Η σχέση της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο είναι εδώ και πολλά χρόνια σφυρηλατημένη και σχεδόν διαχρονική. Μάλιστα, όσο «φιλοατλαντικές» ή και φιλοϊσραηλινές» κι αν ήταν ορισμένες ελληνικές κυβερνήσεις -εξάλλου, η Ελλάδα ήταν επίσης διαχρονικά προσανατολισμένη προς τις ΗΠΑ και τη «Δύση» γενικότερα- αυτή η σχέση με τον αραβικό κόσμο δεν διακυβεύθηκε ποτέ. Ίσως έτσι να ερμηνεύεται το γεγονός πως, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα υπήρξε ως εκ της θέσεώς της «πύλη» εισόδου πολλών μουσουλμάνων στην Ευρώπη, είναι από τις χώρες που ουδέποτε χτυπήθηκαν από την ισλαμιστική τρομοκρατία. Σε κάθε περίπτωση, οι βαθιοί δεσμοί της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο είναι βαθιά εγγεγραμμένοι στο συλλογικό υποσυνείδητο και των δυο πλευρών.
Σ’ αυτό, άλλωστε, συνέβαλε και η υιοθέτηση «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής» από την προηγούμενη κυβέρνηση: την ώρα, δηλαδή, που ο Αλέξης Τσίπρας αναβάθμιζε την στρατηγική σχέση της χώρας μας με τις ΗΠΑ ή υπέγραφε με τον Νετανιάχου τη συμφωνία για τον αγωγό East Med, τασσόταν εναντίον της απόφασης Τραμπ για μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, στήριζε τα αιτήματα των Παλαιστινίων σε ψηφίσματα στον ΟΗΕ και εξέφραζε την στήριξή του στην λύση των δύο κρατών για την επίλυση του Παλαιστινιακού. Με άλλα λόγια, με την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της περασμένης περιόδου, η Ελλάδα επιβεβαίωνε μεν ότι «ανήκει εις την Δύσιν», αλλά χωρίς να απεμπολεί ταυτοχρόνως τους δεσμούς της με τον αραβικό κόσμο.
Αυτό το δόγμα τώρα φαίνεται πως αλλάζει, αν κρίνει κανείς από την δήλωση Μητσοτάκη στις ΗΠΑ για την εκτέλεση του Σουλεϊμανί. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι στηρίζει (!) την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για την εκτέλεση του Ιρανού υποστρατήγου, σε μία συγκυρία που ο αραβικός κόσμος «βράζει», οι Ιρανοί και το σιιτικό τόξο στη Μέση Ανατολή ορκίζονται εκδίκηση και, μετά τα χτυπήματα στις αμερικανικές βάσεις, η ευρύτερη περιοχή κινείται σε τροχιά αποσταθεροποίησης. Με άλλα λόγια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη σε μία εξαιρετικά ριψοκίνδυνη επιλογή, που θα δικαιολογείτο με όρους «ρεαλπολιτίκ» μόνο αν ο πρωθυπουργός είχε πάρει κάτι. Αντ’ αυτού, όμως, «έδωσε» το 5G, έβαλε την Ελλάδα στο στόχαστρο του αραβικού κόσμου και δεσμεύθηκε να αγοράσει και F35. Τέτοια επιτυχία.