Η περίπτωση του Παίδων και το μέλλον μας

2
Η περίπτωση του Παίδων και το μέλλον μας

 Της Ελένης Τσερεζόλε

Οι εξελίξεις στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης που κλείνει η κυβέρνηση για δήθεν ενίσχυση του προγράμματος εμβολιασμού, λένε πολλά για το τι μέλλον μας επιφυλάσσει η νεοδεξιά κυβέρνηση.

Αποτελούν κομμάτι του ευρύτερου σχεδίου που θέλει να εφαρμόσει στο ΕΣΥ και ευρύτερα στην κοινωνία. Κανείς δεν πέφτει από τα σύννεφα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δηλώσει ότι απεχθάνεται το ΕΣΥ, ότι μετά από την πανδημία, πρόκειται να το «αναδομήσει».

Το «νέο ΕΣΥ» της νεοδεξιάς εξουσίας θα είναι ένα… δεκανίκι για την όλο και μεγαλύτερη κερδοφορία του ιδιωτικού τομέα της υγείας. Αυτό άλλωστε το διαπιστώνουμε καθημερινά π.χ. με τον τρόπο που αντιμετώπισε η κυβέρνηση το κόστος των μοριακών τεστ από τα ιδιωτικά μικροβιολογικά κέντρα, όταν, πολύ καθυστερημένα, εδέησε να βάλει πλαφόν 47 ευρώ! Ωστόσο η περίπτωση του Παίδων Πεντέλης συμπυκνώνει και άλλα χαρακτηριστικά της σημερινής εξουσίας. Την αστυνομοκρατία και τον αυταρχισμό.

Για κάθε πρόβλημα η σημερινή κυβέρνηση έχει μία και μόνη απάντηση: τη «ράβδο» της καταστολής, βάζοντας πάντα απέναντι εργαζόμενους, νέους, καλλιτέχνες-διαμαρτυρόμενους. Οι εικόνες με τις διμοιρίες των ΜΑΤ και άλλες δυνάμεις της ΕΛΑΣ στους χώρους γύρω από το Νοσοκομείο την Κυριακή, μιλάνε από μόνες τους. Και δεν εκθέτουν μόνο την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με την αναπληρώτρια υπουργό να εμφανίζεται δημόσια να αγνοεί ποιος λαμβάνει τις αποφάσεις που αφορούν τόσο στο ίδιο το νοσοκομείο, τους εργαζόμενους σε αυτό, στους ασθενείς και τους συγγενείς τους. «Δεν έχω ιδέα, δεν έχω καμία σχέση με τα ΜΑΤ», επιχείρησε να δικαιολογηθεί η ίδια.

Ωστόσο η παρουσία των ΜΑΤ σε ένα δημόσιο νοσοκομείο εκθέτει την ίδια την κυβέρνηση. Αποκαλύπτει τις πραγματικές της προθέσεις. Είναι εικόνα από το μέλλον μας. Εικόνα για το (σκληρό) μέλλον του ΕΣΥ. Εικόνα για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Εικόνα του τι μας ετοιμάζουν, αν παραμείνουν στην εξουσία…