Εκ πρώτης όψεως, η Φώφη Γεννηματά έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών: «αντέξαμε», είναι η εκτίμηση όλων των στελεχών που εκφράζουν τις απόψεις της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής. Όντως, σε μία εκλογική αναμέτρηση που διεξήχθη -όπως όλες οι εκλογές- σε συνθήκες πόλωσης και με σκληρά διακυβεύματα και διλήμματα, το «οχταράκι» του Κινήματος Αλλαγής δεν είναι ανάξιο λόγου. Κάθε άλλο. Βεβαίως, ως ποσοστό είναι πολύ μικρό για να ελπίζει το Κίνημα Αλλαγής και η επικεφαλής του ότι μπορεί να πάρει την ρεβάνς στον προοδευτικό χώρο -ειδικά αν ειδωθεί συνδυαστικά με το 31,5% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, το 8% της 7ης Ιουλίου δίνει στην Χαριλάου Τρικούπη τον απαραίτητο χρόνο προκειμένου να αποφασίσει τί ακριβώς θέλει να είναι στο μέλλον. Η ίδια η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στα όργανα του κόμματός της, διεκδίκησε το δικαίωμα να ασκεί κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ, αλλά και να συνομιλεί με αμφότερους τους δύο βασικούς πόλους του πολιτικού συστήματος. Ένα πρώτο βήμα, λοιπόν, είναι η εγκατάλειψη του αφηγήματος περί «στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ» -κάτι είναι κι αυτό.
Παράλληλα, με όσα είπε η Φώφη Γεννηματά στην Κεντρική Επιτροπή και το Πολιτικό Συμβούλιο, ουσιαστικά περιέγραψε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που θα επιχειρήσει να κάνει ό,τι έκανε στη Γερμανία το «κόμμα Γκένσερ»: να είναι ένα κόμμα-ρυθμιστής -ή μπαλαντέρ, θα έλεγε κάποιος κακοπροαίρετος…- που θα μπορούσε να συνομιλεί τόσο με την Αριστερά όσο και με τη Δεξιά, επί τη βάσει μίας μίνιμουμ προγραμματικής συνεννόησης.
Εκ πρώτης όψεως, λοιπόν, αυτός θα μπορούσε να φαίνεται ένας λογικός και εύλογος στόχος -αφού το προεκλογικό αφήγημα για «διεμβολισμό» του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να καθίσταται ένα όνειρο απατηλό.
Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι οι μέρες που έρχονται θα είναι τόσο τεταμένες, που ένα «κόμμα Γκένσερ» στην ελληνική πολιτική σκηνή δε θα έχει καλή τύχη. Τα διλήμματα θα καταστούν εκ νέου σκληρά, ενώ είναι θέμα χρόνου να πολωθεί το πολιτικό σκηνικό. Και εκεί, το Κίνημα Αλλαγής θα κληθεί για μία ακόμη φορά να πάρει θέση σε κρίσιμα θέματα και να δείξει, επί της ουσίας, ότι ξέρει «με ποιον να πάει και ποιον να αφήσει».
Η κυβέρνηση απολαμβάνει ακόμη την περίοδο χάριτος που διαθέτει μετά τις εκλογές. Και, ταυτοχρόνως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ετοιμάζεται να περάσει σημαντικά θέματα, που προκαλούν αντιπαραθέσεις, μέσα σε αυτή την περίοδο χάριτος. Από το φορολογικό και τις αλλαγές στην Παιδεία ως το Ελληνικό και τις Σκουριές, το μόνο βέβαιο είναι οι μέρες που έρχονται θα είναι ιδεολογικά φορτισμένες και θα δε θα «φοριούνται» οι μεσοβέζικες λύσεις και τα «ναι μεν αλλά» που ετοιμάζεται να προβάρει το Κίνημα Αλλαγής.
Αν σε όλα αυτά συνυπολογίσει κανείς πως, όταν τεθεί εκ νέου σε τροχιά εξουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμπιέσει εκ των πραγμάτων τα κόμματα του «όμορου χώρου» -δηλαδή το… εξής ένα: το ΚΙΝΑΛ- τότε καταλαβαίνει ότι ενδεχομένως η Φώφη Γεννηματά να έχει στα χέρια της την τελευταία ευκαιρία για να εξασφαλίσει ότι δε θα είναι η τελευταία που θα κλείσει την πόρτα στο κόμμα που διαδέχθηκε το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