Προσυπογράφουμε, λοιπόν, την πρόταση της εφημερίδας μας και του site μας για την προώθηση της διαδικασίας Εξεταστικής Επιτροπής για το Ασφαλιστικό.
Διότι, το ασφαλιστικό είχε εξελιχθεί σε μέγα άγος για την ελληνική οικονομία, αλλά συνεχώς όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις ζούσαν στον αστερισμό των επιτροπών και των διαλόγων για να μην προωθηθούν έγκαιρα οι τολμηρές και πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Προς επίρρωση της μελαγχολικής αυτής διαπίστωσης απλώς αναφέρουμε ότι κατά την κρίσιμη περίοδο 1991 – 2011 τα ελλειμματικά ασφαλιστικά ταμεία επιχορηγήθηκαν με 97,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 46% του ΑΕΠ ή που επιβάρυναν το δημόσιο χρέος κατά 46 εκατοστιαίες μονάδες, δηλαδή επιχορηγήθηκαν από φορολογούμενους που δεν είχαν καμιά σχέση με τους οργανισμούς αυτούς κοινωνικής ασφάλισης. Οι επιχορηγούμενοι από τους φορολογούμενους και τους… δανειστές μας ασφαλιστικά ταμεία είναι: το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ), ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΤΑΠ – ΟΤΕ, ΟΠΑΔ, ΑΚΑΓΕ, ΟΑΕΔ, ΜΕΔ. Όλοι αυτοί οι ασφαλιστικοί οργανισμοί, όπως προκύπτει από τη σελίδα 66 της Εισηγητικής Έκθεσης του Προϋπολογισμού του 2012. Στο ποσό αυτό, δεν περιλαμβάνονται τα πολυτεχνικά επιδόματα που χορηγεί ο ΟΓΑ, και το ΙΚΑ για να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τα νοσοκομεία και πολλά άλλα ποσά.
Έτσι, για την Εξεταστική Επιτροπή ή για την ενημέρωσή σας παραθέτουμε μερικά στοιχεία του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος από το 1996 έως το 2001και μετέπειτα πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος σε όλες τις ετήσιες εκθέσεις του αναφερόταν εκκωφαντικά για την εφιαλτική εξέλιξη του ασφαλιστικού προβλήματος. Συγκεκριμένα, από την έκθεσή του για το 1998 και στις σελίδες 207 -208 σε πλαίσιο υπό τον τίτλο «Το πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης», ο κ. Παπαδήμος αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
«Σε σχέση με τη διεθνή εμπειρία, δίδεται η εντύπωση ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα στη χώρα μας είναι γενναιόδωρο. Αυτός ο χαρακτηρισμός βασίζεται όχι μόνο στο ύψος των συντάξεων (σε σχέση με τις εν ενεργεία αποδοχές), αλλά και στην «ευκολία» θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, όπως προσδιορίζονται από τις εξής παραμέτρους του συστήματος:
– Υψηλό «ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού από τη σύνταξη. Το ποσοστό αυτό στη χώρα μας είναι προς το παρόν 80% των αποδοχών, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι παροχές των επικουρικών ταμείων, ενώ στις περισσότερες χώρες του κόσμου είναι 60% έως 65%… Έτσι, οι κύριες συντάξεις στη χώρα μας (σε σχέση με τις εν ενεργεία αποδοχές) είναι από τις υψηλότερες του ΟΟΣΑ, με εξαίρεση ίσως αυτούς οι οποίοι άρχισαν να εργάζονται μετά την 1η Ιανουαρίου 1993..».
Σημειώνεται ότι αναστροφή της κατάστασης αυτής μετά την 1 Ιανουαρίου 1993 οφείλεται στη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και στον ασφαλιστικό Νόμο Σιούφα, που είχε προκαλέσει λυσσαλέες αντιδράσεις από την τότε αξιωματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ και άγριες και κινητοποιήσεις από τους συνδικαλιστές.
Αλλά, επειδή μάς γοήτευσε η πρόταση για Εξεταστική, επιτρέψτε μου να προσκομίσω και πολλά στοιχεία στο επόμενο και ίσως σε επόμενα σχόλιά μου.