Τρίτη, 17 Μαΐου 2022
23
58
28

Η Τεχεράνη έθεσε σε ισχύ τον περιορισμό των επιθεωρήσεων στις πυρηνικές εγκαταστάσεις

Μοιραστείτε το

Το Ιράν επιβεβαίωσε σήμερα την έναρξη ισχύος του περιορισμού των επιθεωρήσεων της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) επί των δραστηριοτήτων του πυρηνικού του προγράμματος, έπειτα από την εκπνοή της προθεσμίας που έθεσε η Τεχεράνη για την άρση των αμερικανικών κυρώσεων.

Η εφαρμογή του νόμου (του Κοινοβουλίου) άρχισε σήμερα το πρωί», ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ. «Είχαμε επισήμως ανακοινώσει τις 15 Φεβρουαρίου στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ότι ο νόμος του Κοινοβουλίου θα τεθεί σε ισχύ από το πρωί της 23ης Φεβρουαρίου», πρόσθεσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ωστόσο ότι η συνεργασία της Τεχεράνης με τον οργανισμό του ΟΗΕ θα συνεχισθεί.

Σύμφωνα με το νομοθετικό κείμενο που υιοθετήθηκε από το ιρανικό κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση θα περιορίσει ορισμένες επιθεωρήσεις της IAEA σε ιρανικές εγκαταστάσεις, περιλαμβανομένων των ύποπτων στρατιωτικών τοποθεσιών, σε περίπτωση διατήρησης των κυρώσεων που επανέφερε το 2018 η κυβέρνηση Τραμπ, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Σε απάντηση της αμερικανικής κίνησης, το Ιράν εγκατέλειψε προοδευτικά από το 2019 πολλούς από τους περιορισμούς που είχε αποδεχθεί να επιβάλει στο πυρηνικό του πρόγραμμα με αντάλλαγμα την χαλάρωση των κυρώσεων που του είχαν επιβληθεί.

Το Ιράν και η IAEA ανακοίνωσαν την Κυριακή προσωρινή συμφωνία για την διατήρηση της εποπτείας επί των ιρανικών πυρηνικών δραστηριοτήτων, αν και περιορισμένης, όσο χρόνο θα χρειασθεί για να ξεκινήσουν διπλωματικές συνομιλίες ανάμεσα στις πλευρές που έχουν υπογράψει την διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης στην Βιέννη το 2015, με στόχο την έξοδο από το σημερινό αδιέξοδο.

Ο γενικός διευθυντής της IAEA Ραφαέλ Γκρόσι έδωσε την διαβεβαίωση ότι ο οργανισμός του παραμένει σε θέση να διατηρήσει τον αναγκαίο βαθμό εποπτείας και επαλήθευσης», μετά τις συνομιλίες που είχε στην Τεχεράνη το σαββατοκύριακο με ιρανούς αξιωματούχους.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης Αλί Ράμπιι χαιρέτισε σήμερα την επίτευξη μίας «αποτελεσματικής και ασφαλούς» συμφωνίας με τον κ. Γκρόσι, δηλώνοντας ότι θα επιτρέψει την αποφυγή «βλάβης των σχέσεων, της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της θετικής συνεργασίας ανάμεσα στο Ιράν και την IAEA».

 

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.