Η Ύπατη Αρμοστεία ενώνει την Αντζελίνα Τζολί με τον Νταλάρα

ΣΥΝΟΛΙΚΑ 9 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ ΚΑΛΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΟΝ ΟΗΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Φτάνει την Τετάρτη στη Λέσβο η παγκοσμίου φήμης ηθοποιός Αντελίνα Τζολί η οποία από το 2001 έχει ανακηρυχθεί πρέσβειρα καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Συνολικά 9 διεθνούς φήμης προσωπικότητες κατέχουν αυτό τον επίζηλο τίτλο και ο καθένας με τον δικό του τρόπο βοηθά για την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης.

Η Ύπατη Αρμοστεία ξεκίνησε να συνεργάζεται με Πρεσβευτές Καλής Θέλησης στις αρχές της δεκαετίας του ΄80, όταν οι Βρετανοί ηθοποιοί Ρίτσαρντ Μπάρτον και Τζαίημς Μέησον βοήθησαν τον Οργανισμό να γίνει γνωστός σε ευρύτερο κοινό παγκοσμίως. Σήμερα, 9 Πρεσβευτές Καλής Θέλησης εργάζονται μαζί μας για να βοηθήσουμε τους πιο ευάλωτους: Μπάρμπαρα Χέντρικς (ανακηρύχθηκε Πρέσβειρα Καλής Θέλησης το 1987), Αντέλ Ιμάμ (2000), Αντζελίνα Τζολί (2001), Τζόρτζιο Αρμάνι (2002), Ζουλιέν Κλέρ (2003), Γιώργος Νταλάρας (2006), Οσβάλτο Λαπόρτ (2006), Μουατζέζ Ερσόη (2007), Χεσούς Βάσκες (2008).

Όπως σημειώνεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Ύπατης Αρμοστείας «ίσως αναρωτιέστε γιατί έχουμε επιλέξει τραγουδιστές, μουσικούς, ηθοποιούς και έναν δημοφιλή επιχειρηματία να εκπροσωπούν την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο. Μπορεί η δύναμη της επιτυχίας τους να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τα δεινά και τις ανάγκες εκατομμυρίων ξεριζωμένων σε όλο τον κόσμο;»

Η απάντηση είναι… απλή: «Παρόλο που οι Πρεσβευτές Καλής Θέλησης προέρχονται από διαφορετικούς χώρους και έχουν διαφορετικές ικανότητες, μοιράζονται κάτι κοινό: την ακατάπαυστη προθυμία να χρησιμοποιούν τον ελεύθερο χρόνο τους και την επιρροή τους για να βοηθήσουν αυτούς που έχουν αναγκαστεί να αφήσουν τα σπίτια τους εξαιτίας διωγμών ή συγκρούσεων. Αυτή η αφοσίωση είναι πολύ σημαντική για την Ύπατη Αρμοστεία και για αυτό τους θεωρούμε πολύτιμους.

Οι Πρεσβευτές Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας, όπως η Αντζελίνα Τζολί, ο Γιώργος Νταλάρας και η Μπάρμπαρα Χέντρικς, μεταφέρουν στην κοινή γνώμη το μήνυμα του σεβασμού και της συμπόνιας για τους πρόσφυγες με ένα ξεχωριστά δυναμικό τρόπο. Είναι σοβαροί, προσηλωμένοι και αφοσιωμένοι στην αποστολή μας.

Αυτές οι προσωπικότητες, εκμεταλλευόμενες την προνομιακή τους πρόσβαση στα Μ.Μ.Ε. και σε άλλους φορείς, δίνουν «φωνή» στους πρόσφυγες, οι οποίοι είναι συχνά θύματα ξεχασμένων ανθρωπιστικών κρίσεων και αρνητικών στερεοτύπων. Οι Πρεσβευτές Καλής Θέλησης βρίσκονται στην προνομιακή θέση να έρχονται σε απευθείας επαφή με αυτούς που έχουν τη δύναμη να προκαλέσουν την αλλαγή.

Δουλεύοντας από καρδιάς, χρησιμοποιούν το ταλέντο και τη φήμη τους για να βρίσκουν πόρους και να προασπίζονται τα δικαιώματα των προσφύγων κατά τις συναντήσεις τους με παγκόσμιους ηγέτες αλλά και με το ευρύ κοινό. Οι δραστηριότητές τους υποστηρίζουν το έργο της Ύπατης Αρμοστείας, η οποία προστατεύει τους πρόσφυγες, τους βοηθά να ξανακτίσουν τη ζωή τους και υπερασπίζει τα δικαιώματά τους.»

τζολι πιτ

Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΤΖΟΛΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΠΡΑΝΤ ΠΙΤ

Σύμφωνα με το Inside Philanthropy, πριν από 16 χρόνια η σταρ βρέθηκε στην Καμπότζη για τις ανάγκες γυρισμάτων της ταινίας «Lara Croft: Tom Raider» και ήρθε αντιμέτωπη για πρώτη φορά με την ανθρώπινη εξαθλίωση.

Οι εικόνες που είδε την σημάδεψαν και, επιστρέφοντας στην Αμερική, προέβη τον επόμενο χρόνο στη δωρεά 1.000.000 δολαρίων προς την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Ήταν το μεγαλύτερο ποσό που είχε δεχθεί ποτέ ο Οργανισμός από ένα άτομο και, λίγους μήνες αργότερα, η ηθοποιός δέχτηκε από τον ΟΗΕ τον τίτλο της Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως.

Ο τίτλος ήταν η αρχή για μια ατέλειωτη και ιδιαίτερα έντονη φιλανθρωπική δράση, η οποία συνδυάστηκε και με την υιοθεσία τριών παιδιών. Το πρώτο ήταν ο Μάντοξ, ένα αγοράκι από την Πνομ Πενχ της Καμπότζης, το οποίο η ηθοποιός υιοθέτησε στις 10 Μαρτίου του 2002.

Τον Ιούλιο του 2005, όταν ήταν πλέον ζευγάρι με τον Μπραντ Πιτ και ταξίδεψαν μαζί στην Αιθιοπία, υιοθέτησε την έξι μηνών τότε Ζαχάρα Μάρλεϊ, ένα κοριτσάκι, το οποίο λίγο αργότερα, προκάλεσε -άθελά του- «θόρυβο» στα ΜΜΕ. Αιτία; Η φυσική του μητέρα θέλησε να την πάρει πίσω, μέχρι που συνειδητοποίησε ότι η μικρή Ζαχάρα ήταν πολύ τυχερή που την επέλεξε η Τζολί και έκανε πίσω.

Ένα χρόνο αργότερα, το ζευγάρι απέκτησε το πρώτο του βιολογικό παιδί, την Σιλό Νουβέλ και το 2007 η Τζολί υιοθέτησε τον τρίχρονο τότε Παξ Τιέν, ένα τρίχρονο αγοράκι από το Βιετνάμ.

Πριν από οχτώ χρόνια, τον Ιούλιο συγκεκριμένα, γεννήθηκαν στην Νίκαια της Γαλλίας τα δίδυμα Νοξ Λεόν και Βιβιέν Μαρσελίν, που ολοκλήρωσαν την ευτυχία του ζεύγους.

Σύμφωνα με εκτενές άρθρο του Newsweek, η Τζολί μέχρι σήμερα έχει επισκεφτεί πάνω από 30 χώρες στο πλαίσιο της φιλανθρωπικής της δράσης. Βρέθηκε από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, στη Σιέρα Λεόνε, το Τσαντ, το Εκουαδόρ, την Χιλή, ακόμη και την Αϊτή.

τζολί πρέσβειρα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 30.000.000 ΔΟΛΑΡΙΑ ΣΕ 15 ΧΡΟΝΙΑ

Θέλοντας να στηρίξουν το φιλανθρωπικό έργο του ράπερ Wyclef Jean και του ιδρύματός του, ταξίδεψε μαζί με τον Μπραντ Πιτ στο νησί, όντας εγκυμονούσα. Οι φωτογραφίες της ηθοποιού με φουσκωμένη κοιλίτσα αγοράστηκαν από το περιοδικό «People» έναντι 500.000 δολαρίων, ποσό που το ζευγάρι δώρισε στο ίδρυμα Yele Haiti.

Τόσο το Inside Philanthropy όσο και το Newsweek συμφωνούν ότι η Τζολί έχει δώσει -μαζί και με τον Μπραντ Πιτ- πάνω από 30.000.000 δολάρια τα τελευταία 15 χρόνια, σε φιλανθρωπικές οργανώσεις ανά τον κόσμο. Η ίδια δεν το διατυμπανίζει, όμως, όπως συνήθως συμβαίνει, τα αποτελέσματα έπειτα από μια επίσκεψή της σε οποιαδήποτε χώρα δεν αργούν να φανούν.

Το 2010, όταν διαπίστωσε ότι στο Τανζί του Αφγανιστάν, τα μικρά κορίτσια δεν μπορούσαν να μορφωθούν, φρόντισε ώστε σε 18 μήνες να χτιστεί και να λειτουργεί ένα δημοτικό σχολείο, στο οποίο μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους, πλέον, σε δύο βάρδιες, 800 παιδιά.

Μαζί με τον Μπραντ Πιτ έχουν ιδρύσει το Jolie-Pitt Foundation, ενώ υπάρχει και το Maddox Jolie-Pitt Foundation, το οποίο ασχολείται αποκλειστικά με την Καμπότζη και έχει ως έργο τη διάσωση του εθνικού δρυμού της χώρας, την προστασία του περιβάλλοντος, την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού κ.ά.

Σύμφωνα με το Inside Philanthropy, χάρη στις προσπάθειές της, έχουν χτιστεί πάνω από δέκα σχολεία σε χώρες όπως η Κένυα, η Αϊτή και το Σουδάν, ενώ ακόμη και ο γάμος τους πριν από δύο χρόνια ήταν αφορμή για να δωρίσουν 5.000.000 δολάρια σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς και ιδρύματα ανά την υφήλιο.

Με δεδομένο το «χαμό» που είχε ξεσπάσει στα ΜΜΕ, το ζευγάρι πούλησε σε δύο περιοδικά -αυτά που πλειοδότησαν, πληρώνοντας 2.500.000 έκαστο- την αποκλειστικότητα των γαμήλιων φωτογραφιών τους.

Διαβάστε εδώ την πλήρη δράση της Αντζελίνας Τζολί για την ΄Υπατη Αρμοστεία

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή