Συνέντευξη στον ΝΙΚΟ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ για την Κυριακάτικη Kontranews
Την αντίθεσή του με την επιβολή προστίμου 100 ευρώ μηνιαίως σε όσους ηλικιωμένους δεν εμβολιαστούν, εκφράζει ο Ιωάννης Κιουμής. Ο Ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας και Λοιμωξιολογίας του Α.Π.Θ. σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Kontra News συμφωνεί με την επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε άλλες κατηγορίες πληθυσμού, με θετικά κίνητρα όμως. Τονίζει ότι πλέον μας έχει γίνει συνήθεια η απώλεια δεκάδων συμπολιτών μας λόγω κορωνοϊού. Εκτιμά ότι στα μέσα Δεκεμβρίου θα είναι ορατή η μείωση των κρουσμάτων ενώ διαφωνεί με ενδεχόμενη επιβολή lockdown, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ο ιός της φτώχειας είναι πιο θανατηφόρος από τον κορωνοϊό. Όσον αφορά στη μετάλλαξη Όμικρον, σημειώνει ότι θα χρειαστούν 2-4 εβδομάδες για να συλλεχθούν περισσότερα στοιχεία ενώ κρίνει υπερβολικό τον τρόμο που επικρατεί γύρω από το νέο στέλεχος.
Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για την μετάλλαξη Όμικρον; Είναι ικανή να αλλάξει την πορεία της πανδημίας παγκοσμίως;
Οι μέχρι τώρα πληροφορίες που έχουμε για την μετάλλαξη Όμικρον είναι αποσπασματικές. Δεν έχουμε την πλήρη εικόνα. Γνωρίζουμε γενετικά ποιες μεταβολές έχουν επέλθει στον ιό και ότι είναι πολύ πιθανό να έχει κάνει κάποια αντοχή στα υπάρχοντα εμβόλια. Ξέρουμε ότι έχει εύκολη μετάδοση, όχι όμως αν είναι ευκολότερη της «Δέλτα». Παρόλα αυτά, υπάρχουν ενδείξεις ότι η «Όμικρον» δεν φαίνεται να προκαλεί ιδιαίτερα βαριά νόσο. Τα στοιχεία είναι λίγα, δεν είναι καταληκτικά και θα χρειαστεί μικρό χρονικό διάστημα 2-4 εβδομάδων, για να συμπληρωθούν οι ψηφίδες στο «παζλ» της νέας μετάλλαξης.
Είναι δικαιολογημένος ο τρόμος που επικρατεί στην Ευρώπη;
Δεν είναι δικαιολογημένος ο τρόμος, αλλά η έντονη ανησυχία ναι. Η αβεβαιότητα της αποτελεσματικότητας των εμβολίων φέρνει τον τρόμο. Για μένα πιο σημαντικό παράγοντα παίζει η κόπωση όλων, των πολιτικών, των ειδικών και του απλού κόσμου μετά από τη δίχρονη περιπέτεια με την πανδημία.
Θεωρείτε σωστό το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών;
Είμαι υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας εκεί που δεν περνάει ο λόγος ο επιστημονικός. Τότε πρέπει να περάσει με κάποιον άλλο τρόπο η απόφαση για εμβολιασμό. Είναι ένα θετικό μέτρο που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, καθώς και στην Ε.Ε. ήδη συζητιέται. Εκεί που με βρίσκει αντίθετο είναι στο πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως. Θα μπορούσε να υπάρξει ένα θετικό μέτρο, όχι βέβαια όπως στους εφήβους με το freedom pass, αλλά με κάτι πιο ανακουφιστικό στις μεγάλες ηλικίες και να είχε έναν οικονομικό αντίκτυπο, π.χ. στο κόστος των φαρμάκων. Το να στερείς από ηλικιωμένους ανθρώπους, που παίρνουν ενδεχομένως μία πενιχρή σύνταξη, 100 ευρώ το μήνα είναι πολύ σκληρό και θεωρώ λάθος τη θεσμοθέτησή του, ξέχωρα από το γεγονός ότι πιστεύω πως δύσκολα θα εφαρμοστεί. Η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στους υγειονομικούς ήταν ένα δίκαιο μέτρο και καλώς έγινε.
Θα βοηθήσει η υποχρεωτικότητα δραστικά στην αποκλιμάκωση της πίεσης στο Ε.Σ.Υ.;
Το μέτρο θα βοηθήσει γιατί όσο αυξάνεται η ανοσία στον πληθυσμό, τόσο λιγότερο ο ιός προσβάλλει άτομα. Είναι νομοτελειακό ότι θα αρχίσει σιγά-σιγά να πέφτει ο ρυθμός της πανδημίας. Εκτιμώ ότι γύρω στις 10-15 Δεκεμβρίου θα είναι ορατή η μείωση των κρουσμάτων, σε ορισμένες περιοχές ίσως και νωρίτερα. Το τι θα γίνει παρακάτω είναι άγνωστο, καθώς εξαρτάται από το πως θα εξελιχθεί το στέλεχος Όμικρον, αλλά και την πιθανή εμφάνιση άλλων μεταλλάξεων.
