Ηλιόπουλος: Ο Μητσοτάκης να σταματήσει τώρα το πλιάτσικο στο Ταμείο Ανάκαμψης

“Ο κ. Μητσοτάκης να σταματήσει τώρα την επιχείρηση πλιάτσικου στα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία χρεώνεται το ελληνικό δημόσιο και οι Έλληνες φορολογούμενοι”, διαμηνύει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Νάσος Ηλιόπουλος, σε on camera δήλωσή του, επισημαίνοντας την αποκάλυψη του ιστότοπου EurActiv “για τις ενστάσεις της Κομισιόν στο ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης, που επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία”

Ακολουθεί η πλήρης δήλωση:

“Η αποκάλυψη του EurActiv για τις ενστάσεις της Κομισιόν στο ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Ο κ. Μητσοτάκης, που σχεδίασε την πρόταση εν κρυπτώ από τα κόμματα και τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, κατηγορείται από κράτη μέλη ότι:

– αποκλείει το σύνολο της κοινωνίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

– δίνει χρήματα μόνο σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν ούτως ή άλλως πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό

– δεν υπάρχει διαφάνεια στον τρόπο χρηματοδότησης, αφού τα χαμηλότοκα δάνεια θα δίνονται με τα αποκλειστικά κριτήρια των τραπεζών, και διαβλέπουν κίνδυνο τα χρήματα να πάνε σε «εκλεκτούς» της κυβέρνησης.

Ο κ. Μητσοτάκης να σταματήσει τώρα την επιχείρηση πλιάτσικου στα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία χρεώνεται το ελληνικό δημόσιο και οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Μετά το ρεκόρ ύφεσης που έφερε ο κ. Μητσοτάκης, αυτά τα κονδύλια αποτελούν την μεγάλη και τελευταία ευκαιρία της χώρας για άμβλυνση ανισοτήτων, βιώσιμη ανάπτυξη, παραγωγική και περιφερειακή ανασυγκρότηση της πραγματικής οικονομίας”.

Ασφυξία στους μικρομεσαίους

Υπενθυμίζεται ότι, διευκρινίσεις σχετικά με την επιλογή των εταιρειών που θα επωφεληθούν από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης ζητούν ορισμένα κράτη – μέλη από την Ελλάδα, μετά τις πρώτες τεχνικές συνεδριάσεις στο Συμβούλιο της ΕΕ αναφορικά με την έγκριση των σχεδίων ανάκαμψης της κάθε χώρας.

Σύμφωνα με πηγή που μεταδίδει το euractiv, «το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης είναι το μόνο σχέδιο που θα αλλάξει ελαφρώς ενόψει της Τρίτης». Οι ίδιες πληροφορίες σχολίαζαν ότι ορισμένα κράτη-μέλη, υποκινούμενα από τη Γερμανία, έθεσαν ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο που η Ελλάδα επιλέγει τις εταιρείες και τι σχεδιάζει να κάνει η Αθήνα για να αποφύγει τον εκτοπισμό των ιδιωτών επενδυτών.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν στην ιστοσελίδα ευρωπαϊκής ενημέρωσης ότι η ανησυχία έγκειται στο ότι το ελληνικό κράτος θα δώσει προτεραιότητα σε «ασφαλείς» επενδύσεις -οι οποίες έτσι και αλλιώς θα λάμβαναν χρήματα από τις τράπεζες- και όχι σε επενδύσεις υψηλού κινδύνου και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υπέστησαν σοβαρές ζημίες λόγω του κορωνοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα θα λάβει 17,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), του ταμείου της ΕΕ για την ανάκαμψη από την πανδημία.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή