«Ηγεμονικές» συμπεριφορές στην πλάτη των οδηγών

Η «επιστροφή στην κανονικότητα» προβάλλεται ως η κυρίαρχη αιτιολογία για την αφόρητη κίνηση και την κυκλοφοριακή συμφόρηση που λαμβάνει χώρα καθημερινά στους δρόμους της πρωτεύουσας τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν σε παρεμβάσεις τους και διαπρεπείς συγκοινωνιολόγοι, αυτή η εξήγηση δεν φτάνει για να μας οδηγήσει στον μίτο της Αριάδνης: κι αυτό διότι ούτε περισσότερα αυτοκίνητα αγοράστηκαν σε σχέση με το 2019, ούτε περισσότερες δουλειές δημιουργήθηκαν. Άρα, η «επιστροφή στην κανονικότητα» θα έπρεπε να μας οδηγήσει πίσω στην κυκλοφοριακή συμφόρηση του 2019 και όχι στο κομφούζιο που ζούμε τις τελευταίες εβδομάδες στους δρόμους της Αθήνας.

Είναι προφανές, για παράδειγμα, ότι βασική συνισταμένη για όσα συμβαίνουν στις κεντρικές αρτηρίες όλη της πρωτεύουσας είναι η δυσπιστία των πολιτών για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σε συνδυασμό με τους –εύλογους- φόβους τους για μετάδοση του κορωνοϊού. Σε απλά ελληνικά, όποιος μπορεί να πάρει το αυτοκίνητό του για να πάει στη δουλειά του, θα το κάνει υπό τον φόβο μήπως κολλήσει κορωνοϊό αν συνεχίσει –όπως έκανε ως πέρυσι- να παίρνει το ΜΕΤΡΟ, το λεωφορείο ή το τρόλεϊ.

Είναι εξίσου προφανές ότι ειδικά στο κέντρο των Αθηνών, ο περίφημος «Μεγάλος Περίπατος» έχει επιβαρύνει την κατάσταση. Η καθημερινότητα στην Πανεπιστημίου, την Ακαδημίας, την Σταδίου, αλλά και τις δύο πλατείες που αυτές οι οδοί ενώνουν, δηλαδή την πλατεία Συντάγματος και την πλατεία Ομονοίας, είναι αφόρητη –και αν ο δήμαρχος, πέραν των μεγαλεπήβολων ονείρων του για «βουλεβάρτα» είχε κάνει τον κόπο να επεξεργαστεί τα σχέδιά του με συγκοινωνιολόγους, θα είχε ενδεχομένως αντιληφθεί ότι δεν αλλάζεις έτσι απλά τον οδικό χάρτη μίας ήδη επιβαρυμένης κυκλοφοριακά πόλης –το αναφέρει πλέον, με την μελέτη του, και το ίδιο το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, που κατονομάζει τον «Μεγάλο Περίπατο» ως βασική αιτία για την κυκλοφριακή συμφόρηση στο κέντρο.

Όμως, η «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» ηγεμονικού τύπου συμπεριφορά του πρώτου δημότη της Αθήνας, που αποφάσισε να καλλιεργήσει μεταρρυθμιστικό προφίλ στην πλάτη μας και μεσούσης της πανδημίας του κορωνοϊου, δεν είναι η μόνη σχετικού τύπου στάση: για παράδειγμα, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο αποφασίζει, όπως φαίνεται τούτες τις μέρες ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής. Βλέπετε, η λύση που ο έτερος «ηγεμών» προκρίνει είναι η… απαγόρευση: δηλαδή, το να αποτρέψει τους πολίτες να πηγαίνουν στη δουλειά τους με το αυτοκίνητο, επαναφέροντας τον δακτύλιο και, μάλιστα, με νέους περιορισμούς. Σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα μέτρα, περίπου 310.000 οχήματα (ηλεκτρικά, με φυσικό αέριο, υβριδικά και με κινητήρα Euro 6) θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα εντός του νέου δακτυλίου της Αθήνας από τα περίπου 2.400.000 οχήματα που κινούνται σήμερα στο Λεκανοπέδιο. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο υπουργός άφησε ανοιχτό –αν και δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες- και το σενάριο επιβολής διοδίων προς το Κέντρο της Αθήνας.

Συμπέρασμα: αφού πρώτα οι κυβερνώντες αδιαφορούν επιδεικτικά για την κραυγαλέα ανάγκη ενίσχυσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, επιχειρούν στη συνέχεια να μπλοκάρουν δια των απαγορεύσεων όλες τις διεξόδους που προσπαθούν να βρουν οι εργαζόμενοι άνθρωποι για να πάνε με ασφάλεια στις δουλειές τους χωρίς να κινδυνεύσουν να κολλήσουν κορωνοϊό. Γιατί, βλέπετε, είναι μεγάλο πράγμα όσοι αποφασίζουν ή νομοθετούν να έχουν αισθανθεί, έστω και για μία φορά στη ζωή τους, πώς είναι να αγχώνεσαι για να φτάσεις εγκαίρως στη δουλειά σου…

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή