρωση της επιστροφής χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών θα πραγματοποιηθεί λίγες ημέρες πριν από τη λήξη της θητείας της σημερινής αμερικανικής κυβέρνησης και παρά την αρχική απειλή του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων έως τα Χριστούγεννα.

Παράλληλα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε μείωση του αριθμού των Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ από 3.000 σε 2.500, έπειτα από νέα μείωση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Την είδηση για τον περιορισμό των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή προανήγγειλε με δημοσίευμά του το CNN, τη Δευτέρα.

Ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν δήλωσε πως ο Τραμπ ελπίζει πως όλοι οι Αμερικανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν και το Ιράκ θα έχουν επαναπατριστεί έως τον Μάιο.

Ενστάσεις των Ρεπουμπλικανών για την απόφαση Τραμπ

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, προειδοποίησε ωστόσο τη Δευτέρα τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να μην επιταχύνει την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων που είναι ανεπτυγμένα στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, κάτι που θα τροφοδοτούσε, κατ’ αυτόν, την «προπαγάνδα» των εξτρεμιστών.

«Οι συνέπειες μιας πρόωρης αποχώρησης των ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερες από την αποχώρηση [κατά διαταγή] του Δημοκρατικού πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα από το Ιράκ το 2011, που οδήγησε στην αλματώδη ανάπτυξη του Ισλαμικού Κράτους», τόνισε τοποθετούμενος στη Γερουσία ο Μακόνελ, που, κατά τα άλλα, θεωρείται σύμμαχος του απερχόμενου προέδρου.