Παρά τη σταθεροποίηση των ημερήσιων κρουσμάτων, οι σκληροί δείκτες θανάτων και διασωληνωμένων προβληματίζουν. Ποιοι είναι οι φόβοι σας για τον εορταστικό μήνα που μπήκαμε;
Φοβάμαι ότι έχουν γίνει συνήθεια οι 80+ νεκροί καθημερινά. Όταν θρηνήσαμε εκατόμβη νεκρών στο Μάτι, είχε γίνει ένας τεράστιος θόρυβος και αγανάκτηση για το χαμό τόσων ανθρώπων. Τώρα καταλήγουμε να χάνουμε περίπου τόσους κάθε μέρα. Παρόλα αυτά, κυριαρχεί μία σχετική ψυχραιμία. Άρα πράγματι έχουμε αρχίσει να εθιζόμαστε στους θανάτους από κορωνοϊό. Όταν θα αρχίσουν να μειώνονται τα κρούσματα, θα συνεχίσουν να αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι επακόλουθοι θάνατοι.
Τί είδους μέτρα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάσχεση του 4ου κύματος;
Στη φαρέτρα των μέτρων που μπορεί να πάρει μία κυβέρνηση, η κορωνίδα είναι πάντα το lockdown. Αυτό το μέτρο, εκτός από τις ψυχολογικές, έχει και τεράστιες οικονομικές συνέπειες. Η χώρα δεν αντέχει άλλο κλείσιμο. Όσα μέτρα πάρθηκαν μέχρι τώρα, είναι σωστά σε γενικές γραμμές. Μπορούν όμως να προσαρμοστούν ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει στις περιοχές της χώρας. Η κατεύθυνση είναι σωστή. Τα μέτρα μπορούν να αποδώσουν υπό μία προϋπόθεση: Να τηρούνται με συνέπεια και χρονική συνέχεια. Μαζί με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού φυσικά, που μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες, π.χ. τους εκπαιδευτικούς. Είναι φανερό και σε επίπεδο Ε.Ε. πλέον ότι δεν υπάρχει αντισυνταγματικότητα στον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Η κυβέρνηση «ξορκίζει» το καθολικό lockdown σε κάθε τόνο. Θεωρείτε σωστό να μην τίθεται καν στο τραπέζι, έστω και σαν σενάριο;
Δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να λειτουργήσει με τη λογική των απειλών. Οι δημοκρατικές κοινωνίες δεν λειτουργούν με απειλές αλλά με πειθώ. Ίσως να είναι λάθος να λέγεται ότι δεν θα γίνει lockdown σε καμία περίπτωση. Στην ουσία, ας ομολογήσουμε ότι αν η κατάσταση ξεφύγει τελείως από τον έλεγχο, θέλεις δεν θέλεις θα καταλήξεις στο lockdown. Αλλά επειδή δεν προβλέπεται να γίνει κάτι τέτοιο σύμφωνα πάντα με τα τρέχοντα στοιχεία, καλά κάνουν και απορρίπτουν αυτό το σενάριο, διότι ξέρουν πόσο θα κοστίσει αυτό. Για να μην φανεί ότι βάζω το οικονομικό κόστος πάνω από τις ζωές, αν υπάρξει οικονομική καταστροφή στη χώρα, ένα πιθανό ενδεχόμενο από ένα παρατεταμένο lockdown, πιστέψτε με, η οικονομική διάλυση είναι εξίσου αν όχι περισσότερο θανατηφόρα από την πανδημία. Ο ιός της φτώχειας είναι θανατηφόρος. Όπου υπάρχει φτώχεια, υπάρχουν θάνατοι.
Είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι οι ανεμβολίαστοι για το 4ο κύμα;
Δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι. Είναι όμως κατά κύριο λόγο. Οι ανεμβολίαστοι συντηρούν την ένταση του 4ου κύματος. Θα είχε άλλη ένταση και άλλες συνέπειες αν ήμασταν εμβολιασμένοι όλοι. Η κατάσταση που ζούμε σήμερα είναι αποτέλεσμα της λογικής των αντιεμβολιαστών. Ο σκληρός πυρήνας των αντιεμβολιαστών είναι γύρω στο 5%, όσοι δηλαδή δεν θα δεχθούν να εμβολιαστούν με κανένα επιχείρημα. Το υπόλοιπο κομμάτι αφορά ανθρώπους που θα μπορούσαν να πεισθούν, εάν μιλούσαν με τα κατάλληλα πρόσωπα και δέχονταν την κατάλληλη επιχειρηματολογία. Σε αυτό το κομμάτι, υπάρχει πολύ δουλειά που θα μπορούσε να γίνει. Υπήρξε ολιγωρία και καθυστέρηση όσον αφορά στην ενημέρωση και στον χειρισμό των πολιτών αυτών.