Μπορεί η Εκκλησία να προσαρμόζεται στους σύγχρονους καιρούς; Αν κοιτάξει κανείς την Καθολική Εκκλησία, θα διαπιστώσει ότι ο λόγος για τον οποίο ταξιδεύει τόσο άνετα μες στον χρόνο είναι η προσαρμοστικότητά της: είναι ενδεικτικό ότι αυτή τη στιγμή, αν ακούσει κανείς τα κηρύγματα του Πάπα Φραγκίσκου, θα διαπιστώσει ότι ο ποντίφικας εκφέρει λόγο αντιρατσιστικό και αντικαπιταλιστικό
(!), στηλιτεύει διαρκώς τις κοινωνικές ανισότητες που γεννά η οικονομική κρίση, ενώ τα λόγια του αναφορικά με το προσφυγικό πρόβλημα μοιάζουν πολύ με όσα λέει η Διεθνής Αμνηστία!
Αν, απ’ την άλλη, δει κανείς τον λόγο της δικής μας Εκκλησίας -και ειδικά της ελλαδικής- θα διαπιστώσει το ακριβώς αντίθετο: ότι η Ιερά Σύνοδος ζει σε άλλον κόσμο και σε άλλον αιώνα -με αποτέλεσμα τη διαρκώς συρρικνούμενη επιρροή της στην ελληνική κοινωνία. Και αυτό δεν αφορά την Ορθοδοξία γενικώς, αλλά μόνο την ελλαδική Εκκλησία. Για το λόγου το ασφαλές, ας δούμε, για παράδειγμα, δύο ειδήσεις που αφορούν την Ορθοδοξία και δημοσιοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες: στην Ελλάδα, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να βγάλει… «φιρμάνι» κατά της γιόγκα (!) με αφορμή ότι σε πολλά άρθρα και ρεπορτάζ συνίστατο ο συγκεκριμένος τρόπος άσκησης ως «αντίδοτο» στην καραντίνα! Ενώ είναι αυτόνοητο για όλους μας πως η γιόγκα είναι τρόπος άσκησης, η ελλαδική Εκκλησία κατήγγειλε ότι πρόκειται για… αναπόσπαστο κομμάτι της θρησκείας του ινδουισμού και… την «αφόρισε»! Την ίδια ημέρα, μία άλλη είδηση αφορούσε τον ορθόδοξο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο: ο προκαθήμενος της ορθόδοξης Εκκλησίας των Ηνωμένων Πολιτείων όχι μόνο δεν έκλεισε τα μάτια στη μαζική κοινωνική εξέγερση που εκτυλίσσεται στις ΗΠΑ, αλλά συμμετείχε, φορώντας μάσκα, σε διαδήλωση στο Μπρούκλιν, κρατώντας μάλιστα πλακάτ με αντιρατσιστικό σύνθημα, ώστε να ενώσει τη φωνή του με τις διαμαρτυρίες για τη ρατσιστική δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.
Δύο ειδών ιεράρχες, δύο κόσμοι, λοιπόν. Και αυτό είχε φανεί και όταν επέλαυνε ο κορωνοϊός: ο Ελπιδοφόρος έκλεινε αυτοβούλως τους ναούς, το Οικουμενικό Πατριαρχείο καλούσε τους πιστούς να ακούνε τους επιστήμονες, αλλά η Ιερά Σύνοδος έκανε ότι δεν άκουγε τις… ευγενικές εκκλήσεις της κυβέρνησης να την βγάλει από τη δύσκολη θέση και να κλείσει τους ναούς. Και κάπως έτσι, οι ιεράρχες της ελλαδικής Εκκλησίας, ενόσω νομίζουν ότι φυλάττουν δογματικές Θερμοπύλες, στην πραγματικότητα απωθούν τους νέους και μεγαλώνουν την απόσταση μεταξύ κοινωνίας και Εκκλησίας.