Ηφαίστεια οι δομές έτοιμες να εκραγούν

ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ έτοιμα να εκραγούν είναι τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο.

Στην κυβέρνηση τρέμουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν μαζικά κρούσματα κορωνοϊού στα Hot Spot με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.

Γιατί εκτός από υγειονομικές βόμβες που είναι δύσκολο να τις διαχειριστούν οι αρμόδιες υπηρεσίες εγκυμονεί και ο κίνδυνος για την ασφάλεια.

Δεν αποκλείεται ακόμα και το ενδεχόμενο μια γενικευμένης εξέγερσης στις δομές με δεδομένο ότι η ΜΙΤ έχει στήσει πράκτορες που παριστάνουν τους πρόσφυγες, προκειμένου να παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση.

Γι΄ αυτό η κυβέρνηση έχει αποφασίσει τη μεταφορά στην ενδοχώρα δύο χιλιάδων προσφύγων στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης των δομών που βρίσκονται στα ακριτικά νησιά.

Δεν αποκλείεται ο αριθμός προσφύγων που θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα να είναι ακόμα μεγαλύτερος.

Ενισχύεται επίσης ο υγειονομικός έλεγχος σε όλες τις δομές για να μην υπάρξει νέο Κρανίδι, όπου ο ΕΟΔΥ σύμφωνα με τις καταγγελίες του δημάρχου έδειξε επικίνδυνη ολιγωρία.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που βρίσκονται στον χώρο φιλοξενίας στο Κρανίδι δεν τηρούσαν την καραντίνα.

Μάλιστα πολλοί από αυτούς εργάζονταν σε αγροτικές δουλειές και έρχονταν καθημερινά σε επαφή με τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν αγνοήσει τις καταγγελίες της τοπικής αυτοδιοίκησης με αποτέλεσμα να σκάσει η υγειονομική βόμβα και να εντοπιστούν 150 πρόσφυγες με κορωνοϊό.

Το ερώτημα είναι πόσοι από τους κατοίκους έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

Ήδη 175 κάτοικοι έχουν υποβληθεί σε τεστ τα αποτελέσματα των οποίων αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα σήμερα.

Μετά τις εξελίξεις στο Κρανίδι έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός στο στρατηγείο των Σ. Τσιόδρα και Ν. Χαρδαλιά.

Για δύο ημέρες οι αρμόδιοι επιστημονικοί παράγοντες του ΕΟΔΥ βρίσκονται στο Κρανίδι αναζητώντας όλους τους κατοίκους που είχαν έρθει σε επαφή με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Στόχος είναι να εντοπιστούν και να απομονωθούν όσοι έχουν μολυνθεί γιατί σε διαφορετική περίπτωση η βόμβα στο Κρανίδι μπορεί να τινάξει στον αέρα τη μέχρι σήμερα καλή πορεία, όσον αφορά την καμπύλη των κρουσμάτων.

 

Στην ενδοχώρα από τα νησιά 2.000 πρόσφυγες

Ο Νότης Μηταράκης έπειτα από σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι μέσα στον Απρίλιο θα μεταφερθούν από τα νησιά στην ενδοχώρα περίπου 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (υπερήλικες, χρόνια νοσήματα). Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής διευκρίνισε ότι θα τοποθετηθούν σε μικρά ξενοδοχεία που θα είναι διάσπαρτα και απομονωμένα. «Έχουν γίνει έλεγχοι στις δομές στα νησιά και δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα» επισήμανε. Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, στο Κρανίδι η τελευταία μεταφορά από τα νησιά προς το ξενοδοχείο έγινε πριν από 14 μέρες. Οι δομές στις οποίες θα μεταφερθούν θα τεθούν σε καραντίνα (υγειονομικό περιορισμό) και αυτές οι δομές θα είναι ανά την επικράτεια ώστε να μην υπάρχει υπερσυγκέντρωση.

ΕΕ: Νέες οδηγίες για άσυλο, επιστροφές και επανεγκαταστάσεις

Η Επιτροπή εξέδωσε οδηγίες προς τα κράτη μέλη της ΕΕ για την εφαρμογή των κανόνων για το άσυλο, τις διαδικασίες επιστροφής και επανεγκατάστασης, οι οποίες διαφοροποιούνται εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού. «Η πανδημία έχει άμεσες συνέπειες στον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζονται οι κανόνες της ΕΕ για το άσυλο και την επιστροφή, και παράλληλα διαταράσσει την επανεγκατάσταση. […] ενεργούμε για την υποστήριξη των κρατών μελών, παρέχοντας καθοδήγηση ως προς την ευελιξία στους κανόνες της ΕΕ ώστε να εξασφαλιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η συνέχιση των διαδικασιών, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των προσώπων», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς. Η Ίλβα Γιούανσον, Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων δήλωσε ότι «ακόμα και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας, πρέπει να εγγυηθούμε τα ατομικά θεμελιώδη δικαιώματα» και τόνισε ότι «οι οδηγίες λαμβάνουν υπόψη τις θεμιτές ανησυχίες και τους περιορισμούς των κρατών μελών. Ιδιαίτερη μέριμνα και προσοχή θα πρέπει να δίνεται στα ευάλωτα άτομα, ιδίως τους ασυνόδευτους ανηλίκους και στις οικογένειες». Οι οδηγίες τις οποίες η Επιτροπή θα απευθύνει στα κράτη μέλη καταρτίστηκαν με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές. 

Αγωνία στο Κρανίδι

Αγωνία επικρατεί στο Κρανίδι μετά τον εντοπισμό 150 κρουσμάτων στη δομή μεταναστών. Οι ιχνηλατήσεις που ακολούθησαν ήταν σαρωτικές, καθώς ελήφθησαν συνολικά 177 δείγματα από την ευρύτερη περιοχή, και αναμένονται τα αποτελέσματα. Την ίδια ώρα τον γύρο του διαδικτύου κάνουν εικόνες που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων που δείχνουν εκατοντάδες μετανάστες να μάχονται για μια σακούλα τρόφιμα. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, εμφανίστηκε καθησυχαστικός τονίζοντας ότι όλα θα πάνε καλά στην περιοχή και ότι σε λίγο καιρό θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. «Κάναμε σκληρή δουλειά με την ιχνηλάτηση όλο το βράδυ. Φεύγουμε με 177 δείγματα που αφορούν σε επαφές δυνητικές είτε high είτε low risk. Έχει μια αξία να δούμε τα δείγματα, αύριο το πρωί θα είμαστε σε θέση να έχουμε εικόνα», είπε ο κ. Χαρδαλιάς, που συμμετείχε το πρωί σε σύσκεψη στο δημαρχείο. Η λήψη δειγμάτων ξεκίνησε από νωρίς το βράδυ της Τρίτης όταν στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου κλήθηκαν περισσότεροι από 120 πολίτες. Ανάμεσά τους ήταν εργαζόμενοι σε τοπικές επιχειρήσεις και τράπεζες, αστυνομικοί και άλλοι κάτοικοι της περιοχής, τους οποίους είτε είχαν επισκεφθεί οι αλλοδαποί που διαμένουν στη δομή είτε είχαν έρθει σε επαφή μαζί τους. Την ίδια ώρα, ο κ. Χαρδαλιάς χτύπησε «καμπανάκι» ζητώντας από τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν στα σπίτια τους τις επόμενες ημέρες. «Ειδικά οι ευπαθείς ομάδες που πρέπει να προστατευθούν» σημείωσε. Επιπλέον, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας διαβεβαίωσε ότι έχει εξασφαλιστεί και η υγειονομική περίθαλψη που αφορά στη δομή και την ευρύτερη περιοχή αλλά και η τροφοδοσία της δομής, τονίζοντας πως «έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα». Υπενθυμίζεται ότι η δομή μεταναστών έχει στεγανοποιηθεί πλήρως, ενώ για 14 ημέρες εφαρμόζεται απαγόρευση κυκλοφορίας στον δήμο Κρανιδίου από 8 το βράδυ έως τις 8 το πρωί. Παράλληλα, η κίνηση στην περιοχή γίνεται μόνο για περιπτώσεις Β1, Β2, Β3 οι υπόλοιπες έχουν ανασταλεί ενώ το ίδιο έχει συμβεί και για παζάρια και λαϊκές αγορές. Ακόμη, ανακοινώθηκε η ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου με 6 γιατρούς και 4 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ το ΕΚΑΒ θα είναι διαθέσιμο σε 24ωρη βάση για τη δομή και για τις ανάγκες της περιοχής.

Σκηνές του στρατού έξω από το ξενοδοχείο

Σκηνές του στρατού στήθηκαν έξω από το ξενοδοχείο όπου φιλοξενούνται οι μετανάστες που εντοπίστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, στο Κρανίδι Αργολίδας. Το ξενοδοχείο έχει τεθεί σε καραντίνα και οι σκηνές θα αποτελέσουν τον χώρο εργασίας 6 γιατρών και 4 νοσηλευτών, αλλά και του προσωπικού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Επίσης, σε ετοιμότητα βρίσκεται και ένα ειδικό όχημα του ΕΚΑΒ που θα εξυπηρετήσει ενδεχόμενη περίπτωση διακομιδής -αρχικά προς τα νοσοκομεία Άργους ή Ναυπλίου και στη συνέχεια σε νοσοκομείο αναφοράς -στο Ρίο της Πάτρας ή στην Αθήνα.

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή