Ιερές λέξεις και ανίερες προτεραιότητες 

Και τώρα, λίγη ψυχανάλυση: δεν χρειάζεται να είναι κανείς γλωσσολόγος για να καταλάβει πως, ειδικά όταν μιλάμε για απλές έννοιες, μπορεί κάποιος να κατανοήσει τί κρύβει στην ψυχή του ένας άνθρωπος αν προσέξει και καταγράψει τις λέξεις και τις έννοιες που χρησιμοποιεί. 

Όμως, ας μην το βαρύνουμε το πράγμα: εξάλλου, στην πολιτική αντιπαράθεση δε μας ενδιαφέρει η «βαριά» ψυχανάλυση. Όμως, και πάλι, από τη χρήση ορισμένων λέξεων μπορεί κανείς να καταλάβει την ευαισθησία, την ενσυναίσθηση, αλλά και τις προτεραιότητες κάποιου. Πάμε, λοιπόν, να δούμε δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις: 

Καταρχάς, η φράση που ήδη κυνηγά –και θα συνεχίσει να κυνηγά- την κυβέρνηση από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε να επιταχθούν οι ΜΕΘ χωρίς προνομιακά τιμολόγια και διπλασιασμό του ημερήσιου κόστους νοσηλίων. «Αν είχαμε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ, θα είχαμε πετάξει ένα σωρό εκατομμύρια σε ΜΕΘ», έλεγε, με τη βεβαιότητα του εκ της Ιστορίας δικαιωμένου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Έλα, όμως που την ώρα που ο ίδιος υπερηφάνως εξέφραζε την ως άνω φράση, ο τουρισμός άνοιγε και δημιουργούνταν όλες οι προϋποθέσεις ώστε να έρθει η ίδια η πραγματικότητα και να τον διαψεύσει με έναν δραματικό, όσο και ανατριχιαστικό τρόπο: να, λοιπόν, τώρα, που αποδεικνύεται ότι η φράση «πεταμένα λεφτά» και το αρκτικόλεξο «ΜΕΘ» δεν χωρούν στην ίδια φράση σε καιρό πανδημίας –αν είσαι στοιχειωδώς άνθρωπος και αν μπορείς να διαβάσεις τα απλά ελληνικά με τα οποία οι επιδημιολόγοι προειδοποιούσαν ότι θα ερχόταν δεύτερο κύμα κορωνοϊού.

Εν δευτέροις, το χθεσινό «μαργαριτάρι» του Άδωνι Γεωργιάδη: «Ναι, ότι είμαστε 12 φορές καλύτεροι από το Βέλγιο το πανηγυρίζουμε». Είναι προφανές, επίσης, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις, ότι σε μία χώρα που καταγράφει το ένα «μαύρο» ρεκόρ θανάτων μετά το άλλο, με τριψήφιο αριθμό καθημερινώς ανθρώπων που χάνουν τη μάχη για τον κορωνοϊό, το ρήμα «πανηγυρίζω» δεν χωράει σε φράση που αφορά στην κατάσταση της πανδημίας και τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Από την αρχή, πριν καν πιάσουμε τη συζήτηση από πότε είχε χειμωνιάτικο καιρό στο Βέλγιο ή στους πόσους διασωληνωμένους «κράσαρε» το εκεί σύστημα υγείας…

Ακούγεται ενδεχομένως υπερβολικό, αλλά δεν είναι: τέτοιες φράσεις είναι αποκαλυπτικές των προτεραιοτήτων που βάζει κανείς: ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για αποκάλυψε, για παράδειγμα, ότι η κυβέρνηση βάζει στην ίδια πλάστιγγα τη δημόσια υγεία και την οικονομία και πως η πλάστιγγα γέρνει προς τη δεύτερη. Επίσης, ο υπουργός Ανάπτυξης, εκών άκων, αποκάλυψε πως περισσότερο τον απασχολεί η επικοινωνιακή διαχείριση και η αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά η υγειονομική κρίση αυτή καθεαυτήν. Με άλλα λόγια, δεν είναι μόνο ότι σε αυτή τη μάχη δεν είμαστε όλοι μαζί. Είναι και πως ακόμη κι όσοι συμμετέχουν, δεν σημαίνει ότι έχουν τις ίδιες προτεραιότητες. 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή