Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας!!!

Με κριτήριο τα στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), εδώ και πολλά χρόνια η Ρωσία με τη Σαουδική Αραβία, εναλλάσσονται στις δύο πρώτες θέσεις του πίνακα των χωρών με τις μεγαλύτερες εξαγωγές καυσίμων (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) στον κόσμο. Το 2015, η μέση ημερήσια ζήτηση καυσίμων όλων των χωρών του πλανήτη ανήλθε σε 94.500.000 βαρέλια. Αμφότερες οι χώρες της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας, παράγουν σε ημερήσια βάση περίπου 24.000.000 βαρέλια αργού πετρελαίου, καλύπτοντας σχεδόν περίπου το 25% της παγκόσμιας ζήτησης καυσίμων. Κατά την περίοδο 2010-2015, η Ρωσία διατηρούσε σταθερά την πρώτη θέση στην παραγωγή καυσίμων, με μέσες ετήσιες εισπράξεις από εξαγωγές καυσίμων γύρω στα 340 δις δολάρια ($) και ακολουθεί η Σαουδική Αραβία με 320 δις $. Παρότι η Σαουδική Αραβία έχει τεράστιες εισροές συναλλάγματος από τις εξαγωγές καυσίμων, εντούτοις βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας. Δηλαδή, η Σαουδική Αραβία ενδέχεται να εξελιχθεί σε Βενεζουέλα, η οποία με ετήσιες εισπράξεις συναλλάγματος από εξαγωγές καυσίμων άνω των 80 δις $, μετά το 2013 μαστίζεται από μια σφοδρότατη οικονομική κρίση.

Ωστόσο, η περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας είναι πρωτοφανής, καθότι σε ενδεχόμενη χρεοκοπία της για πρώτη φορά θα καταγραφεί στις σελίδες της παγκόσμιας οικονομικής ιστορίας, η πτώχευση χώρας με ετήσιες εξαγωγές πετρελαίου άνω των 300 δις $. Όσο παράξενη και αν ακούγεται η είδηση ότι η Σαουδική Αραβία βρίσκεται στον προθάλαμο της χρεοκοπίας, τόσο η είδηση αυτή επιβεβαιώνεται από την δραματική εξέλιξη των κύριων μακροοικονομικών της δεικτών. Το εκκωφαντικό μήνυμα που εκπέμπουν τα μακροοικονομικά της μεγέθη, είναι η τρομακτική διεύρυνση των ελλειμμάτων τόσο του κρατικού προϋπολογισμού όσο και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Το φαινόμενο των υπερδιογκούμενων “δίδυμων ελλειμμάτων” (the twin deficits phenomenon), αποτελεί την ατομική βόμβα που ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανατιναχτεί και να κονιορτοποιήσει την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας.

Ενώ πριν το 2014, ο κρατικός προϋπολογισμός και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, εμφάνιζαν επί σειρά ετών πλεονάσματα εκατοντάδων δις δολαρίων, ξαφνικά το σκηνικό αντιστρέφεται και τα πελώρια πλεονάσματα μετασχηματίζονται σε τεράστια ελλείμματα. Αξιομνημόνευτο είναι ότι με βάση τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το 2014 ο λόγος δημόσιο χρέος προς ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) ήταν μόλις 1,6%! Μετά το 2014 παρατηρείται η συγκλονιστική μετατροπή του μακροοικονομικού τοπίου. Τα στοιχεία του ΔΝΤ, μας πληροφορούν ότι το 2015 το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού εκτινάσσεται στα -101 δις $ και εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε -95 δις $ το 2016. Αυτή η δυσμενέστατη εξέλιξη έχει ως αναπόφευκτη συνέπεια τη φοβερή άνοδο του δημοσίου χρέους. Παράλληλα, τα πλεονάσματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που κατά μέσο όρο την περίοδο 2010-2014 κυμαίνονταν σε 135 δις $ ετησίως, ξαφνικά μετά το 2014 μετατρέπονται σε ελλείμματα δεκάδων δις $. Πιο συγκεκριμένα, το 2015 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώνεται σε -54 δις $ και αναμένεται σε -50 δις $ το 2016.

Η εντυπωσιακή διεύρυνση των ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, εκδηλώνεται σε συνθήκες αποτελμάτωσης του οικονομικού της συστήματος. Αν και δεν καταγράφονται στις διεθνείς στατιστικές πηγές στοιχεία για το εξωτερικό της χρέος, βέβαιο είναι ότι το εξωτερικό χρέος της Σαουδικής Αραβίας το 2016 μάλλον θα υπερβεί τα 500 δις $. Με ετήσια σωρευτικά ελλείμματα στον κρατικό προϋπολογισμό και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών άνω των -140 δις $, συνάγεται ότι αυτή η σημαντικότατη πετρελαιοπαραγωγός χώρα δεν έχει τις συναλλαγματικές δυνατότητες, να ανταποκριθεί στις δαπάνες εξυπηρέτησης ενός τόσου μεγάλου εξωτερικού χρέους. Η περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας είναι εξαιρετικά διδακτική για όλες τις χώρες του κόσμου. Όλοι μας ενθυμούμαστε την διετία 2013-2014, που η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου με πρωτολαλήσαντα τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στήριζαν το παραμύθι του success story στην αναθέρμανση της τουριστικής οικονομίας και στην επιταχυνόμενη εκμετάλλευση των υποτιθέμενων τεράστιων αποθεμάτων υδρογονανθράκων του ελλαδικού χώρου. Πού είναι σήμερα καταχωνιασμένοι αυτοί οι πολιτικάντηδες, για να μας εξηγήσουν γιατί η Σαουδική Αραβία με τα γιγαντιαία ενεργειακά αποθέματα και τις κολοσσιαίες εξαγωγές καυσίμων βρίσκεται στον προθάλαμο της χρεοκοπίας;

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή